Premier Bennett leest Grossi, chef van het VN-atoomagentschap, de Levieten

“Geen atoomwapens voor de [Iraanse] moellahs!”

Premier Naftali Bennett heeft vrijdag een ontmoeting gehad met het bezoekende hoofd van de atoomwaakhond van de VN (IAEA) voor gesprekken over het nucleaire programma van Iran.

Een verklaring van het kantoor van premier Bennett zei dat hij Rafael Grossi, hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, waarschuwde dat Iran doorging met het ontwikkelen van een kernwapen terwijl het de wereld misleidde met “valse informatie en leugens” om zijn werk te verbergen.

Bennett benadrukte de “dringende noodzaak” om Iran te confronteren met “alle middelen” om te voorkomen dat het kernwapens zou verwerven, aldus het kabinet van de premier. Hij riep de IAEA ook op om Teheran een “duidelijke en ondubbelzinnige boodschap” te sturen tijdens een komende vergadering van de Raad van Bestuur over niet-aangegeven Iraanse nucleaire sites.

“Bennett maakte duidelijk dat hoewel Israël de voorkeur geeft aan diplomatie om Iran de mogelijkheid te ontzeggen kernwapens te ontwikkelen, het zich het recht voorbehoudt tot zelfverdediging en om actie te ondernemen tegen Iran om zijn nucleaire programma te blokkeren mocht de internationale gemeenschap er niet in slagen om het relevante tijdsbestek”, aldus de verklaring.

Grossi, die na de ontmoeting terugkeerde naar Wenen, zei dat hij en Bennett “belangrijke uitwisselingen over actuele kwesties” hadden. “Ik heb het belang benadrukt van de IAEA-waarborgen en het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV) voor wereldwijde vrede en veiligheid”, tweette Grossi.

Israël, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de enige nucleair bewapende staat in het Midden-Oosten is, is geen lid van het NPV.

Grossi’s reis kwam toen Israël groeiende bezorgdheid heeft geuit over de atoomactiviteiten van Iran en een mogelijke terugkeer naar de nucleaire overeenkomst van 2015 tussen Teheran en wereldmachten. 

De onderhandelingen om het akkoord te herstellen lopen vast nadat ze in maart vastliepen, met als belangrijkste knelpunt de eis van Iran – afgewezen door Washington – om de Islamitische Revolutionaire Garde, de ideologische tak van het Iraanse leger, te schrappen van een Amerikaanse zwarte lijst voor terrorisme.

Eerder deze week beschuldigde de Israëlische premier Iran van het stelen van geheime documenten van de IAEA en deze bijna twintig jaar geleden te gebruiken om internationale inspecteurs te misleiden. Hij gaf vrij wat volgens hem enkele van de documenten in kwestie waren. Iran heeft de beschuldigingen afgedaan als leugens.

Israël was een fervent tegenstander van de nucleaire deal van 2015 en verwelkomde de eenzijdige terugtrekking van de regering-Trump uit de overeenkomst, waardoor deze instortte. Een aantal huidige en voormalige veiligheidsfunctionarissen zijn echter begonnen te zeggen dat de terugtrekking een vergissing was, omdat het ertoe heeft geleid dat Iran zijn inspanningen op het gebied van nucleaire verrijking heeft versneld.

De regering-Biden heeft geprobeerd het akkoord te vernieuwen, waarbij de sancties tegen Iran werden opgeheven in ruil voor beperkingen aan en toezicht op zijn nucleaire programma.

Iran heeft altijd gezegd dat zijn nucleaire activiteiten louter vreedzame doeleinden hebben, maar heeft de verrijking van uranium opgevoerd na de ineenstorting van het nucleaire akkoord de verrijking heeft opgevoerd tot bijna op het niveau van atoomwapens.

Amerikaanse inlichtingendiensten, westerse landen en de IAEA hebben gezegd dat Iran tot 2003 een georganiseerd kernwapenprogramma had. Noch de VS, noch Israël hebben het gebruik van militair geweld uitgesloten om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

Eerder deze week publiceerde de IAEA een rapport waarin werd geschat dat de Iraanse voorraad verrijkt uranium was gegroeid tot meer dan 18 keer de limiet die was overeengekomen in het onrustige 2015-pact dat bekend staat als het Joint Comprehensive Plan of Action.

De nucleaire waakhond van de VN zei ook dat het nog steeds vragen had die “niet opgehelderd” waren met betrekking tot niet-aangegeven nucleair materiaal dat eerder op drie locaties was gevonden – Marivan, Varamin en Turquzabad, een district van Teheran, dat eerder door Israël werd geïdentificeerd als een vermeende locatie van geheime atoomactiviteit.

Zowel Amerikaanse als Israëlische functionarissen hebben vastgesteld dat Iran nu slechts een paar weken nodig heeft om voldoende splijtbaar materiaal voor een bom te verzamelen, mocht het ervoor kiezen er een te maken, hoewel het extra tijd nodig zou hebben om de andere componenten van het apparaat te monteren.

Bronnen:

  • naar een artikelBennett to IAEA chief: Israel reserves right to act against Iran’s nuclear program” van 3 juni 2022 en een artikelUN nuclear watchdog head Rafael Grossi lands in Israel for meeting with Bennett” van 2 juni 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.