Franse imam in beroep veroordeeld voor aanzetten tot geweld en rassenhaat jegens Joden

Mohamed Tataiat, imam van de Grote Moskee in Toulouse, Frankrijk riep op 15 december 2017 alle moslims op om tegen de Joden te vechten en hen te doden [beeldbron: MEMRI]

De imam van een moskee in de Franse stad Toulouse is in hoger beroep schuldig bevonden aan “het aanzetten tot geweld en rassenhaat” voor een preek die hij in 2017 hield waarin hij sprak over het doden van Joden.

De preek van de imam van de Grote Moskee van Toulouse, Mohamed Tataiat, citeerde een hadith, of gezegde, van de profeet Mohammed die verkondigt:

“De dag des oordeels zal alleen komen wanneer de moslims tegen de joden vechten. De Jood zal zich verschuilen achter de boom en de steen, en de boom en de steen zullen zeggen: ‘O moslim, o dienaar van God, er is een Jood achter mij, kom en dood hem, behalve Algharqada, dat is een van de bomen. van de Joden.’”

Dezelfde hadith wordt vaak geciteerd door islamitische predikers in preken over het conflict in het Midden-Oosten of in verband met samenzweringstheorieën over buitensporige Joodse invloed.

Het eerste proces van Tataiat afgelopen september resulteerde in een niet-schuldig vonnis nadat zes burgerlijke verenigingen – waaronder CRIF, de belangrijkste Frans-Joodse organisatie, evenals het Nationaal Bureau voor Waakzaamheid tegen Antisemitisme (BNVCA) en de Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme (LICRA) — een rechtszaak tegen de imam hadden aangespannen.

Maandag oordeelde een hof van beroep dat Tataiat zich schuldig had gemaakt aan opruiing en legde de imam een ​​boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op.

Aanklager Alix-Marie Cabot-Chaumeton wees erop dat het proces plaatsvond in Toulouse, waar in maart 2012 de islamistische terrorist Mohamed Merah drie jonge kinderen en een leraar doodschoot op de Joodse school Ozar Hatorah tijdens een tiendaagse terreuraanval . Ze beschuldigde Tataiat ervan zijn ‘morele autoriteit’ onder de lokale moslimgemeenschap te hebben geschonden en misbruikt.

Tataiat, een Algerijns staatsburger die sinds 1987 in Frankrijk woont, werd ook veroordeeld door Hassen Chalghoumi, een prominente in Parijs gevestigde imam die bekend staat om zijn dialoog met Franse joden.

Jeruzalem, 27 juni 2019. Israël’s president Reuven Rivlin ontvangt de Franse imam Hassen Chalghoumi in Israël [beeldbron: TOI]

“We hoeven dit Israëlisch-Palestijnse conflict niet hier terug te halen, naar Toulouse. Wij zijn Al Jazeera niet’, vertelde Chalghoumi 20 minuten aan de media. “Het is niet alleen de hadith die het probleem is, het is het hele discours dat erop volgt. Deze toespraak roept haat en verdeeldheid op’, benadrukte Chalghoumi.

Advocaten van Tataiat voerden aan dat het aanroepen van de hadith door de imam verkeerd was geïnterpreteerd en dat hij het had geciteerd als een “waarschuwing” aan moslims om “niet deel te nemen aan de beweging die tot dit tragische einde leidt”.

“De wet verbiedt het lezen van een tekst die deel uitmaakt van het corpus van een religie niet”, beweerde advocaat Jean Iglésis. “Vandaag is het een hadith, morgen zal het iets anders zijn.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “French Court Sentences Imam for Antisemitic Sermon Following Appeal” van 31 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelFollowing MEMRI’s 2018 Exposure Of Toulouse Imam Mohamed Tatai’s Antisemitic Sermon, He Receives A Six Months’ Suspended Prison Sentence” van 9 juli 2021 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)
  • naar een artikel van Ben Cohen “‘There is a Jew hiding behind me—come and kill him’” van 17 september 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel “Unfazed by Threats From Radicals, French Imam Calls for Liberation of Islam From ‘Islamism’” van 4 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “L’imam français Hassen Chalghoumi menacé de mort après sa visite en Israël” van 27 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.