Israël mag zijn definitieve grenzen niet door de VS laten dicteren, zegt Friedman

De Amerikaanse voormalige ambassadeur aan Israël David Friedman aan de Westelijke Muur (aka Kotel/Klaagmuur) in Jeruzalem op 15 mei 2017 [beeldbron: Rob Ghost/Flash90].

Israël zou niet moeten toestaan ​​dat de Verenigde Staten dicteren wat hun definitieve grenzen moeten zijn in Judea en Samaria en de Jordaanvallei, vertelde de voormalige Amerikaanse ambassadeur David Friedman op de Conservatoriumconferentie van het Tivah Fund in Jeruzalem.

“Israël moet over deze kwestie beslissen. Omdat ik je kan garanderen dat als een ander orgaan over deze kwestie beslist, maar weinigen in Israël blij zullen zijn met de uitkomst”, zei Friedman, de afgezant van de Trump-regering in Israël.

De regering had Israëls akkoord bereikt om zijn plannen om de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren op te schorten in ruil voor de Abraham-akkoorden, onder wiens noemer het de banden met vier Arabische staten normaliseerde.

Maar donderdag drong Friedman er bij Israël op aan zijn soevereiniteitsplannen niet op te geven en een nationale consensus voor te bereiden over wat zijn definitieve grenzen zouden moeten zijn, gebaseerd op het vredesplan van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Dat plan plaatste alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en het grootste deel van Oost-Jeruzalem binnen de definitieve grenzen van Israël.

Friedman herinnerde eraan dat Israël de Golanhoogten in 1981 had geannexeerd en daar uiteindelijk de Amerikaanse erkenning van zijn soevereiniteit kreeg. Evenzo, zei hij, erkenden de VS de soevereiniteit van Israël in Jeruzalem.

“Toen de natie Israël zei ‘Haam eem Hagolan’, [de natie is met de Golan], reageerde de regering, net zoals ze deed met Jeruzalem, de eeuwige en onverdeelde hoofdstad van Israël,” zei hij. “En de wereld respecteerde Israël, ook al was het het er niet mee eens. Toen kwamen we langs en waren het met Israël eens over zowel Jeruzalem als de Golan en de VN veroordeelden ons. Maar de volgende ochtend kwam de zon op, Israël bleef bloeien en we slaagden er zelfs in om de Abraham-akkoorden te bereiken.”

Nu, zei hij, zou Israël hetzelfde moeten doen op de Westelijke Jordaanoever, ongeacht de mening van de VS.

Hoewel de relatie van Israël met de Verenigde Staten belangrijk is, benadrukte Friedman, “hoe belangrijk het ook is voor Israël om goede betrekkingen te onderhouden met zijn bondgenoten, in het bijzonder de Verenigde Staten, moet Israël eerst via zijn democratische kanalen bepalen wat de juiste koers is, en alleen dan om zijn zaak aan de wereld te bepleiten.”

Dialoog rond grenzen

De meeste landen weten wat hun grenzen zijn, maar in Israël is het een kwestie van geschil of het de rivier de Jordaan is of de wapenstilstand van 1949, zei de voormalige ambassadeur. Hij verwees naar het gebied dat Israël veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog – dat het onder IDF-heerschappij houdt, maar niet heeft geannexeerd.

Hij drong er bij Israël op aan om een ​​nationale consensus te bereiken over de vraag wat de uiteindelijke grens zou moeten zijn, zei hij, en vervolgens eenzijdig zijn nieuwe kaart te onthullen.

“Creëer een nationale consensus en voer vervolgens een plan met vertrouwen en trots uit”, zei Friedman. “Respecteer uzelf en uw recht – ik zou zeggen uw heilige plicht – om de juiste koers uit te stippelen voor de Joodse staat. Dat is wat een volwassen volk doet. Niet iedereen zal het met je eens zijn, maar iedereen zal je respecteren.”

Hij herinnerde zich het vredesplan van de regering-Trump en stelde voor om het in dit proces als “referentiekader” te gebruiken. “We hebben er veel werk in gestoken na overleg met veel slimme mensen. Het hoort niet in de vuilnisbak, ook al zou de regering-Biden het daar graag willen laten rusten.”

Hij zei voorzichtig dat hij een suggestie deed, maar vertelde Israël niet wat hij moest doen. “Ik pleit hier niet voor wat de koers van Israël zou moeten zijn”, zei hij, terwijl hij uitlegde dat het “belangrijk is dat Israël voor zichzelf beslist met kracht, eenheid en overtuiging.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israel shouldn’t let the US dictate its final borders, Friedman says” van 28 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israël mag zijn definitieve grenzen niet door de VS laten dicteren, zegt Friedman

 1. Als je je gedraagt als een doormat, word je behandeld als een doormat ……..en dát is wat Israel de laatste tijd doet!

  Bang als ze zijn om “vriend” Amerika & pseudo vriend EU voor het hoofd te stoten.

  Niets draait om vriendschap en alles om interessen en het is hoog tijd dat Israel die van hen op de éérste plaats te zetten.

  Amerika’s vriendschap hebben ze in Afghanistan mogen ervaren en ook de zeer ingetogen steun van Nato (EU/US) aan Oekraine (een land dat gewoon word overvallen door de buurman) is een teken aan de wand.

  Met de resultaten van de vreemde inmenging moet alléén Israel klaarkomen want onze “””vrienden”” zijn dan allang verdwenen ………gegarandeerd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.