Amerikaanse parlementsleden vragen de PA om het bewijsmateriaal te tonen omtrent de dood van journaliste in Jenin

Vrouwen houden portret van de christen journaliste Shireen Abu Akleh omhoog die omkwam tijdens een vuurgevecht. De Palestijnen leggen eenzijdig de schuld van haar door bij Israël zonder daar harde bewijzen van te tonen

Een tweeledige groep Amerikaanse parlementsleden, bestaande uit zowel Democraten als Republikeinen, heeft de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om toegang te verlenen tot forensisch bewijs in verband met de dood van Shireen Abu Akleh.

Abu Akleh was een Palestijns-Amerikaanse journalist die werkte voor het Al Jazeera-netwerk en die tijdens een vuurgevecht tussen Palestijnen en Israëlische soldaten werd doodgeschoten terwijl zij verslag uitbracht over een Israëlische inval in Jenin, Samaria, vorige maand. Jenin is een bolwerk van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

De woordvoerder van deze groep leden van het Amerikaanse Congres stellen in een brief die vrijdag aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken werd gestuurd, zei:

“We dringen er bij u op aan om de Palestijnse Autoriteit te vragen om toegang te verlenen tot het forensisch bewijsmateriaal over de dood van Abu Akleh voor een onafhankelijk onderzoek, zodat alle partijen een definitieve conclusie kunnen trekken over de gebeurtenissen die tot haar dood hebben geleid, en alle partijen verantwoordelijk kunnen houden.”

In de brief werd betoogd dat “recente sensationele mediaverslagen van het incident niet de zaak van de waarheid hebben gediend. Alleen een onafhankelijk onderzoek kan deze situatie oplossen en troost bieden aan de families en alle partijen.” Het sprak zijn ontevredenheid uit over het feit dat de PA “snel was om de deelname van Israëli’s aan dit soort onderzoek af te wijzen en te weigeren”.

De brief vervolgde:

“Zonder toegang tot de kogel waar de Israëli’s om hebben gevraagd als onderdeel van een onafhankelijk onderzoek, is het onmogelijk om alle feiten vast te stellen. Deze koppige positie dient niemand en sluit elke definitieve vaststelling van de verantwoordelijkheid uit. Eenzijdige vrijgave van informatie zal ons niet dichter bij de waarheid brengen.”

Onder de ondertekenaars van de brieven waren vertegenwoordigers Josh Gottheimer (D-NJ), Lois Frankel (D-FL), Nicole Malliotakis (R-NY), Juan Vargas (D-CA), Young Kim (R-CA) en Elaine Luria ( D-VA).

De Israëlische regering suggereerde aanvankelijk dat Palestijns geweervuur ​​zou kunnen hebben geleid tot de dood van Abu Akleh, een ervaren correspondent die meer dan 20 jaar verslag uitbracht over het Midden-Oosten. 

Echter, functionarissen zeiden ook dat ze de mogelijkheid niet konden uitsluiten dat Israëlisch geweervuur ​​haar doodde, aangezien het onderzoek nog gaande is. 

De Palestijnse autoriteiten hebben de dood van Abu Akleh beschreven als “vermoord door Zionistische soldaten“, en hebben de Israëlische pogingen om een ​​gezamenlijk onderzoek in te stellen om de schuld vast te stellen afgewezen.

Bronnen:

  • naar een artikel “US Legislators Call on Palestinian Authority to Release Forensic Evidence Connected to Fatal Shooting of Al Jazeera Journalist” van 3 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.