Nederlandse huurlingsoldaat gedood door Russisch artillerievuur nabij Charkov, Oekraïne

President Vladimir Poetin waarschuwt Navo voor het voeren van een “proxy oorlog” tegen Rusland. “De Navo/VS offert Oekraïne op om een nieuwe wereldorde te creëren,” aldus Poetin

De Russische president Vladimir Poetin zei in opmerkingen over een Amerikaans besluit om nieuwe wapens naar Oekraïne te sturen, dat Rusland het gemakkelijk aankon en al tientallen door de VS geleverde wapens vernietigde, meldde het staatspersbureau RIA zaterdag.

Poetin maakte de opmerkingen in een interview met de nationale televisie, aldus RIA. Zondag wordt het getoond.

De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, zei zaterdag dat Ruslands zeer nauwkeurige lucht-gelanceerde raketten een Oekraïens artillerie-trainingscentrum met buitenlandse instructeurs buiten Soemy, 27 clusters van soldaten en munitie en twee commandoposten hebben geraakt.

“Hoge precisie door de lucht gelanceerde raketten troffen een Oekraïens opleidingscentrum voor artillerie met buitenlandse instructeurs in het gebied van de nederzetting Stetsovka in de regio Soemy”, zei hij.

De woordvoerder zei dat buitenlandse instructeurs het centrum gebruikten om Oekraïners te trainen in het gebruik van Amerikaanse 155-mm M777 Houwitsers, die onlangs door de VS werden geleverd.

Konashenkov zei dat een buitenlandse huursoldaat werd gedood tijdens een raketaanval in het Dachnoye-district van de regio Odessa in het westen van Oekraïne.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een militaire eenheid van een niet-NAVO-land met succes het certificeringsproces doorlopen als een SOF-eenheid en zal zich aansluiten bij de NRF (NATO Response Force), meldt het Oekraïense militaire portaal. Deze eenheid is het 140e SOF-centrum van de strijdkrachten van Oekraïne, het personeel heeft de examens afgelegd aan hun NAVO-collega’s in Litouwen.

Oekraïne maakte zaterdag ook officieel de dood bekend van vier buitenlandse militaire vrijwilligers die vechten tegen Russische troepen, wiens inval een golf van solidariteit teweeg bracht in het buitenland waaronder ook ervaren oorlogsveteranen.

Het Internationale Legioen van Defensie van Oekraïne (ILDU), een officiële vrijwilligersbrigade die kort na de inval op 24 februari 2022 door president Zelinsky werd opgericht, maakte bekend dat mannen uit Duitsland, Nederland, Australië en Frankrijk waren omgekomen.

Het zou gaan om Ronald Vogelaar, Michael O’Neill, Björn Benjamin Clavis, and Wilfried Blériot.

De 56-jarige Nederlander Ron Vogelaar vocht in het Oekraïense Vreemdelingenlegioen (ILDU) toen hij op woensdag 4 mei 2022 werd geraakt door artillerievuur in de buurt van Charkov.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.