De verdrijving van de Joden van Tel Aviv/Jaffa door de Turkse Ottomanen in april 1917

Vroege Joodse immigratie naar het Heilig Land tijdens de 1ste Aliyah (1882-1903)

In december 1914 verdreven de Turken tot 6.000 Joden die in Jaffa woonden. Ze werden geherhuisvest in Alexandrië, Egypte. Het Ottomaanse Rijk vaardigde vervolgens een gedwongen dienstplicht uit voor Joden in het leger en eiste van de Joden dat ze het Ottomaanse staatsburgerschap zouden aannemen of dat ze vóór 15 mei 1915 uit de regio zouden worden verdreven.

Vorige week kwam ik de geschiedenis tegen. Tijdens een bezoek aan het slaperige stadje Kfar Saba ging ik naar een plaatselijke begraafplaats op zoek naar het graf van een ver familielid. Ik vond haar graf – en nog veel meer. 

Hoewel het de Militaire Begraafplaats wordt genoemd en een gedeelte heeft voor gesneuvelde soldaten, is het kerkhof ook de laatste rustplaats van de vroege bewoners van de gemeenschap in de Sharon. 

Bijna zodra ik de poorten binnenging, kwam ik een huiveringwekkende herinnering aan een weinig bekend hoofdstuk in de pre-state geschiedenis tegen: rijen en rijen ongemarkeerde graven. Stille getuigen van een verschrikkelijke tragedie. Een bord opgesteld door de Council for the Conservation of Heritage Sites en de gemeente Kfar Saba legde een deel van het verhaal vast. 

Dit gedeelte van de begraafplaats herbergt de graven van “De gedeporteerden van Tel Aviv en Jaffa“, Joden die tijdens de Eerste Wereldoorlog uit die steden en andere werden verdreven door de Ottomaanse autoriteiten. Het was een verhaal van ballingschap en interne ontheemding.

Uit angst dat de Joden de Britse oorlogsinspanningen zouden steunen, besloten de Turken hen uit de kustgebieden en elders te verwijderen. De Turkse autoriteiten presenteerden het besluit als een poging om hen te ‘beschermen’. Is dat niet altijd zo?

Djemal Pasha en zijn stafchef Fuad Bey op een commandopost in het zuiden van Palestina in april 1917

Hoewel moslimbewoners ook het bevel kregen om Jaffa te verlaten, konden de meesten snel terugkeren. Zelfs vóór de verdrijving van april 1917 verlieten duizenden Joden het gebied of werden ze gedeporteerd omdat ze weigerden te “ottomaniseren”. 

Veel gezinnen reisden naar het buitenland, voornamelijk naar Egypte. Onder hen was de familie Ambache uit Jaffa, wiens dochter, Aura, werd geboren in Alexandrië en later de vrouw werd van de zesde president van Israël, Chaim Herzog, en moeder van het huidige staatshoofd, Isaac Herzog.

Niets had me voorbereid op de ontdekking van het wrede lot van zoveel binnenlandse ontheemden, meestal arme mensen die niet over de middelen beschikten om zich in veiligheid te brengen.

Het Ottomaanse Rijk, dat 400 jaar lang de Joodse staat bezette en in die periode (1881-1908) geleid werd door de Turkse militaire gouverneur Ahmed Djemal Pasha,, was sterk gekant tegen Joodse immigratie naar het Heilig Land:

De uitzettingsbevelen uit 1917, ondertekend door de Turkse militaire gouverneur Ahmed Djemal Pasha, werden uitgevoerd aan de vooravond van Pesach, wat de pijn moet hebben vergroot. Hier waren Joden, eindelijk in het Beloofde Land, gedwongen tot een uittocht in de verkeerde richting. Ze zouden ook op de hoogte zijn geweest van wat er in die tijd de Armeniërs en andere minderheden onder de Turkse heerschappij overkwam.

De leiders van de Joodse gemeenschap deden hun best om hulp te bieden. Meir Dizengoff, die later de eerste burgemeester van Tel Aviv werd, was een van degenen die hielpen bij het organiseren van joden in Galilea om met ezels getrokken karren te sturen om de verdrevenen te vervoeren en voedsel voor de reis te leveren.

Van de duizenden gedeporteerden – naar schatting tot 10.000 – bereikten ongeveer 1.500 “megurashim” Kfar Saba, een kortere reis dan naar Galilea. Ook hier was er een poging om de getraumatiseerde, verarmde daklozen te helpen, maar de aantallen waren te groot voor de kleine gemeenschap om te verwerken.

