Derde Wereldoorlog? Beter voorkomen dan erover palaveren; 100ste dag van strijd in Oekraïne

President Vladimir Poetin waarschuwt Navo voor het voeren van een “proxy oorlog” tegen Rusland. “De Navo/VS offert Oekraïne op om een nieuwe wereldorde te creëren,” aldus Poetin

“Rusland is van mening dat er niet moet worden besproken of er een Derde Wereldoorlog zal uitbreken, maar hoe deze kan worden voorkomen,” zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, op vrijdag.

Is een Derde Wereldoorlog mogelijk? Misschien is die al aan de gang? Welke vorm zal die aannemen? Dit zijn onderwerpen die velen bespreken. In plaats van te praten over de Derde Wereldoorlog, kunnen we er beter over praten hoe je die kunt voorkomen“, zei ze tijdens een briefing.

De diplomaat benadrukte dat Moskou al jaren aangeeft dat het internationaal recht en de Verenigde Naties als “vangnet” moeten dienen tegen een Derde Wereldoorlog. “Omdat ze na de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt als garantie om op de een of andere manier een Derde Wereldoorlog te voorkomen, deden ze hun werk“, merkte ze op.

De woordvoerster merkte op dat Rusland al 3-4 jaar nota neemt van “de wens van het collectieve Westen om het internationale recht weg te vagen en in plaats daarvan een ‘op regels gebaseerde wereldorde’ in te voeren“.

“Dit is buitengewoon gevaarlijk omdat dit een dictatuur van één groep landen impliceert en daarmee het evenwicht wereldwijd dreigt te verstoren, terwijl het andere landen onmogelijk maakt om hun belangen na te streven. Elk land heeft het recht op soeverein buitenlands en binnenlands beleid, om wettelijk te verdedigen hun belangen, om hun economie te ontwikkelen, om humanitaire rechten te verdedigen, om bescherming en voor [hun] eigen veiligheid“, vervolgde ze.

Als een groep landen de macht grijpt of ernaar streeft om het over te nemen, kunnen we veel problemen verwachten. We hebben geprobeerd de wereldgemeenschap hierover op alle mogelijke manieren te vertellen en deze waarheid over te brengen dat het dicteren van één pool onmogelijk is en het zal leiden tot destructieve gevolgen“, concludeerde de diplomaat.

Minister Sergei Lavrov waarschuwt voor kernoorlog, 27 april 2022

De eerste 100 dagen

Op vrijdag 3 juni was het de 100ste dag sinds de Russische invasie op 24 februari van dit jaar van start ging in het oosten van het land, waar de soldaten van Moskou hun greep op de Donbas nog versterken.

De sombere mijlpaal kwam toen Kiev aankondigde dat Moskou nu de controle heeft over een vijfde van het Oekraïense grondgebied, inclusief de Krim en delen van de Donbas die in 2014 in beslag werden genomen.

Nadat ze vanuit de hele hoofdstad waren verdreven, zetten de soldaten van de Russische president Vladimir Poetin hun zinnen op het veroveren van Oost-Oekraïne, wat leidde tot waarschuwingen dat de oorlog zou kunnen aanslepen.

Na gesprekken van het Witte Huis met de Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde NAVO-chef Jens Stoltenberg donderdag dat de bondgenoten van Oekraïne zich moeten schrap zetten voor een slopende “uitputtingsoorlog”.

Ondanks een langzamer dan verwachte opmars, boeken de soldaten van Moskou onmiskenbaar vooruitgang – de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vertelde de Luxemburgse parlementsleden dat ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied nu in Russische handen is. 

Zelensky voegde eraan toe dat hij meer wapens van bondgenoten verwacht: “We verwachten meer goed nieuws over wapenleveringen van andere partners… We werken eraan om de levering van moderne gevechtssystemen naar een veel hoger niveau te brengen.”

Sinds de Russische invasie van 24 februari zijn duizenden mensen gedood en miljoenen gedwongen te vluchten. Op het slagveld sterven volgens Zelensky elke dag tot 100 Oekraïense soldaten.

Straatgevechten woeden in het industriële centrum van Severodonetsk in Luhansk, een deel van de Donbas. Rusland heeft al ongeveer 80 procent van de strategische stad in handen, maar zijn verdedigers bieden fel verzet, waarbij de regionale gouverneur van Luhansk, Sergiy Gaiday, zweert dat de Oekraïense troepen “tot het einde” zullen vechten.

Volgens Russische persbureaus lanceerde de Russische Pacifische Vloot onlangs ook een reeks oefeningen van een week met meer dan 40 schepen en maximaal 20 vliegtuigen.

Bronnen:

  • naar een artikelRussia’s invasion of Ukraine enters 100th day as fighting rages” van 3 juni 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel “Russian diplomat insists dialogue needed on how to prevent WWIII” van 3 juni 2022 op de site van Tass Russian News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.