IDF soldaten schieten minderjarige Palestijnse relschopper dood

“Herinner je zoon: elke dag een steen houdt de vrede tegen”

Een 15-jarige Palestijnse tiener werd vrijdagavond gedood door Israëlische soldaten in de stad Al-Khader ten zuiden van Bethlehem in Judea, nadat Palestijnen naar verluidt stenen en molotovcocktails naar troepen in het gebied hadden gegooid.

Palestijnse gezondheidsfunctionarissen identificeerden de overledene als Zaid Mohammad Saeed Ghnaim, eraan toevoegend dat hij in de keel en in de rug werd geschoten.

Het Israëlische leger zei dat soldaten “verdachten achtervolgden die stenen en molotovcocktails naar hen gooiden” in de buurt van de nederzetting Efrat. Troepen joegen de verdachten naar Al-Khader, zei het leger.

Zaid Ghnaim uit Al-Khader

Volgens het leger gooiden Palestijnen, nadat soldaten de stad waren binnengekomen, opnieuw stenen en molotovcocktails naar hen. Een Israëlische militaire woordvoerder zei dat niet kan worden bevestigd of het om dezelfde bende gaat als voorheen.

Als reactie opende de [Israëlische] troepenmacht het vuur. Er is een treffer geconstateerd. De troepenmacht heeft de gewonden ter plaatse eerste hulp verleend, waarna hij door de Rode Halve Maan werd geëvacueerd”, aldus het Israëlische leger.

Het leger reageerde niet meteen op een vraag of Ghnaim lid was van de bende die brandbommen gooide of een omstander.

Ahmad Salah, een lokale activist, zei dat Israëlische soldaten Ghnaim hadden neergeschoten tijdens een overval in de stad. Salah beweerde dat “de soldaten [Ghnaim] naderden, hij deed hen niets.”

De afgelopen maanden zijn ten minste twee andere Palestijnen uit Al-Khader door Israëlische troepen gedood. Volgens het leger probeerden beide Israëlische auto’s die langs Route 60 reden, de belangrijkste verkeersader van de Westelijke Jordaanoever, met brandbommen te bombarderen.

De 14- jarige Muhammad Shahada werd gedood door Israëlische troepen nadat hij naar verluidt eind februari molotovcocktails naar Israëlische auto’s had gegooid. Israëlische medici verleenden hem eerste hulp in een poging zijn leven te redden, maar hij stierf uiteindelijk aan zijn verwondingen, aldus het Israëlische leger.

Al-Khader, Judea, 27 mei 2022. Palestijnse relschoppers bekogelen de Israëlische soldaten met stenen en molotovcocktails. IDF vuurt traangas af om de gemoederen te kalmeren

Toen de spanningen tussen Israël en de Palestijnen in april opliepen, werd Mohammad Ali Ghneim , 21, ook doodgeschoten door soldaten. Volgens het leger probeerde Ghneim ook molotovcocktails naar Israëlische auto’s op de nabijgelegen verkeersader te gooien.

Israël en de Palestijnen hebben een van de dodelijkste periodes meegemaakt – afgezien van een totale oorlog – in de recente geschiedenis. Een bloedige golf van terreuraanslagen heeft sinds 22 maart 19 levens geëist in Israëlische steden.

In een poging de orde te herstellen, voerden Israëlische troepen invallen uit over de Westelijke Jordaanoever, wat leidde tot botsingen en vuurgevechten met gewapende Palestijnen. Het geweld heeft in dezelfde periode meer dan 30 Palestijnen het leven gekost.

Sommige Palestijnen werden gedood terwijl ze probeerden gewelddadige terreurdaden te plegen, anderen terwijl ze deelnamen aan gewelddadige confrontaties met Israëlische troepen. Weer anderen lijken niet-betrokken burgers te zijn geweest, zoals Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. De oudgediende correspondent werd eerder deze maand onder omstreden omstandigheden in Jenin gedood tijdens een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en Palestijnse schutters.

Palestijnse relschoppers gooien brandbommen (molotovcocktails) naar Israëlische soldaten

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Boxerman “IDF shoots, kills Palestinian teen near Bethlehem after pursuing firebombers” van 27 mei 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel15-year-old Palestinian killed in clashes with IDF – Palestinian media” van 27 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “IDF soldaten schieten minderjarige Palestijnse relschopper dood

  1. De schuld hiervan ligt bij de indoctrinatie en haatzaaiende opvoeding tot geweld van de kinderen in Palestina!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.