Kolonel Iraanse Quds Force ‘valt van dak’, Iran claimt huiselijk ongeval en zelfmoord

Kolonel Ali Esmailzadeh, een van de commandanten van de 840th Quds Force van de Revolutionaire Garde en een naaste medewerker van kolonel Hassan Sayad Khodaei, stierf maandag nadat hij van het dak van zijn huis in het Karaj World View-gebied, Iran International, was gevallen.

Het door Saudi gesponsorde Perzische televisiestation met hoofdkantoor in Londen en gericht op Iraanse kijkers, meldde donderdag .

Volgens bronnen in Iran werd kolonel Esmailzadeh naar het Shahid Madani-ziekenhuis in Karaj gebracht nadat hij van het dak van zijn huis was gevallen, en artsen hebben na onderzoek een overlijdensakte voor hem afgegeven.

Ambtenaren van de Revolutionaire Garde vertelden de familie van kolonel Ismailzadeh dat de oorzaak van zijn dood zelfmoord was – hij maakte een einde aan zijn leven vanwege psychologische problemen veroorzaakt door zijn scheiding van zijn vrouw. Ze overhandigden een afscheidsbrief die Esmailzadeh vermoedelijk had achtergelaten.

De verdachte dood van kolonel Ali Esmailzadeh komt acht dagen nadat een van zijn naaste medewerkers in Teheran door vijf kogels werd doodgeschoten. Kolonel Sayad Khodaei, een van de commandanten van de 840e eenheid van de Quds Force van de Revolutionaire Garde, werd aangevallen door twee motorrijders in Teheran.

Teheran, 22 mei 2022. Kolonel Hassan Sayyad Khodaei van de Iraanse Revolutionaire Garde werd door twee mannen vanop een motorfiets met vijf kogels afgemaakt

Khodaei werd bijna twee weken geleden vijf keer neergeschoten terwijl hij in een auto voor zijn huis in Teheran zat. De aanvallers vluchtten op hun motor en zijn nog steeds voortvluchtig. 

Een niet nader genoemde inlichtingenfunctionaris vertelde vorige week aan The New York Times dat Israël achter de moord zat, als een waarschuwing aan Teheran tegen de voortzetting van de operatie van Eenheid 840, die een moordeenheid in het buitenland exploiteert.

Sommige bronnen beschuldigden kolonel Khodaei van het beramen van overzeese aanvallen en meerdere moorden in India, Thailand, Cyprus en Georgië. 

Volgens Iran International verdacht de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde, die op zoek was naar aanwijzingen binnen de Quds Force, nadat kolonel Khodaei was vermoord, kolonel Ismailzadeh en beschuldigde hem van het lekken van informatie naar westerse inlichtingendiensten. De Revolutionaire Garde besloot Ismailzadeh uit te schakelen en werd hij ‘gezelfmoord’.

Het officiële persbureau van de Islamitische Republiek, IRNA, reageerde vrijdag op het Iran International-rapport, daarbij verwijzend naar een geïnformeerde bron die beweerde dat de “rapporten over de vermeende moordaanslag op een commandant van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) een psychologische oorlogsvoering.” 

Het persbureau zei dat aan de IRGC gelieerde media de dood van het lid van de Quds Force hadden bevestigd en het een “huisongeval”, “woongebouw” en “val van het balkon” noemden.

IRNA voegde toe: “Een bewoner verloor zijn leven, waarvan de oorzaak wordt onderzocht.” Tegelijkertijd ontkende het persbureau de bewering van ‘moord’, en noemde het een ‘psychologische oorlog en het maken van nieuws’.

Generaal Qassem Soleimani (links) en kolonel Sayyad Khodaei (rechts), bevelhebbers van de Iraanse Revolutionaire Gardes. Generaal Soleimani werd op 3 januari 2020 geliquideerd tijdens een Amerikaanse aanval met een drone

De Saberin News-zender, die dicht bij de Quds Force van de Revolutionaire Garde staat, meldde dat kolonel Ismailzadeh “de dag ervoor stierf nadat hij van het balkon van zijn huis was gevallen”, eraan toevoegend dat “een onderzoek is gestart en dat zijn moord niet is nog bevestigd en de doodsoorzaak is onbekend.”

Niettemin waarschuwde Saberin zijn lezers: “Let niet op de nieuwsuitzendingen van de dissidente netwerken, er is momenteel niets bekend.” Een uur later ontkende Saberin dat een ‘moord’ de oorzaak was van de dood van Ismailzadeh.

Het Amariun-kanaal daarentegen publiceerde een nieuwsbericht waarin stond: “Er wordt gezegd dat een ander lid van de Quds-strijdmacht van de Revolutionaire Garde in Teheran is vermoord.” 

Minuten later veranderde de zender het woord ‘moord’ in ‘zelfmoord’ en schreef: ‘Er wordt gezegd dat een persoon genaamd kolonel Ali Ismailzadeh zelfmoord heeft gepleegd in Karaj nadat hij uit zijn huis was gevallen.’

En zo, dames en heren, ontken je een melding.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Quds Force Colonel Falls Off Roof, Iran Claims Domestic Accident & Suicide” van 3 juni 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel “Senior Iran Revolutionary Guards member said assassinated in Tehran” en een artikel “Slain Iranian officer said to have planned attacks against Israelis, Jews worldwide” van 22 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.