Biden-kabinet laat plan varen om consulaat voor PA in Jeruzalem te heropenen

Jeruzalemn 4 maart 2019. Het consulaat van de Verenigde Staten werd gesloten en de status van hun belangrijkste diplomatieke missie naar de Palestijnen verlaagd door deze op te vouwen tot de Amerikaanse ambassade in Israël. (AP Foto/Ariel Schalit)

De regering-Biden heeft plannen opgegeven om een ​​consulaat in Oost-Jeruzalem te heropenen, dat volgens een rapport van The Times of Israel had gediend als een de facto missie voor de Palestijnse Autoriteit, en streeft in plaats daarvan naar alternatieve stappen om de banden met de PA te verbeteren.

In 2019 sloot de regering-Trump het consulaat in Oost-Jeruzalem en stelde dat de faciliteit niet langer nodig was na de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar de stad.

De stap werd algemeen gezien als onderdeel van een grotere inspanning om de Amerikaanse betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit te verslechteren – en om de Amerikaanse steun voor de Israëlische soevereiniteit over de hele stad te signaleren.

Jeruzalem, 14 mei 2018. Ivanka Trump, dochter van The Donald, huldigt een herdenkingsplaat in aan de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem!

Na de verkiezing van Biden nam de nieuwe regering contact op met de PA om de banden te verbeteren en maakte plannen voor de heropening van het consulaat – een stap waartegen de Israëlische regering fel gekant was.

Zondag meldde The Times of Israel dat het Witte Huis van Biden de plannen om het consulaat te heropenen heeft laten vallen, daarbij verwijzend naar twee Amerikaanse en PA-functionarissen.

Hady Amr

De regering-Biden overweegt echter alternatieve stappen om de banden met de Palestijnse Autoriteit te versterken, waaronder het verheffen van adjunct-staatssecretaris voor Israëlische en Palestijnse Zaken Hady Amr tot de functie van speciale gezant, die dienst doet als verbindingspersoon van het Witte Huis met de PA.

Bovendien is de regering-Biden van plan om de eenheid Palestijnse Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken te scheiden van haar Israëlische missie, en deze rechtstreeks te laten rapporteren aan de nieuwe speciale gezant van de PA.

De functionarissen die in het rapport worden genoemd, zeiden dat de VS hoopt de veranderingen te voltooien vóór het bezoek van de president aan Israël volgende maand.

Bronnen:

  • naar een artikelBiden admininstration drops plan to reopen consulate for PA in Jerusalem” van 30 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)

Een gedachte over “Biden-kabinet laat plan varen om consulaat voor PA in Jeruzalem te heropenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.