Tienduizenden Israëlische vlaggenzwaaiers nemen deel aan Jeruzalem Dag

Jonge Joden die met Israëlische vlaggen zwaaien, dansen op 29 mei 2022 aan de Damascuspoort naar de Oude Stad van Jeruzalem, terwijl Israël de Dag van Jeruzalem viert. (Olivier Fitoussi/Flash90)

Zo’n 70.000 Israëli’s marcheerden en dansten op zondag door de Oude Stad van Jeruzalem zwaaiend met vlaggen, terwijl de hoofdstad Jeruzalem-dag vierde te midden van toenemende spanningen in de stad tussen nationalistische groeperingen en Palestijnen.

Premier Naftali Bennett instrueerde de Israëlische veiligheidstroepen om “zero tolerance te tonen voor geweld of provocaties door extremistische elementen” in Jeruzalem.

“De overweldigende meerderheid van de deelnemers is gekomen om het te vieren, maar helaas is er een minderheid die is gekomen om het gebied in vuur en vlam te zetten, te profiteren van de sterke positie van de regering tegen de dreigingen van Hamas en om geweld te gebruiken om een ​​conflict aan te wakkeren”, verklaarde Bennett. “Daarom zullen alle geweldsincidenten streng worden aangepakt, inclusief vervolging.”

Duizenden Israëlische politiediensten, grenswachten en vrijwilligers werden door de hele hoofdstad ingezet om de orde te handhaven tijdens de evenementen die de Dag van Jeruzalem markeren, waaronder de jaarlijkse vlaggenparade die langs de reguliere route liep, door de Damascuspoort en de moslimwijk van de stad, en eindigend bij de Westelijke Muur.

De Israëlische politie riep alle deelnemers op om de autoriteiten te gehoorzamen en zich te onthouden van elke uiting van “fysiek en verbaal geweld” om het evenement veilig te laten verlopen.

Videobeelden van de vieringen toonden enkele groepen die door de straten van de Oude Stad marcheerden terwijl ze ‘dood aan de Arabieren’ scandeerden en ‘moge je dorpen verbranden’.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid veroordeelde de deelname van de extreemrechtse Joodse groepen Lehava en La Familia en noemde hen “het niet waard om de Israëlische vlag te dragen”.

Later zei de Israëlische politie dat ze te maken hadden met Palestijnse rellen in arabische gebieden in het oosten van Jeruzalem en in de Oude Stad, waar stenen werden gegooid, officieren werden aangevallen en een politieauto werd beschadigd.

Tijdens botsingen die uitbraken in de wijk Sheikh Jarrah, werden twee verdachten gearresteerd nadat ze daar grenspolitiewachten hadden aangevallen. Meer dan 50 mensen werden gearresteerd en vastgehouden tijdens de vieringen van zondag, aldus de politie.

Voorafgaand aan de start van de Jeruzalemdag-mars, bezochten een dagelijks record van 2.600 Joden het Tempelbergcomplex.

Minister van Defensie Benny Gantz zei dat hij op de 55e verjaardag van de eenwording van Jeruzalem hoopte dat “we dit jaar het voorrecht zullen hebben om onder elkaar verenigd te zijn – want dat is de basis van ons bestaan.”

Er werden botsingen gemeld tussen joodse religieuze nationalisten en Palestijnen rond de Damascuspoort, en tussen moslimaanbidders en een groep joodse bezoekers rond het terrein van de Tempelberg.

Eerder op zondag toonden videobeelden die op sociale media werden gedeeld vuurwerk dat werd geschoten vanuit de Al-Aqsa-moskee en relschoppers binnen die stoelen, flessen en stenen gooiden naar veiligheidstroepen vanuit ramen boven hen.

“Ondanks de poging van ongeveer dertig moslimprovocateurs om de bezoeken [aan de Tempelberg] te voorkomen, en de overtreding van de regels door een kleine groep Joodse provocateurs, kon de politie een voortzetting van wrijving en provocaties voorkomen”, aldus het Israëlische Openbaar Ministerie. Beveiliging Omer Barlev.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Tens of Thousands of Flag-Waving Israelis Take Part in Jerusalem Day March After Clashes at Temple Mount” van 29 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelAmid rising Jerusalem Day tensions, Jewish group waves Israeli flags on Temple Mount” en een artikelIn record, more than 2,600 Jews visit Temple Mount on Jerusalem Day” van 29 mei 2022 en een artikel “Hamas warns it will react to Jerusalem Flag March ‘at the right time’” van 30 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Tienduizenden Israëlische vlaggenzwaaiers nemen deel aan Jeruzalem Dag

  1. Rellende palestijnen en feestvierende Israeli’s….LOL!

    Palestijnen hebben nog stééds niet begrepen dat hun haat door een cynisch hersenspoelings programma word gevoed.

    Dat ze door vrede een beter toekomst aan hun kinderen geven is nog niet bij hen opgekomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.