Waarom we de Farhoed pogrom in Irak moeten blijven herinneren

Bagdad, 1 juni 1941. Arabische relschoppers stormen met getrokken zwaarden, machetes, messen en dolken de straten op van Bagdad, tijdens de antisemitische pogroms in Irak, bekend als de ‘Farhoed’.

Irak is weer in het nieuws, dit keer vanwege de goedkeuring van een “draconische” wet die contact tussen Israël en Iraakse burgers op straffe van de dood verbiedt. Verschillende Arabische staten hebben de normalisatie met Israël omarmd in de nasleep van de Abraham-akkoorden. Ze hebben handelsovereenkomsten gesloten, luchtverbindingen tot stand gebracht en toerisme aangemoedigd, maar Irak is tegen deze trend ingegaan.

De wet is voorgesteld door de grootste partij in het Iraakse parlement, onder leiding van de pro-Iraanse sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Het werd met een overweldigende meerderheid aangenomen. Hoewel antisemitische en antizionistische wetten al in de Iraakse wetboeken staan ​​en zijn gebruikt om de Joodse gemeenschap van Irak te verjagen, breidt de al-Sadr-wet haar bevoegdheid uit tot Koerdistan, waar de Koerden open zijn over hun sympathie voor Israël.

Het is ironisch dat de al-Sadr-wet werd aangenomen binnen enkele dagen na de 81ste verjaardag van de ergste catastrofe die de Iraakse Joodse gemeenschap trof: het bloedbad in 1941 van honderden Joden in de nasleep van de nederlaag van het pro-nazi-regime van Irak onder leiding van Rashid Ali al Kilani. Sindsdien staat het bekend als de Farhud.

In een vreselijk toeval vond de slachting plaats tijdens het feest van Shavuot op 1 en 2 juni 1941. “Op de eerste avond van Shavu’ot gaan we gewoonlijk naar de synagoge en blijven we de hele nacht op om de Thora te bestuderen,” zei Heskel Haddad, nu een ervaren oogarts in New York. “Plots hoorden we geschreeuw: ‘Allah Allah!’ en er werden schoten gelost. We gingen naar het dak om te zien wat er aan de hand was, we zagen branden, we zagen mensen op de daken in de Joodse wijk schreeuwen en God smeken om hen te helpen.”

Het geweld ging de hele nacht door. Joodse huizen werden het doelwit van een rode handafdruk, of hamsa , geschilderd op hun muren. Haddad herinnert zich dat het gepeupel bij zonsopgang door zijn straat kwam en hij vanaf het dak naar hen keek terwijl ze het huis van zijn buurman plunderden.

“Mijn vader had een dolk in zijn hand en een pijp om te voorkomen dat mensen ons op het dak zouden aanvallen”, vertelde hij. “Ik kreeg een idee en ik nam wat stenen van het breken van de muren en begon ermee te gooien. Andere kinderen gingen met me mee en begonnen stenen naar deze mensen te gooien. En toen we iemand raakten en ze begonnen te bloeden, begonnen ze ‘Allah!’ en ze vertrokken. En ze lieten de buit achter.”

Sommige families kochten politieagenten om om hen te bewaken en betaalden een halve dinar voor elke afgevuurde kogel. Anderen danken hun leven aan moslims die hun leven riskeerden om hun joodse buren te beschermen.

De Farhud werd veroorzaakt door een giftige mix van nazi-invloed en propaganda, antikolonialisme dat de Joden als vijfde colonne tot zondebok maakte, en militaristisch nationalisme Velen verwijten de pro-nazi-moefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini , die samen met 400 Palestijnse en Syrische ballingen aanzette tot anti-joodse haat tijdens de twee jaar die hij in Bagdad doorbracht. 

Maar sommigen beweren dat de schimmige figuur van Yunis Bahri meer kwaad heeft gedaan dan de moefti. Bahri zond radiopropaganda uit vanuit Berlijn. In coffeeshops kropen Irakezen rond kortegolfradio’s om zijn uitzendingen te horen. Ze begonnen altijd met de oproep Huna Berlin. Hayii al Arab —“Dit is Berlijn. Arabische groeten.”

De kracht van Bahri’s uitzendingen kan niet worden verdisconteerd. Vier dagen voordat de Farhud uitbrak, ging hij naar de ether om Arabische luisteraars tot geweld aan te zetten. “De grootste vijanden van de mensheid”, verklaarde hij, “zijn degenen die de Joden geloven.”

De Farhud was ongekend in de recente geschiedenis van de Joden in Irak, ’s werelds oudste diaspora-gemeenschap. Het had zo’n traumatisch effect dat binnen 10 jaar nadat het regime zijn Joodse burgers begon te vervolgen uit wraak voor het falen om Israël in 1948 te verslaan, het grootste deel van de gemeenschap vluchtte zodra ze in staat waren. Vandaag de dag zijn er nog maar drie Joden in Irak op een bevolking van 150.000 in 1948. De meeste van degenen die werden verdreven, hebben zich opnieuw in Israël gevestigd.

De naam Farhud betekent “gedwongen onteigening”. Het is een eufemisme voor brute moord, verminking, verdrinking, vergiftiging en plundering. Het was de eerste van verschillende dodelijke rellen die voorafgingen aan de oprichting van Israël in 1948.

Deze uitbarstingen van geweld, samen met een reeks anti-joodse wetten die werden aangenomen in de landen van de Arabische Liga, die deden denken aan de nazi-wetten van Neurenberg, overtuigden de Joden in de Arabische wereld dat ze geen toekomst hadden in de onafhankelijke Arabische staten die voortkwamen uit het koloniale tijdperk.

Waarom moeten we de Farhud onthouden? Omdat de Farhud en het antisemitische afwijzingsgedrag belichaamd in de al-Sadr-wet een continuüm vormen. Irak heeft nooit een vredesverdrag met Israël ondertekend en is er nog steeds mee in oorlog. 

Het afwijzende stokje is overgedragen van degenen die de Farhud ophitsen aan de Iraanse marionettenmeesters van al-Sadr, die de Holocaust ontkennen, zelfs als ze de wens uitspreken om het te herhalen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lyn Julius “Why We Need to Remember the Farhud” van 1 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Edwin Black “Can the Farhud, a Slaughter of Jews by Their Longtime Arab Neighbors, Happen Again?” van 4 juni 2021 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)
  • naar het boek van Edwin Black “The Farhud: Roots of the Arab-Nazi Alliance in the Holocaust Kindle Edition” van 30 november 2012 op de site van Amazon.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.