Waarom Joden geen land kunnen kopen in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever

Ahmed Salama, 50, werd in oktober 2018 in zijn auto doodgeschoten in de buurt van zijn huis in de Arabisch-Israëlische stad Jaljulya. Hij werd gezocht door de Palestijnse Autoriteit voor “de misdaad” van het verkopen van land aan Joden [beeldbron: Ynet]

Veel individuen en organisaties over de hele wereld beschuldigen Israël van het creëren van een apartheid. 

Interessant is dat het bewijsmateriaal ter plaatse een dergelijke bewering niet ondersteunt. Op basis van wat in de media wordt herhaald, nemen de meeste mensen het volgende aan over het kopen van grond op de Westelijke Jordaanoever:

 • Aanname #1: Palestijnen mogen geen land kopen op de Westelijke Jordaanoever.
 • Aanname #2: Ze zijn waarschijnlijk onderworpen aan gekke, onrechtvaardige wetten en juridische hoepels om doorheen te springen.
 • Aanname #3: Ze moeten altijd vechten tegen de ‘bezetting’ om hun huizen en hun land te behouden.

Laten we eens kijken naar de echte feiten.

De wettigheid van het kopen van land op de Westelijke Jordaanoever

In 1948 accepteerde Israël het verdelingsplan van de Verenigde Naties en werd de staat Israël gesticht. De Arabieren verwierpen het plan en gingen ten strijde tegen de nieuw opgerichte staat. 

Het Arabische legioen van Jordanië en de lokale Arabieren waren niet in staat om de staat Israël te vernietigen. Jordanië nam echter de controle over Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria over en het werd bekend als de “Westelijke Jordaanoever”.

Van 1948 tot 1967 bezette Jordanië de Westelijke Jordaanoever en stelde nieuwe wetten vast voor het land. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 begon de Joodse hervestiging in Jeruzalem, Judea en Samaria.

Interessant is dat, vanwege de gecompliceerde status van dit land en het aantal keren dat het van eigenaar is veranderd, de wetten die het grondgebied van vandaag beheersen, een complexe reeks wetten omvatten die door verschillende tijdperken zijn samengesteld.

Terwijl Arabieren zijn vrijgesteld van veel van de wetten, zijn Israëlische Joden die tegenwoordig op de Westelijke Jordaanoever wonen nog steeds onderworpen aan:

 • sommige Jordaanse wetten
 • sommige Ottomaanse Turkse wetten
 • Israëlische militaire wet
 • Reguliere Israëlische wet

Joden kopen land op de Westelijke Jordaanoever

Van de vele beperkingen die uitsluitend gelden voor joden en die hun vermogen om land op de Westelijke Jordaanoever te kopen beperken, zijn dit misschien wel de meest flagrante:

 • Joden, en alleen Joden, wordt de toegang tot het Kadaster voor deze regio ontzegd. Dit is anders dan enig ander gebied onder Israëlische jurisdictie, waar landakten en eigendomstitels met een muisklik kunnen worden verkregen en gedownload van de website van de overheid. 
 • Joden, en alleen Joden, zijn verplicht om goedkeuring van de regering en het leger te verkrijgen voor alle eigendomstransacties (zelfs als zowel de koper als de verkoper joods zijn) in Judea en Samaria.
 • Joden, en alleen Joden, zijn onderworpen aan een duizelingwekkende reeks militaire bevelen die het gebruik van land belemmeren dat ze volledig hebben gekocht en waarvan ze wettelijk eigenaar zijn van de eigendomsakte.

Discriminatie van Joodse rechten

De Regavim-beweging , die een verzoekschrift bij het Hooggerechtshof had ingediend over deze discriminerende wetten, verklaarde: 

“Sinds de bevrijding van Judea en Samaria in 1967 van de Jordaanse bezetting, werden landaankopen voor vestiging door Joden uitgevoerd volgens uiterst ingewikkelde procedures om het probleem te omzeilen in plaats van het op te lossen: bedrijven werden geregistreerd als juridische entiteiten in Judea en Samaria, met als doel het verbod op de verkoop van eigendom aan Joodse particulieren te omzeilen, en zo “het Joodse probleem” te vermijden. Dit is discriminerend en de tijdelijke “oplossing” heeft een groot obstakel gevormd voor de ontwikkeling van Judea en Samaria en een ernstige schending van de grondrechten van de Joden.”

Kunnen de tijden veranderen voor joden die land willen kopen op de Westelijke Jordaanoever?

Eind 2018 zijn de juridische adviseurs en professionele medewerkers van het Ministerie van Defensie begonnen met een onderzoek van de Jordaanse wetten en de voorschriften die vereisen dat Joden speciale vergunningen krijgen voor onroerendgoedtransacties, met het oog op de intrekking ervan.

Een officiële beoordeling werd gestart tijdens de ambtstermijn van Avigdor Lieberman als minister van Defensie en werd voortgezet tijdens de tijd van Naftali Bennett en Benjamin Netanyahu bij het ministerie van Defensie. 

De conclusies van het onderzoek werden afgerond en er werd aanbevolen de beperkingen op te heffen die Joden verbieden land te kopen. Ze vroegen ook om een ​​aanzienlijke versoepeling van de vereisten voor speciale grondtransactievergunningen.

Regavim diende een verzoekschrift in bij de rechtbank toen de huidige minister van Defensie Benny Gantz aankondigde dat hij niet van plan is de aanbeveling van het ministerie van Defensie op te volgen, ondanks de goedkeuring van juridische professionals en Gantz’ voorgangers, Netanyahu en Bennett.

In februari 2022 vaardigden drie rechters van het Hooggerechtshof een voorlopig bevel uit tegen minister van Defensie Gantz en eisten hem zijn argumenten tegen de intrekking van de wet binnen 60 dagen te presenteren.

De Israëlische advocaat Boaz Arzi verwelkomde het nieuw uitgevaardigde bevel en zei:

“Onze petitie stelde een voor de hand liggende vraag: hoe is het mogelijk dat in Judea en Samaria, van alle plaatsen in de wereld, een racistische wet Joden nog steeds verbiedt om onroerend goed te kopen? Het Hooggerechtshof heeft van de regering geëist dat ze uitlegt waarom deze wet nog steeds in de boeken staat en waarom ze nog steeds wordt gehandhaafd.”

De tijden kunnen veranderen voor Joden die land willen kopen in Judea en Samaria.

Bronnen:

 • naar een artikel van Drew Parsons “Why Jews Can’t Buy Land in the West Bank” van 7 april 2022 op de site van The Israel Guys
 • naar een artikel van Elior Levy “Victim in Jaljulya shooting was wanted by PA for selling land to Jews” van 12 oktober 2018 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.