Irak neemt wet aan die normalisatie en contact met Israël bestraft met de doodstraf

De invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, wiens partij vorig jaar het grootste aantal zetels won bij de parlementsverkiezingen in Irak

Iraakse wetgevers hebben donderdag een wet aangenomen die normalisering van de banden en alle relaties, inclusief zakelijke banden, met Israël strafbaar stelt. De wetgeving zegt dat overtreding van de wet bestraft kan worden met de doodstraf of levenslange gevangenisstraf.

De wet werd goedgekeurd met 275 wetgevers die ervoor stemden in de vergadering met 329 zetels. Een parlementsverklaring zei dat de wetgeving ‘een waarheidsgetrouwe weerspiegeling is van de wil van het volk’.

De invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, wiens partij vorig jaar het grootste aantal zetels won bij de parlementsverkiezingen in Irak, riep de Irakezen op om de straat op te gaan om deze ‘grote prestatie’ te vieren. Honderden later verzamelden zich in het centrum van Bagdad, terwijl ze anti-Israëlische leuzen scandeerden.

Het was onduidelijk hoe de wet zal worden uitgevoerd, aangezien Irak Israël niet heeft erkend sinds de oprichting van het land in 1948; de twee naties hebben geen diplomatieke betrekkingen.

De wetgeving brengt ook risico’s met zich mee voor bedrijven die in Irak werken en de wet overtreden.

Reactie VS

De Verenigde Staten bekritiseerden donderdag in Irak aangenomen wetgeving die normalisering van de banden met Israël strafbaar stelt, en zegt dat het “een klimaat van antisemitisme” bevordert.

“De Verenigde Staten zijn diep verontrust door het aannemen van wetgeving door het Iraakse parlement die de normalisering van de betrekkingen met Israël strafbaar stelt”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Naast het in gevaar brengen van de vrijheid van meningsuiting en het bevorderen van een klimaat van antisemitisme, staat deze wetgeving in schril contrast met de vooruitgang die de buurlanden van Irak hebben geboekt door bruggen te bouwen en de betrekkingen met Israël te normaliseren, waardoor nieuwe kansen voor mensen in de hele regio worden gecreëerd”, vervolgde het.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde ook Amerika’s “sterke en niet-aflatende steun voor Israël, ook omdat het de banden met zijn buren uitbreidt in het streven naar meer vrede en welvaart voor iedereen.”

Bronnen:

  • naar een artikelIraq passes law making contact with Israel punishable by death” van 26 mei 2022 en een artikel van Jacob Magid “US slams Iraqi law banning ties with Israel: ‘Promotes environment of antisemitism’” van 27 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.