Het merendeel van de megurashim kwam terecht in de Pascal-Ussishkin Grove waar ze hun best deden om hokjes te maken van de takken van de eucalyptusbomen. Ze probeerden de geïmproviseerde hutten om te bouwen tot huizen en zelfs om een ​​school en een synagoge te creëren, maar pogingen om een ​​normaal leven te creëren waren gedoemd te mislukken. 

De opvang was hopeloos ontoereikend en het DP-kamp was verschrikkelijk overvol. Ziekten zoals tyfus verspreiden zich gemakkelijk. Ook hongersnood was wijdverbreid in een tijd waarin door de oorlog steeds moeilijker aan voedsel en voorraden te komen was. 

De situatie verslechterde tijdens de eerste strenge winter zonder beschutting tegen de zware regenval en de kou. Het waren de resultaten van deze verschrikkelijke omstandigheden die ik op de begraafplaats aantrof. 

De militaire begraafplaats in Kfar Saba, waar slachtoffers van de Turkse verdrijving uit Tel Aviv en Jaffa in 1917 werden begraven in ongemarkeerde graven, vertelt een huiveringwekkend verhaal, dat zelden wordt verteld (foto credit: Liat Collins)

Ongeveer 240 mensen zijn begraven onder de eenvoudige stenen platen – hun verhalen, verborgen. Degenen die hun beproeving niet overleefden, werden oorspronkelijk lukraak begraven. Later werd besloten hen opnieuw te begraven op het kerkhof. Na de oorlog werden grafstenen toegevoegd, maar tegen die tijd waren er geen middelen om de individuen te identificeren die onder de grond lagen, en de graven blijven ongemarkeerd.

Er is iets bijzonder hartverscheurends aan het ronddwalen tussen rijen graven met niets om degenen die daar begraven zijn tot leven te brengen. Geen inscripties gewijd aan een “Lieve echtgenote, moeder en grootmoeder.” Geen ‘geliefde zoon’. Niks. 

De vogels fluiten in de omringende bomen van het goed onderhouden kerkhof, maar de stilte was dodelijk – de stilte van degenen die geen teken van verloren leven, liefdes en dromen achterlaten. Hoeveel ouders hebben hun kinderen begraven voordat ze bezweken aan ziekte en honger? Hoeveel grootouders waren bedekt met aarde door kinderen en kleinkinderen die wisten dat hen hetzelfde lot wachtte voordat ze de kans zouden krijgen oud te worden?

Tel Aviv, 1914. Na de annulering van de capitulaties besloot Jamal Pasha om Joden uit Tel Aviv te deporteren die een buitenlands staatsburgerschap hadden of die ervan werden verdacht zionistische activisten te zijn. Op 17.12.1914 ging de Turkse politie van huis tot huis en dwong de Joden die op hun lijsten stonden, hun huizen te verlaten.

De 240 ongemarkeerde graven op de militaire begraafplaats in Kfar Saba vertellen slechts een deel van het verhaal. Er zijn honderden gedeporteerden uit Tel Aviv en Jaffa elders begraven – meer dan 300 in Tiberias, die zo’n 1.200 gedeporteerden hadden opgenomen; meer dan 100 in Safed, (van de ongeveer 700); anderen in Haifa, Yavne’el, Kinneret en elders, zelfs zo ver weg als Damascus, waar naar verluidt ongeveer 75 zijn begraven. 

De dreigingen verergerden na de ontdekking in september 1917 van de NILI-spionagebende, die de Ottomanen had bespioneerd en voor hun wreedheden had gewaarschuwd. Ongelooflijk, ondanks de oorlog onderhandelden de Britten met de Duitsers in Jeruzalem om de Turken onder druk te zetten om de deportaties te stoppen. De overlevenden konden pas in 1918, onder Brits bestuur, na de oorlog terugkeren naar Tel Aviv.

De slachtoffers van de verdrijving van 1917, begraven in de Kfar Saba, hadden onmogelijk kunnen vermoeden dat iets meer dan 30 jaar later de joden een eigen staat zouden hebben. Vandaag, 105 jaar na hun tragedie, bloeit het land ondanks periodes van oorlog en geweld. Het is een zegen voor iedereen, behalve voor de anti-normalisatiebrigade.

Mogen de overleden gedeporteerden in vrede rusten en mogen we in vrede leven.

Bronnen:

  • naar een artikel van Liat Collins “My word: The Jews expelled from Jaffa – opinion” van 2 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Gur Alroey “The Expulsion of the Jews from Tel Aviv-Jaffa to the Lower Galilee, 1917-1918” van 6 november 2016 op de site van Orient XXI
  • naar een artikel 1917 Jaffa deportation” from Wikipedia, the free encyclopedia
  • naar een artikelThe Tel Aviv Deportation” op de site van The World Zionist Organisation (WZO)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.