WEF wil afstandsonderwijs wereldwijd verplichten ‘om het klimaat te redden’

Kinderen ‘loskoppelen’ van de fysieke wereld en ‘inpluggen’ in een virtuele wereld is volgens het Wereld Economisch Forum (WEF) dé weg die de wereld moet bewandelen als het gaat om de toekomst van het onderwijs. Het zou nodig zijn in de strijd tegen klimaatverandering.

Op de website van het WEF is een bericht geplaatst dat stelt dat de wereld móet omschakelen van fysiek naar virtueel onderwijs om de klimaatverandering te bestrijden. ‘Het behalen van klimaatdoelen zal de digitalisering van het onderwijs aanjagen’, zo meent de belangenclub in het artikel, dat expliciet verwijst naar de bijeenkomst in Davos die deze week gaande is.

Het WEF noemt ook een aantal andere redenen waarom het een positieve ontwikkeling zou zijn om over te stappen op virtueel onderwijs. Het zou de kwaliteit van het onderwijs verbeteren, de toegankelijkheid vergroten en onderwijs bovendien beter betaalbaar maken.

Kinderen zijn nu te ‘afhankelijk’ van zaken als studieboeken, schriften en potloden als leermiddelen, weet dr. Ali Saeed Bin Harmal Al Dhaheri. Ze moeten in de toekomst ondergedompeld worden in virtual reality (VR)augmented reality (AR) en mixed reality-omgevingen (MR), zegt hij.

Een Israëlische man staat op zijn handen op een lege weg tijdens een lockdown na overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te helpen stoppen, in Tel Aviv, Israël, woensdag 8 april 2020 (AP Photo/Oded Balilty)

Coronacrisis niet voldoende

Volgens het WEF zijn tijdens de coronacrisis ‘goede stappen gezet’ in het digitaliseren van het onderwijs, maar was het niet voldoende omdat het bij onderwijs vaak niet alleen maar gaat om het overdragen van kennis. “Om ervoor te zorgen dat ook praktijkleren en ervaring opdoen virtueel kan, zal de evolutie van onderwijstechnologie zich moeten richten op AR, VR en MR, gecombineerd met innovatieve pedagogische methoden,” aldus het WEF. “Zo kunnen we in staat zijn om in deze behoefte te voorzien en een concurrentievoordeel te creëren voor alle betrokken partijen.”

Infiltratie noodzakelijk

“De infiltratie van deze ontwikkelingen in onderwijssystemen wordt steeds noodzakelijker,” zegt Al Dhaheri, die denkt dat VR een cruciaal element zal zijn in het toekomstige ‘ervaringsleren’ dat studenten laat zien, horen, aanraken en handelen in een virtuele wereld. De combinatie van VR en metaverse zal de plaats zijn waar studenten en docenten worden ondergedompeld in communicatie en delen, ‘waarbij beperkingen van ruimte en tijd worden overwonnen’.

Een ‘zoom-room‘ tijdens de zoveelste lockdown in Israel

Wegvallen menselijke interactie

In het artikel erkent het WEF dat virtueel onderwijs kan leiden tot het ‘wegvallen van menselijke interactie in het onderwijsproces’ en ‘het vergroten van het isolement van kinderen’. Maar, zo zegt het WEF, dat gebeurt alleen als er niet goed op wordt toegezien en een deugdelijk systeem van begeleiding van studenten ontbreekt.

Niettemin gelooft het WEF dat de voordelen hier opwegen tegen het risico en dat studenten de virtuele omgeving aantrekkelijker zullen vinden en dat ze ‘veel sterkere vaardigheden’ zullen ontwikkelen. Het WEF dringt er daarom bij leiders, opvoeders en regelgevers op aan om de agenda proactief te promoten.

Wereld ‘verbeteren’

Op het World Economic Forum in Davos praten de elites deze week over hoe ze de wereld in hun ogen op allerlei gebieden kunnen ‘verbeteren’. Van het ‘herijken’ van mensenrechten, het afschaffen van contant geld en het toekennen van een persoonlijk CO2-budget voor iedereen, tot het invoeren van digitale identiteitsbewijzen, het opdringen van een energietransitie én – het ‘inpluggen’ van kinderen in een virtuele onderwijswereld om het klimaat te redden, zo blijkt nu.

Bronnen:

  • naar een artikelWEF wil overstap naar virtueel onderwijs om het klimaat te redden” van 27 mei 2022 op de site van BLCKBX.tv
  • naar een artikelExperiential learning and VR will reshape the future of education” van 23 mei 2022 en een artikelThe COVID-19 pandemic has changed education forever. This is how ” van 29 april 2020 op de site van World Economic Forum (WEF)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.