Minister van Energie annuleert besluit om aardgasexploratie te annuleren

Zicht op de Israëlische Leviathan gasverwerkingsinstallatie in de buurt van de Israëlische stad Caesarea, op 31 januari 2019. Foto door Marc Israel Sellem/POOL

Minister van Energie Karine Elharrar maakte maandag bekend dat ze heeft besloten haar eerdere besluit (15 december 2021) om alle zoekopdrachten naar aardgas in 2022 te annuleren, te annuleren.

In plaats daarvan heeft Elharrar nu besloten energiebedrijven toe te staan ​​een vierde exploratie naar aardgas in Israëlische territoriale wateren te starten.

De aanvankelijke annulering kwam als een poging om Israëlische bedrijven onder druk te zetten om zich te concentreren op hernieuwbare energie.

Maar die stap wordt nu opzij gezet in het licht van Europa’s behoefte aan aardgas en andere hulpbronnen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne die heeft geleid tot sancties tegen Rusland, een belangrijke energieleverancier.

Israël onderhandelt al weken om overeenstemming te bereiken over de verkoop van aardgas aan Europa via Egypte. Elharrar had eind maart een ontmoeting met de Europese commissaris voor Energie Kadri Simson in Parijs om de kwestie te bespreken. 

De Europeanen zeiden destijds dat als ze geen alternatieven konden vinden, “ze zouden terugkeren naar de steenkoolwinning, ondanks de grote milieuschade die daardoor wordt veroorzaakt”, aldus JNS .

Minister van Energie, de 44-jarige Karine Elharrar van de partij Yesh Atid, lijdt aan een spierdystrofie en maakt gebruik van een rolstoel

“De staat Israël springt in en helpt Europa bij het diversifiëren van zijn energiebronnen”, zei Elharrar op de persconferentie maandag, waar ze de aankondiging deed.

“De wereldwijde energiecrisis biedt de staat Israël de mogelijkheid om aardgas te exporteren, samen met de oprechte en oprechte bezorgdheid over wat er in Europa gaande is”, zei ze.

Voormalig minister van Energie Yuval Steinitz prees Elharrar voor de “wijze beslissing” om de bevriezing van de gasexploratie in de Middellandse Zee op te heffen.

“De overstap van steenkool naar aardgas in elektriciteitscentrales vermindert de luchtvervuiling met 90 procent en de broeikasgassen met de helft, en daarom had Europa gelijk door terug te gaan en aardgas aan te merken als groene energie”, merkte Steinitz op.

“Op dit moment, na de wereldwijde energiecrisis en de wilde prijsstijgingen, hebben we een gouden kans om belangrijke energieleveranciers voor Europa te worden – en de minister van Energie had gelijk toen hij de moed had om terug te komen op een eerdere beslissing, iets wat niet eenvoudig te doen”, zei hij.

Elharrar vatte de stap samen als een stap die consistent was met haar eerdere besluit om zich te concentreren op hernieuwbare energie en negeerde het besluit om de aardgasexploratie als direct gevolg te stoppen.

“Volgens mijn beleid heeft het ministerie van Energie het afgelopen jaar de nadruk gelegd op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en het wegnemen van regelgevende en bureaucratische belemmeringen om de verbinding met hernieuwbare energiebronnen te verlichten en een solide basis te consolideren voor de aanhoudende enorme vooruitgang van de connectiviteit met hernieuwbare energiebronnen”, zei ze. gezegd.

Iets realistischer, voegde de directeur-generaal van het Ministerie van Energie, Lior Shilat, eraan toe dat geopolitieke gebeurtenissen in de wereld, en de daaruit voortvloeiende energiecrisis, “de energiesector volledig hebben veranderd”.

Shilat benadrukte dat Israël en Europa het erover eens zijn dat “de belangrijkste strategische stap” om de crisis te overwinnen “de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen” is.

Hij voegde er echter aan toe: “Je kunt de wereldwijde behoefte aan aardgas in de directe en middellange termijn niet negeren. De Europeanen waren heel duidelijk in hun verklaringen dat als ze niet genoeg alternatieve bronnen vinden voor het aardgas dat ze nodig hebben, sommige EU-landen gedwongen zullen worden terug te gaan naar het verbranden van steenkool om energie te leveren.”

Shilat zei dat het “moeilijk te overdrijven” is hoe belangrijk aardgas is voor het verstevigen van de banden tussen Israël en Egypte, en “zijn invloed op de geopolitieke status van Israël in het Midden-Oosten”.

Energieprijzen thuis stijgen
Ondanks alle ophef over de toenemende export van aardgas, is het belangrijk op te merken dat de prijs van benzine in de Joodse staat tegen woensdag (1 juni) opnieuw zal stijgen.

De Israëlische gasprijzen zijn sinds januari met meer dan een shekel omhooggeschoten. Het is de vierde keer dit jaar dat de gasprijzen zijn verhoogd, naast de drie keer dat de prijs in 2021 werd verhoogd.

Daarnaast steeg de prijs van elektriciteit op 1 februari met 5,7 procent voor particulieren en met maar liefst 10 procent voor bedrijven.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hana Levi Julian “Energy Minister Cancels Decision to Cancel Natural Gas Exploration” van 30 mei 2022 en een artikel van David Isaac “Israel Hammers Out Deal to Supply Natural Gas to Europe via Egypt” van 26 mei 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.