Libanon en Hezbollah bedreigen Israël omtrent exploitatie van aardgasveld Karish

Een boorschip van het Brits-Griekse bedrijf Energean in de Middellandse Zee

De Libanese president Michel Aoun en premier Najib Mikati hebben Israël zondag gewaarschuwd.

Dit nadat een schip met een nieuwe offshore gasboorinstallatie van het Brits-Griekse energiebedrijf Energean de Israëlische territoriale wateren binnenkwam op weg naar het Karish-aardgasveld. Libanon houdt vol dat het door Israël opgeëiste gasveld zich in zijn maritieme territoriale wateren bevindt.

De Libanese afgevaardigde van Iran, Hezbollah, waarschuwde donderdag dat de terroristische organisatie “Israël niet zal toestaan ​​aardgas te produceren in de betwiste gebieden”.

Het hoofd van het Libanese directoraat-generaal Veiligheid Abbas Ibrahim heeft een afzonderlijke bedreiging geuit, die volgens blogger Abu Ali Express luidt:

“Zolang er geen overeenstemming is over de zeegrenzen met Israël, zal Libanon reageren alsof zijn soevereiniteit en rechten zijn geschonden. Het hele gebied ten noorden van punt 29 wordt betwist en de vijand heeft niet het recht om aardgas uit dat gebied te winnen. Dit zou inbreuk maken op de Libanese natuurlijke hulpbronnen, de Libanese soevereiniteit en de Libanese rechten.

De blogger voegde eraan toe dat de verwijzing naar “Punt 29” een nieuwe claim is van Beiroet, een claim die delen van het Karish-aardgasreservoir toevoegt en de omvang van de door Libanon betwiste maritieme zone verdrievoudigt, ondanks tegenstand van Amerikaanse bemiddelaars in het geschil.

Volgens de Libanese nieuwszender a-Nahar was het Energean-gasplatform al punt 29 gepasseerd en werd het op zijn plaats verankerd ter voorbereiding van operaties.

De Libanese nieuwszender gelieerd met Hezbollah, meldde:

“Israël heeft geen gehoor gegeven aan de waarschuwingen van Hezbollah-secretaris-generaal Hassan Nasrallah en zijn dreigement om het schip te stoppen, dat zal beginnen met booroperaties in het betwiste gebied, gebruikmakend van de zwakte van de Libanese positie en de verschillen over de demarcatielijnen.

“Als de zaken escaleren zal Libanon zich richten tot de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties wenden om een ​​pressiemacht te vormen om het boren te stoppen, de botsing zal de onderhandelingen bevorderen, of de Amerikaanse gezant voor de demarcatie, Amos Hochstein, zal op pendeltocht trekken in de regio om de crisis op te lossen.

Inmiddels bereiden de Israëlische strijdkrachten zich voor op een mogelijke aanval door Hezbollah, de Libanese terreurgemachtigde van Iran, op het nieuw geïnstalleerde offshore boorplatform in het Karish-aardgasreservoir, volgens een rapport dat zondagavond door de Israëlische openbare omroep KAN-11 werd vrijgegeven.

Het boorschip, dat zondag ongeveer 80 kilometer ten westen van de Middellandse Zeekust van Israël voor anker is gegaan, wordt beheerd door het Brits-Griekse bedrijf Energean, met het hoofdkantoor in Londen.

Een Naval Iron Dome-systeem wordt in het gebied ingezet om het platform te beschermen tegen raketvuur. Bovendien zal het gebied volgens het rapport worden beveiligd door Israëlische marineschepen zowel boven als onder het Middellandse-Zeeoppervlak, inclusief onderzeeërs.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hana Levi-Julian “Lebanon Threatens Israel After Gas Drilling Rig Enters Karish Gas Field” en een artikelIDF Prepares for Possible Hezbollah Attack on Rig at Karish Gas Reservoir” van 5 juni 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.