Het Westen verliest zijn greep terwijl Rusland de voedselvoorziening van Europa wurgt

“Het is een schok voor mij, terwijl ik bijna vijftig jaar van mijn leven altijd de NAVO en de Amerikanen heb gesteund, dat ik nu tot de conclusie kom dat de NAVO en vooral de Amerikanen helemaal fout zitten. Die gooien alleen maar olie op het vuur en hebben mogelijkerwijs zelfs deze oorlog uitgelokt.”
(Mat Herben, 6 mei 2022 bron)

Westerse media zijn meedogenloos in hun streven om de bevolking ervan te overtuigen dat Rusland de oorlog in Oekraïne aan het verliezen is. 

Dit omvat het constante gebabbel dat er elke dag een staatsgreep zal plaatsvinden. Ze hebben zelfs beweerd dat Poetin aan kanker sterft. Terwijl de geruchtenmolen ongegronde berichten blijft verspreiden over de ondergang van de Russische president, blijft Rusland terrein winnen en het belangrijkste product van allemaal in handen krijgen: voedsel.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beweert dat Rusland voedselvoorraden als wapen gebruikt, aangezien de prijzen van graan, bakolie en andere voedselproducten exponentieel blijven stijgen nadat het Russische leger Oekraïne is binnengevallen. Zowel Oekraïne als Rusland zijn ’s werelds grootste tarweproducenten.

Oekraïne, de graanschuur van Europa

“In het door Rusland bezette Oekraïne neemt het leger van het Kremlin graanvoorraden en machines in beslag… En Russische oorlogsschepen in de Zwarte Zee blokkeren Oekraïense schepen vol tarwe en zonnebloempitten”, zei von der Leyen in een toespraak op het World Economic Forum (WEF) in Davos, Zwitserland, op 24 mei.

“Rusland hamstert nu zijn eigen voedselexport als een vorm van chantage – het tegenhouden van voorraden om de wereldprijzen te verhogen, of het verhandelen van tarwe in ruil voor politieke steun …. Dit is honger en graan gebruiken om macht uit te oefenen.”

Zowel Rusland als Oekraïne zijn concurrenten op de tarwemarkt. Rusland houdt niet alleen de export van onvriendelijke landen tegen, het heeft de controle over een groot deel van de Oekraïense tarweproductiegebieden overgenomen. Het blokkeert ook de rest van de export in de haven van Odessa. Het resultaat is de stijgende voedselprijzen in Europa en de rest van de wereld.

Terwijl het grootste deel van het Westen zich heeft gericht op het opbouwen van hi-tech economieën, heeft Rusland zich gericht op de echte drijfveren in de wereldeconomie: energie en voedsel. Dit heeft onthuld hoe zwak de onderbuik van het kwetsbare Europa werkelijk is.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Mark “The West loses its grip as Russia strangles Europes food -supplies” van 25 mei 2022 op de site van Israel Unwired
  • naar een artikelOpinie: Oekraïne door de ogen van Poetin” van 22 maart 2022 op de site van BLCKBX.tv
  • naar een artikelAnti-Russian sanctions planned long ago, unlikely to be lifted” van 29 mei 2022 en een artikelEU’s Coreper fails to agree on light version of oil embargo against Russian” van 30 mei 2022 op de site van Tass, Russian News Agency

Een gedachte over “Het Westen verliest zijn greep terwijl Rusland de voedselvoorziening van Europa wurgt

  1. Voedsel & energie schaarste?
    Hoe het arrogante Westen de oude KGB vos Putin onderschat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.