Wat als Israël Amerika zou behandelen zoals Amerika Israël behandelt?

Op 24 mei 2022 schoot de 18-jarige Salvador Rolando Ramos negentien studenten en twee leraren dood en verwondde zeventien andere mensen op de Robb Elementary School in Uvalde, Texas, Verenigde Staten.

Israël heeft een speciale relatie met de Verenigde Staten die teruggaat tot de oprichting. Die relatie is echter soms een tweesnijdend zwaard.

Meestal werkt het in het voordeel van Israël. Toch behandelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich verzette tegen de oprichting van Israël, Israël vaak anders dan welke andere democratische regering dan ook door het uit te kiezen voor kritiek. 

Als het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) zich op dezelfde manier zou gedragen tegenover de Verenigde Staten, zouden nieuwsberichten ongeveer als volgt kunnen klinken:

De MFA-woordvoerder zei dat de regering van Israël haar medeleven betuigt aan de families van de slachtoffers van het bloedbad op de school in Uvalde, Texas. Ze merkte ook op dat het aantal doden door vuurwapens in Israël ongeveer twee per 100.000 inwoners is, vergeleken met 12 per 100.000 in de Verenigde Staten, en het aantal vuurwapens per 100 Israëli’s is minder dan zeven vergeleken met meer dan 120 in de Verenigde Staten.

“In Israël dienen de meeste Israëlische mannen en vrouwen in het leger, dus ze zijn getraind in het juiste gebruik van vuurwapens”, voegde ze eraan toe. “Toch kunnen ze pas op hun 21e een vergunning voor wapens krijgen. Degenen zonder militaire training moeten wachten tot ze 27 zijn. Zelfs dan moeten aanvragers van vergunningen doorgaans in veiligheidsgerelateerde gebieden werken of in een gevaarlijk gebied wonen.”

De woordvoerder suggereerde dat de Verenigde Staten zouden kunnen leren van de ervaring van Israël, waar aanvragers een veiligheidscontrole moeten doorlopen, een schiet- en wapenveiligheidscursus moeten volgen en een arts moeten vragen om te bevestigen dat ze geen psychische aandoening hebben en geen medicijnen gebruiken die de alertheid kunnen verminderen. In tegenstelling tot het gemak waarmee je in de VS aan een wapen kunt komen, wordt 40% van alle aanvragen afgewezen door de overheid.

Na een melding van een Amerikaanse drone-aanval waarbij leden van een huwelijksfeest in Somalië om het leven kwamen, riep de minister van Buitenlandse Zaken op tot een grondig onderzoek van het incident en zei dat militaire operaties met uiterste zorg moeten worden uitgevoerd om burgerslachtoffers te voorkomen.

In reactie op de verklaring van president Joe Biden dat de Verenigde Staten Taiwan zouden verdedigen tegen Chinese agressie, zei de MFA-woordvoerder dat China en de Verenigde Staten “alles zouden moeten doen om de spanningen te de-escaleren”.

De weigering van president Biden om straaljagers aan Oekraïne te leveren, bracht de MFA-woordvoerder ertoe te verklaren dat dit een herinnering was aan het feit dat Amerika er niet in was geslaagd de concentratiekampen te bombarderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen duizenden levens hadden kunnen worden gered.

Nadat de politie opnieuw een ongewapende zwarte man in de Verenigde Staten had neergeschoten, riep de MFA-woordvoerder de Verenigde Staten op om politiehervormingen door te voeren om dergelijke tragedies te voorkomen.

In reactie op nieuwsberichten over duizenden mensen aan de grens tussen Mexico en de VS die in erbarmelijke omstandigheden leven, riep de MFA de Amerikaanse regering op om dringend actie te ondernemen om de humanitaire crisis te verlichten.

Een woordvoerder van de MFA bekritiseerde de Amerikaanse regering vandaag vanwege haar onwil om Iraniërs te steunen die protesteren tegen de onderdrukkende regering in Teheran. “We kunnen niet begrijpen waarom het baken van democratie in de wereld niet achter het volk van Iran zou staan ​​dat vrijheid wil van de ayatollahs”, aldus de woordvoerder.

Terwijl FBI-agenten in een patstelling zaten met een blanke supremacist die een politieagent doodde, riep een woordvoerder van de MFA de Verenigde Staten op “terughoudendheid te betrachten en elke agressieve actie te vermijden die extra verwondingen zou kunnen veroorzaken”.

Toen de rellen zich over steden in de Verenigde Staten verspreidden als reactie op de moord op George Floyd, riep de Israëlische regering de regering op ervoor te zorgen dat de politie met evenredig geweld reageerde.

Een woordvoerder van de MFA sprak zijn teleurstelling uit na de bekendmaking van een ontwerpbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om abortus te verbieden. “Wij vinden dat vrouwen recht moeten hebben op abortus als ze aan bepaalde criteria voldoen, zoals gevallen van incest of verkrachting. Als de Verenigde Staten Roe vs. Wade zouden omkeren , zou dat een enorme stap terug zijn voor vrouwenrechten in een land dat wordt gezien als een voorbeeld voor persoonlijke vrijheid.”

De MFA sprak haar bezorgdheid uit over de aanhoudende Amerikaanse sancties tegen Cuba. “Hoewel we de wens begrijpen om druk uit te oefenen op de Cubaanse regering, komt dit neer op collectieve bestraffing die het lijden van het Cubaanse volk veroorzaakt. We moedigen de regering aan om met de Cubaanse regering te onderhandelen om tot een vredesakkoord te komen.”

De deportatie van duizenden illegale immigranten naar Mexico bracht de MFA ertoe vandaag een verklaring af te geven waarin de Verenigde Staten en Mexico werden opgeroepen niets te doen dat hun relatie in gevaar zou brengen.

De MFA-woordvoerder bekritiseerde de regering omdat ze van Israëli’s eist dat ze visa verkrijgen voor binnenkomst in de Verenigde Staten, terwijl de meeste Europeanen deze niet hoeven te verkrijgen. “Wij zijn mede-democratieën en bondgenoten, en we begrijpen niet waarom de Amerikaanse regering Israël anders blijft behandelen.”

Terwijl de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland escaleerden, kondigde de MFA aan dat het een vredesplan had opgesteld dat de Verenigde Staten, als sterkere partij, ertoe aanspoorde een reeks concessies te doen om de kans op een nucleaire oorlog te verkleinen. De MFA heeft bijvoorbeeld voorgesteld dat de Verenigde Staten de NAVO-aanvragen van Finland en Zweden afwijzen en instemmen met een vermindering van de troepen in Europa. “De Verenigde Staten moeten acties vermijden die Rusland als provocerend kan beschouwen. Vrede tussen de twee landen is alleen mogelijk als de Verenigde Staten de legitieme veiligheidszorgen van de Russen erkennen.”

Hoe denk je dat Amerikanen zouden reageren als ze behandeld zouden worden zoals ze Israëli’s behandelen?

Bronnen:

  • naar een artikel van Mitchell Bard “What if Israel treated America as America treats Israel?” van 1 juni 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.