Propaganda nederlaag Oekraïne: geen enkel bewijs voor massaverkrachtingen door Russische soldaten

De oorlog van Oekraïne de Verenigde Staten tegen de Russische Federatie

“Een leugen kan de halve wereld rondreizen terwijl de waarheid nog zijn schoenen aantrekt.”

Een blamage voor Oekraïne. Het land heeft gisteren zijn eigen mensenrechtenambassadeur moeten ontslaan. Lyudmyla Denisova hitste afgelopen tijd veelvuldig de media op met verhalen over gruwelijke massaverkrachtingen door Russische soldaten. Denisova, en Oekraïne, blijken daarvoor echter geen enkel bewijs te kunnen laten zien.

Lyudmyla Denisova

De afgelopen twee maanden werd de westerse pers overspoeld door een lawine van verhalen waarin melding werd gemaakt van massale verkrachtingen van Oekraïense burgers door Russische troepen. De meeste van die verhalen hadden één ding gemeen; ze kwamen naar buiten via de Oekraïense ombudsman voor de mensenrechten, Lyudmyla Denisova.

De verhalen, zoals bijvoorbeeld het verhaal over de groepsverkrachting van 25 tienermeisjes in Bucha, werden gretig opgepikt door westerse media.

Ook beweerde Denisova dat ‘Russische soldaten kinderen hebben verkracht tijdens de voortdurende invasie van Oekraïne’ en zei ze op Facebook ‘dat een 11-jarige jongen door Russen was verkracht voor de ogen van zijn moeder, die op een stoel was vastgebonden en gedwongen moest toekijken hoe het gebeurde in de Oekraïense stad Bucha’. Bovenstaande ‘gebeurtenissen’ zijn slechts een paar voorbeelden van de ‘misdaden’ die via Denisova naar buiten kwamen.

En zo werd in de westerse publieke opinie het beeld geschetst dat Russische soldaten zich in Oekraïne als beesten zouden gedragen. Van Newsweek en de BBC, tot CNN en Time Magazine, overal werd de woede tegen de Russen vanwege de vermeende massaverkrachtingen gretig aangewakkerd.

Er ontstond zelfs een wereldwijde activistenbeweging die zich richtte op het onder de aandacht brengen van Russische seksuele misdaden in Oekraïne. Rusland zou verkrachting zelfs ‘als wapen’ gebruiken om zo terreur te zaaien onder de Oekraïense bevolking.

De hetze tegen Rusland was onterecht, zo blijkt nu, in ieder geval in de zaken die Lyudmyla Denisova wereldkundig maakte.

‘Sensatiezucht vermijden’

Op 25 mei publiceerden een aantal media en NGO’s namelijk een open oproep aan Denisova waarin zij opriepen tot ‘betere communicatie over seksuele misdaden tijdens de oorlog’.

De ondertekenaars wilden dat Denisova alleen nog maar informatie zou vrijgeven waarvoor voldoende bewijs bestaat. Zij kreeg de opdracht ‘sensatiezucht en overdreven details in haar berichtgeving te vermijden, correcte terminologie te gebruiken en zorg te dragen voor de vertrouwelijkheid en veiligheid van de slachtoffers.’

“Seksuele misdaden tijdens de oorlog zijn familietragedies, een moeilijk traumatisch onderwerp, geen onderwerp voor publicaties in de geest van de ‘schandaalkroniek’. We moeten het doel voor ogen houden: de aandacht vestigen op de feiten van de misdaden,” luidde de oproep.

Fantastische beweringen

Gisteren, dinsdag, melden Interfax, Politico, The Wall Street Journal en anderen dat Lyudmyla Denisova ontslagen is – omdat ze fantastische beweringen over massaverkrachtingen heeft verspreid en in stand gehouden, zonder bewijzen te leveren.

“Oekraïense wetgevers hebben dinsdag de ombudsman voor mensenrechten van het land, Lyudmyla Denisova, ontslagen in een motie van wantrouwen, waarbij ze tot de conclusie kwamen dat ze niet had voldaan aan verplichtingen, waaronder het faciliteren van humanitaire corridors en het tegengaan van de deportatie van Oekraïners uit bezet gebied,” meldde The Wall Street Journal.

“Wetgever Pavlo Frolov zei dat mevrouw Denisova ook werd beschuldigd van het doen van ongevoelige en niet-controleerbare uitspraken over vermeende Russische seksuele misdaden en het doorbrengen van te veel tijd in West-Europa tijdens de invasie,” voegde het rapport eraan toe.

Frolov zei in een Facebook-post waarin hij haar ontslag aankondigde:

“De onduidelijke focus van het mediawerk van de Ombudsman op de talrijke details van ‘seksuele misdaden gepleegd op een onnatuurlijke manier’ en ‘verkrachting van kinderen’ in de bezette gebieden die niet door bewijs konden worden bevestigd, heeft Oekraïne alleen maar geschaad.”

Denisova liet weten dat ze het oneens is met het ontslag. “Ik werd ontslagen in strijd met de grondwet, de Oekraïense wetten en de internationale normen. Ik zal het besluit voor de rechtbank aanvechten,” liet Denisova weten op Telegram.

Vernietigende klap

Het is duidelijk dat dit een absoluut vernietigende klap is voor de ‘informatieoorlog’ in Oekraïne, die sinds de Russische invasie in volle hevigheid woedt, waarbij moet worden aangetekend dat in een oorlog elke partij natuurlijk propagandacampagnes voert tegen de andere partij in een poging de wereldopinie te beïnvloeden.

Het feit dat het Oekraïense parlement de drastische stap nam om haar op zo’n publieke manier te ontslaan, spreekt ook boekdelen – het wijst er sterk op dat de Oekraïense functionarissen zelf het grootste deel van de beweringen over ‘systematische verkrachting’ niet geloven, meldt ZeroHedge.

Bronnen:

  • naar een artikelPropagandanederlaag Oekraïne: geen enkel bewijs voor massaverkrachtingen door Russische soldaten” van 1 juni 2022 op de site van BLCKBX.tv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.