Marokkaanse autoriteiten herstellen oude Joodse begraafplaats van Meknes

Een joodse man loopt door de joodse begraafplaats in de noordelijke stad Meknes in Marokko, 18 mei 2022. (Fadel Senna/AFP via Getty Images)

De autoriteiten in Marokko hebben een renovatie voltooid van de historische Joodse begraafplaats in de stad Meknes, als onderdeel van een bredere herziening van de Joodse erfgoedsites die samenvalt met het herstel van de diplomatieke banden met Israël.

De restauratie was eerder deze maand voltooid voorafgaand aan een bezoek van enkele tientallen Joden, velen van hen uit Israël, op 19 mei, meldde AFP . Het 10-hectare grote kerkhof bevat duizenden lichamen en is eeuwenoud. Veel van de graven zijn bovenop oudere gebouwd.

Joden uit Israël en daarbuiten hebben Meknes bezocht, waar al tientallen jaren slechts een handvol Joden permanent woont.

De bedevaarten weerspiegelen de diepe wortels van de joden in deze stad in het noorden van Marokko, waar duizenden vluchtelingen zich vestigden na de inquisitie in Spanje en Portugal in de 15e en 16e eeuw.

28 november 1961. Israël lanceert Operatie Yachin om leden van de 2000 jaar oude Marokkaans-joodse gemeenschap in staat te stellen alijah te maken. Tegen de tijd dat de operatie in 1964 eindigt, emigreren meer dan 97.000 Joden uit Marokko via Frankrijk of Italië, hoewel sommigen zich vestigen in Frankrijk, Canada of de Verenigde Staten in plaats van Israël.

Ze waren in staat te gedijen op manieren die toen onmogelijk waren op het Iberisch schiereiland. Maar het leven van de gemeenschap in Meknes, en in Marokko in het algemeen, was verre van harmonieus. Ongeveer 180 Joden werden vermoord in pogroms in Meknes in 1728, en een nieuwe ronde van moorden, op initiatief van de sultan Yazid, vond plaats in 1790.

Sommige synagogen van de gemeenschap werden dat jaar gestolen en veranderd in moskeeën, volgens het ANU Museum van het Joodse Volk in Tel Aviv. Meer wreedheden vonden plaats in 1811 en 1894, toen Meknes nog meer dan 4.000 Joden telde.

De Franse overheersing in Marokko bracht de joden verlichting en hun gemeenschap verdubbelde in 1931 in omvang, maar het geweld tegen hen hervatte tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1970 waren er nog maar een paar Joden in Meknes, nadat de meerderheid van de gemeenschap van ongeveer 15.000 mensen zich had aangesloten bij immigratiegolven naar Israël.

De begraafplaats en honderden andere Joodse erfgoedsites begonnen in verval te raken.

Maar in 2010 startte koning Mohammed VI van Marokko een renovatieprogramma voor joodse erfgoedsites in zijn land. Tientallen in Marokko en daarbuiten zijn gerestaureerd en bewaard gebleven, waaronder het Joods Museum van Casablanca en een nieuw Joods cultuurcentrum in Essaouira, een ander voormalig centrum van het Marokkaanse jodendom.

Zicht op Meknes, Marokko, in 1938

Vandaag de dag wonen er ongeveer 2500 Joden in Marokko op permanente of semi-permanente basis.

In 2020 hebben Marokko en Israël de diplomatieke betrekkingen nieuw leven ingeblazen als onderdeel van de Abraham-akkoorden. De twee landen hadden voor het eerst zulke banden aangegaan in 1994 na de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen, maar Marokko verbrak ze na de tweede Intifada in de vroege jaren 2000.

Na de toenadering begonnen Marokkaanse en Israëlische luchtvaartmaatschappijen met directe vluchten van en naar Ben Gurion Airport bij Tel Aviv, waardoor het aantal toeristische reizen tussen de twee landen drastisch toenam. Volgens het Israëlische Channel 13 zullen naar verwachting in 2022 ongeveer 200.000 Israëli’s Marokko bezoeken .

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Moroccan authorities restore ancient Jewish cemetery of Meknes” van 23 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelMoroccan Jews return to their roots with pilgrimage to Meknes” van 21 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.