‘Niet openen’: Ongewone 1800 jaar oude grafsteen voor Jacob de bekeerling gevonden in Galilea

Een embleem van een menora uit de 2de eeuw na Christus uitgehouwen in de steen, in een structuur in het Beit She’arim National Park, een archeologische vindplaats in Beneden-Galilea. (Doron Horowitz/Flash90)

Een onheilspellende en bloederig ogende begrafenisinscriptie die mensen waarschuwt om weg te blijven en de overledene in vrede te laten rusten, werd gevonden in een oud grotgraf in Beit She’arim.

De oude vloek
Geschreven in een rode verf, luidt de inscriptie: “Jacob de Bekeerling zweert iedereen te vervloeken die dit graf zou openen, zodat niemand het zal openen. Hij was 60.” Het was blijkbaar bedoeld om grafrovers weg te houden.

De volledige tekst en het verhaal van de ontdekking werden gepresenteerd op de Noordelijke Conferentie, die op 1 juni 2022 gezamenlijk werd gehouden door de Universiteit van Haifa en de noordelijke regio van de Israel Antiquities Authority (IAA).

De laatste drie woorden van de vloek zijn in een ander schrift geschreven en de onderzoekers denken dat ze mogelijk na zijn dood door familieleden zijn geschreven.

Een andere kleine inscriptie, ook in rood geschilderd, stond op de kalkstenen muur bij een grafhut en zei eenvoudig de naam ‘Juda’, waarvan archeologen geloven dat hij de eigenaar van het graf was. De grotere inscriptie, in rood geschreven op een stenen plaat die tegen de opening van dezelfde nis leunde, bestond uit de acht regels die mensen waarschuwden weg te blijven van het graf van Jacob de Bekeerling.

Eerste inscriptie op overleden bekeerling
De Griekstalige vloekinscriptie, van rond het jaar 200 na Chr., is de eerste begrafenisinscriptie die in 65 jaar in de Beit She’arim-begraafgrotten is gevonden. Het is ook de eerste inscriptie die is ontdekt en waarin specifiek wordt vermeld dat een overleden persoon een bekeerling was geweest.

Onderzoekers zeiden dat inscripties die getuigen van bekeerlingen niet gebruikelijk zijn, en die die eerder zijn ontdekt, zijn meestal uit de Tweede Tempelperiode of de Vroeg-Romeinse periode, de tijd dat het jodendom de dominante identiteit was in Judea.

‘Dit type schrift is veel meer kenmerkend voor het allereerste begin van de Late Bronstijd II (1400 BCE – 1300 BCE) dan van het einde,’ vervolgde hij. ‘Voor degenen die een late datum van de Exodus hebben, kunnen ze beweren dat ze gebruikten nog steeds een archaïsch schrift, maar het is logischer om te zeggen dat de Exodus eerder was. Dit is echt problematisch voor mensen die zeggen dat de Exodus later of metaforisch was.”

Deze vroege verschijning van Gods naam heeft implicaties voor theorieën over hoe en wanneer de Bijbel werd geschreven.

‘Dit is een probleem voor de Documentaire Hypothese die stelt dat de Bijbel in verschillende secties is samengesteld, honderden jaren uit elkaar liggen en later is geredigeerd’, legt Stripling uit. “Dit is ook een uitdaging voor de theorie die stelt dat Mozes de Pentateuch niet had kunnen schrijven omdat er niet vroeg genoeg een alfabetisch schrift bestond. Hier zien we dat het bestond.”

Het UNESCO-werelderfgoed Beit She’arim wordt beschouwd als de laatste rustplaats van Judah HaNasi, de leidende rabbijn uit de 2e eeuw na Christus die wordt gecrediteerd met het redigeren van de Misjna en hoofd was van het Sanhedrin. Na zijn begrafenis hebben Joden uit de hele regio zich enorm ingespannen om daar ook begraven te worden, zei Price.

‘Beit She’arim staat bekend als een internationale begraafplaats voor Joden uit het hele oosten’, zei Price, ook uit Jemen, Palmyra en het hele oude Heilige Land.

‘Wie weet waar hij [Jacob] vandaan kwam,’ zei hij lachend, ‘En we zullen het nooit weten tenzij we zijn dagboek vinden, wat we niet zullen doen.’ Tegelijkertijd gaat Price ervan uit dat zijn moedertaal Grieks was. ‘Zijn grappige Grieks betekent niet dat hij zich ongemakkelijk voelde in het Grieks.’

De inscriptie heeft vier elementen, zei Price. Ten eerste leert het de naam van de overledene, Jacob, of Iokobos in het Grieks, mogelijk niet zijn voornaam, maar eerder een naam die hij later in zijn leven aannam. En ten tweede dat hij op 60-jarige leeftijd is overleden.

Video ILTV: Bekeerlingsvloek gevonden in oud graf in Galilea:

Bronnen:

  • naar een artikel van Judith Sudilovsky “An ancient Jewish curse to keep grave robbers away revealed on tomb” van 2 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Do not open: Odd 1,800-year-old grave marker for Jacob the Convert found in Galilee” van 1 juni 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.