Iraakse joden herdenken de 81ste verjaardag van de pogrom in Bagdad

Bagdad, Irak, 1 & 2 juni 1941. Met getrokken zwaarden gaat een woeste meute, geleid door de Farhoed, de Joodse bevolking van de hoofdstad te lijf. Honderden Joden worden vermoord, duizenden anderen gewond en verminkt voor het leven [beeldbron: The Jewish Museum]

Joodse groepen markeerden woensdag de 81e verjaardag van de Farhoed, een door de nazi’s geïnspireerde pogrom van Iraakse joden die het begin van het einde markeerde voor een eeuwenoude, eens bloeiende gemeenschap.

Het bloedbad vond plaats op de Joodse feestdag van Shavuot in Bagdad op 1 juni 1941, na de val van het regime van Rashid Ali al-Kailani, een Arabische nationalist die weken eerder een pro-nazi-coup in Irak had gepleegd. 

Terwijl Britse troepen Bagdad omsingelden, braken wijdverbreide rellen uit die gericht waren op de Joodse gemeenschap, opgehitst en geleid door Iraakse soldaten en officieren die de staatsgreep steunden, evenals fascistische jongeren.

Tussen 1950-1951 vertrokken met Operatie Ezra en Nehemia uiteindelijk ongeveer 130.000 Iraakse Joden, grotendeels naar Israël

Tegen de tijd dat het geweld op 2 juni ’s middags eindigde, waren ongeveer 180 Joden gedood en honderden gewond, en naar schatting 1.500 winkels en huizen geplunderd.

De Farhoed was een keerpunt voor de Iraakse joden. Volgens het US Holocaust Memorial Museum emigreerde binnen 10 jaar, te midden van toenemende antisemitische vervolging, meer dan 90 procent van de gemeenschap naar Israël.

Vorige maand heeft het Iraakse parlement wetgeving aangenomen die contact tussen Irakezen en burgers van Israël – waar de meeste Iraakse joden en hun nakomelingen wonen – een misdaad maakt die bestraft kan worden met een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Een monument “Gebed” in Ramat Gan, Israël, ter nagedachtenis van de Joden die in Irak werden gedood tijdens de Farhoed pogrom van 1941 en nieuwe pogroms in de jaren 1960

Hoewel relatief weinig bekend buiten de Iraakse Joodse gemeenschap, zijn er de laatste jaren steeds meer inspanningen geleverd door Joodse organisaties, evenals de Israëlische regering, om het bewustzijn van de Farhoed te vergroten. 

In een bericht op sociale media ter herdenking van het bloedbad deelde het College van Afgevaardigden van Britse Joden – een groep die Joden vertegenwoordigt in het Verenigd Koninkrijk, waar een aantal Iraakse Joden zich vestigden – getuigenissen van overlevenden, die hieronder kunnen worden bekeken:

Bronnen:

  • naar een artikelMassacre of Iraqi Jews Remembered on 81st Anniversary” van 1 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Iraqis could face death penalty for promoting Israeli normalization” van 12 mei 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.