De Amerikaanse president Joe Biden is GEEN vriend van Israël…

Ramallah, 10 maart 2010. Toenmalig vice-president Joe Biden is beste maatjes met Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de chef van de PA

Niets illustreert beter de diepgewortelde antipathie van de regering Biden jegens de staat Israël dan het lekken van zeer geheim materiaal over de vermeende rol van de Israëlische inlichtingendienst bij de moord op een vooraanstaande Iraanse terrorist.

Al decennia lang hebben Israël en de VS een unieke relatie met het delen van inlichtingen, waarbij de twee landen het meest gevoelige materiaal over hun respectieve inlichtingen-, veiligheids- en militaire operaties delen.

Maar de diepgewortelde vertrouwensband die de basis vormt van deze vitale relatie is ernstig aangetast als gevolg van het flagrante besluit van de regering-Biden om details te lekken over de vermeende betrokkenheid van Israël bij de liquidatie van kolonel Sayad Khodayee, een hoge commandant van de Iraanse regering. Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC).

Khodayee, een 50-jarige officier van de Quds-troepenmacht van de IRGC, werd eerder deze maand gedood toen twee gewapende mannen op een motorfiets het vuur openden terwijl hij in een auto voor zijn huis zat.

Vervolgens is hij geïdentificeerd als plaatsvervangend hoofd van eenheid 840 , die is belast met het uitvoeren van aanvallen op buitenlandse doelen, ook tegen Israël. Westerse inlichtingenbronnen zeggen dat Khodayee direct verantwoordelijk was voor pogingen tot terroristische aanslagen tegen Israëli’s, Europese en Amerikaanse burgers, evenals regeringsfunctionarissen van zo ver weg als Colombia, Kenia, Ethiopië, de Verenigde Arabische Emiraten en Cyprus.

Khodayee’s belang voor de Quds Force werd weerspiegeld in het feit dat verschillende hoge commandanten van de IRGC en Quds Force hun respect betuigden op zijn begrafenis in Teheran.

Begrafenis van Iran’s Revolutionary Guard kolonel Hassan Sayyad Khodaei die werd gedood op 24 mei 2022. De menigte schreeuwde ‘Dood aan Israël!” (AP Photo/Vahid Salemi)

De Israëlische regering, die een al lang bestaand beleid heeft om haar betrokkenheid bij overzeese operaties niet te bevestigen of te ontkennen, weigerde commentaar te geven op de moord, die op 22 mei in Teheran plaatsvond.

Iran gaf echter snel Israël de schuld voor het uitvoeren van de aanval, waarbij de Iraanse president Ebrahim Raisi beweerde dat “de handen van wereldwijde arrogantie” – een verwijzing naar Israël en de VS – verantwoordelijk waren.

“Ik roep veiligheidsfunctionarissen op om de misdaad serieus te onderzoeken en ik twijfel er niet aan dat wraak op criminelen voor het zuivere bloed van deze eervolle martelaar onvermijdelijk is”, zei hij.

IRGC-woordvoerder Ramazan Sharif zei dat de moord op Khodayee haar vastberadenheid zou versterken om “de veiligheid, onafhankelijkheid en nationale belangen te verdedigen en de vijanden van de Iraanse natie het hoofd te bieden”.

Het standpunt van Iran dat Israël achter de schietpartij zat, zal bovendien zijn versterkt door het lekken van geheime informatie door de regering-Biden die beweerde dat Israël verantwoordelijk was voor de aanval.

Volgens een gedetailleerd rapport over de moord in The New York Times beweert een regeringsfunctionaris dat Israël Washington een uiterst geheime briefing heeft gegeven dat het achter de moord zat.

Of dit rapport waar is of niet, is bijna academisch. De echte misdaad, een die een ernstige schending betekent van de al lang bestaande regelingen voor het delen van inlichtingen tussen de VS en Israël, is dat een van de hoge functionarissen van president Joe Biden bereid is geweest het vertrouwen van zo’n hechte bondgenoot te beschamen.

De woede die de hele Israëlische veiligheidsdienst over het lek voelde, werd weerspiegeld in opmerkingen van het Israëlische Knesset-lid Ben Barak, de voorzitter van de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, die ook een voormalig plaatsvervangend hoofd van de Mossad is. Sprekend op de Israëlische Radio 103 FM, verklaarde Barak:

“We hebben heel veel hechte relaties en veel samenwerking tussen ons, die allemaal afhankelijk zijn van vertrouwen, en als dat op de een of andere manier wordt geschonden, schaadt dat de toekomstige samenwerking.”

In een tijd waarin de spanningen tussen Iran en het Westen al hoog oplopen vanwege de vastgelopen nucleaire besprekingen, bestaat er in Israël terechte bezorgdheid dat het lek Iran ertoe zal aanzetten wraak te nemen door Israëlische doelen aan te vallen, zelfs als later zou blijken dat het niet Israël was dat verantwoordelijk is voor de moord.

De timing van het lek wijst ook op een onderliggende bereidheid van de kant van de regering-Biden om Israël te ondermijnen, terwijl het Witte Huis zich in het openbaar probeert af te schilderen als een bondgenoot van Israël, zoals blijkt uit zijn recente schijnbare besluit om de regering niet te verwijderen. IRGC van de Amerikaanse lijst van aangewezen terroristische organisaties.

Wat de motivatie betreft, is het onduidelijk of het lek opzettelijk was, om Israël schade te berokkenen, of door het gevaar niet volledig te waarderen dat het mogelijk Israël zou kunnen veroorzaken, een daad die het diepe gebrek aan begrip van de regering-Biden zou weerspiegelen over wat er op het spel staat met de hele Iran-kwestie.

Israël had zich tijdens de nucleaire besprekingen fel verzet tegen de eis van Iran dat het verwijderen van de IRGC van de terroristenlijst een voorwaarde was om tot een nieuwe deal te komen. Maar de heer Biden heeft de Iraanse vraag ontkend en heeft vorige week bevestigd dat de IRGC op de lijst van buitenlandse terroristische organisaties van Washington zal blijven staan.

Welke goodwill de heer Biden ook met Jeruzalem hoopte te genereren door de IRGC op de lijst te houden, zal zijn verdwenen door de uiterst verachtelijke behandeling van zijn Israëlische bondgenoot door zijn regering.

Bronnen:

  • naar een artikel van Con Coughlin “Biden Is No Friend of Israel” van 3 juni 2022 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.