‘Israël is terug’: hernieuwde banden in Afrika aangeprezen op conferentie in Parijs

“Israël is terug in Afrika” was de onmiskenbare boodschap van een conferentie hier deze week over de banden van de Joodse staat met het continent in de komende jaren.

Het eendaagse evenement, georganiseerd door de Israëlische ambassade in Frankrijk en het kantoor van het American Jewish Committee in Parijs, bracht Franse en Afrikaanse journalisten, diplomaten, ondernemers en kunstenaars samen om de toekomst van de Israëlische samenwerking met Afrikaanse landen en ondernemingen te bespreken.

“De belangrijkste boodschap is dat Israël veel troeven heeft om te delen met Afrika, en het kan een win-win-partnerschap creëren”, vertelde AJC Paris-directeur Anne-Sophie Sebban-Bécache aan The Times of Israel. “Het idee is om ons te concentreren op die nieuwe gebieden waar de relatie kan gedijen en om de verschillende actoren ertoe te brengen meer in deze relaties te investeren.”

Onder degenen die de conferentie bijwoonden in het 150 jaar oude stadhuis van het 16e arrondissement van Parijs, lijkt deze boodschap aan populariteit te winnen, zelfs op sommige plaatsen waar Israël geen openlijke diplomatieke aanwezigheid heeft. 

De voormalige minister van Defensie en Buitenlandse Zaken van Mali – een land dat Israël niet erkent – ​​sprak de conferentie toe en de autonome regio Somaliland van Somalië, die ook geen formele betrekkingen heeft met Jeruzalem, werd vertegenwoordigd door de minister van Defensie.

Op de conferentie waren verschillende Afrikaanse landen die banden hebben met Israël vertegenwoordigd. De gezant van Senegal in Frankrijk sprak tijdens het evenement, terwijl Ghana en Madagaskar functionarissen stuurden.

Ook Arabische landen kwamen opdagen. De politieke attaché van Marokko in Parijs en de Egyptische diplomaat die verantwoordelijk is voor Afrikaanse zaken op de ambassade luisterden aandachtig en netwerkten opgewekt, maar kozen ervoor om niet met de pers te praten.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid schetste via videolink de doelen van Israël voor de relatie in de toekomst.

“We zullen samenwerken om voor miljoenen mensen voedselzekerheid te bieden”, zei Lapid. “We zullen de strijd tegen het terrorisme coördineren om vrede en stabiliteit te garanderen. We zullen samenwerken in hightech om kansen te creëren voor zowel miljoenen Israëli’s als Afrikanen. We zullen diepere diplomatieke banden cultiveren om ons historisch en diepgeworteld partnerschap te verstevigen.”

Ondanks de interesse en de duidelijke trend om de bilaterale en multilaterale banden tussen Israël en landen in Afrika uit te breiden, is er nog een lange weg te gaan voordat de Joodse staat daar zijn potentieel als speler bereikt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “‘Israel is back’: Revitalized ties in Africa touted at Paris conference” van 4 juni 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.