Israël confronteert Iraanse agressie en hernieuwde Palestijnse terreur

Een schilderij gepost door de hoogste leider van Iran, Khamenei, met daarop ‘Jeruzalems bevrijders’ op de Id al-Fitr-feestdag. Ismael Haniyeh van Hamas zit op de eerste rij, tweede van rechts, tussen Hassan Nasrallah van Hezbollah en, vermoedelijk, de Palestijnse imam Ekrima Sabri, de voormalige grootmoefti van Jeruzalem. Achter Nasrallah staat Ziad Nakhala, chef van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Ze staan ​​onder een hemelse wolk in de vorm van de Iraanse generaal Qasem Soleimani.

Ondertussen zijn de Iraniërs erin geslaagd vooruitgang te boeken bij het versterken van hun bondgenoten, maar ze hebben dat veel langzamer gedaan dan ze wilden vanwege het Israëlische weerwerk. 

We moeten ons zorgen maken over escalatie met Hezbollah, die tot 150.000 raketten heeft en geavanceerde UAV’s bedient. En het is niet alleen Hezbollah. Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad krijgen ook Iraanse steun om hun militaire capaciteiten te verbeteren. Ze zijn er de hele tijd over aan het opscheppen.

De belangrijkste en gevaarlijkste uitdaging voor Israël is de voortgang van het Iraanse nucleaire militaire programma. Het tempo waarin de Iraniërs hun programma ontwikkelen en het tempo waarin ze uranium verrijken, is sterk toegenomen.

De Iraniërs gaan heel snel in de richting van het vermogen om binnen een zeer korte tijd voldoende splijtbaar materiaal te hebben voor meerdere bommen. Dit betekent dat Iran zich diep in het gebied bevindt waar het een drempelvrij nucleair land kan worden genoemd.

Er is een groot debat onder de experts over hoeveel tijd het zal duren voordat de Iraniërs het wapen zelf hebben. Sommigen denken dat het twee jaar gaat duren. Ik ben veel pessimistischer omdat ik denk dat de Iraniërs niet op een lineaire manier werken om eerst het verrijkte uranium te produceren en zich dan zorgen te maken over hoe ze er een bom van kunnen maken.

Hoewel Israël geen oog in oog staat met de Amerikanen wanneer het terugkeert naar de nucleaire deal met Iran, werkt het wel samen met de Amerikanen om de Iraniërs ervan te overtuigen dat vooruitgaan gevaarlijk zal zijn. We zitten midden in een grote militaire oefening waarin Israël samenwerkt met de Amerikanen bij het modelleren van een aanval op de Iraanse nucleaire faciliteiten.

Israël heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een toename van het aantal Palestijnse terreuraanslagen, die het gebruikelijke niveau van terrorisme hebben overschreden. Dit heeft Israël gedwongen operatie “Break the Wave” te lanceren en te handelen op manieren die verder gaan dan wat het eerder deed, voornamelijk in het Jenin-gebied en het noordelijke deel van Judea en Samaria.

Misschien wel het meest verontrustende probleem dat zich in Israël afspeelt, is de opkomst van Palestijnse nationalistische gevoelens en religieuze islamitische gevoelens onder Israëlische Arabieren. De Arabieren die in Israël wonen, gaan niet de straat op omdat ze economische problemen hebben. Dit is een heel klein element in de vergelijking.

Bronnen:

  • naar een ingekort artikel van Brig.-Gen. (res.) Yossi Kuperwasser “Israel Confronts Iranian Aggression and Renewed Palestinian Terror” van 26 mei 2022 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)
  • naar een artikelIran Shows Off Underground Drone Base, But Not its Location” van 28 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.