Geven Palestijnen de voorkeur aan verenigd Jeruzalem onder Israëlisch bestuur?

De Damascuspoort van Jeruzalem, getekend op 14 april 1839 door David Roberts

Er is veel discussie over het bestaan ​​en de route van de vlaggenparade die morgen op Jeruzalemdag die gepland is om doorheen de Damascuspoort te gaan. De Amerikanen hebben Israël verzocht om de route te wijzigen maar dat werd geweigerd door Israël.

De breuklijnen over de viering van Jeruzalemdag op deze zondag worden vaak in simplistische bewoordingen afgebeeld: duizenden in kippa geklede Israëli’s nemen deel aan de jaarlijkse parade ter gelegenheid van de verjaardag van de hereniging van de stad in de Zesdaagse Oorlog van juni 1967, terwijl keffiyeh- sportieve Palestijnen demonstreren hun verzet tegen de Israëlische heerschappij over al-Quds. Maar de realiteit is veel genuanceerder.

Hoewel de viering van Jeruzalemdag vandaag de dag gewoonlijk wordt geassocieerd met het religieus-zionistische kamp, ​​was het de regering van nationale eenheid van Labour-premier Levi Eshkol die in mei 1968 voor het eerst een Israëlische nationale feestdag uitriep ter gelegenheid van de verjaardag van de eenwording van Jeruzalem.

Dit jaar vonden, en niet voor het eerst, discussies plaats in de regering en het veiligheidswezen over de juiste route van de parade. De organisatoren staan, zoals altijd, te popelen om de Oude Stad binnen te gaan via de Damascuspoort om de soevereiniteit van Israël over de hele stad te benadrukken. Anderen, bezorgd over de mogelijkheid van geweld, stellen een route voor die minder wrijving zou veroorzaken door de Palestijnse buurten van Jeruzalem te vermijden, gebieden die tussen 1949 en 1967 onder Jordaanse heerschappij stonden.

De Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog eindigde toen het Arabische Legioen van Jordanië de Oude Stad en Oost-Jeruzalem bezette, en de daaropvolgende realiteit was er een van een stad die in het midden werd verdeeld door prikkeldraad en betonnen barrières.

De jonge staat Israël vestigde zijn hoofdstad in West-Jeruzalem, terwijl Jordanië de delen van de stad die het bestuurde formeel annexeerde. Geen van beide landen kreeg internationale erkenning voor hun claim, en zelfs de Arabische Liga weigerde de legitimiteit van de soevereiniteit van Jordanië te accepteren (in feite deden alleen Groot-Brittannië en Pakistan dat). 

En, in strijd met de ondertekende wapenstilstandsovereenkomst, stond Jordanië Joden niet toe de Westelijke Muur en de andere Joodse heilige plaatsen te bezoeken in de gebieden die het controleerde, waarvan sommige ook werden geschonden.

Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbron: Toren van David Museum] 

In 1967 verheugden zowel seculiere als religieuze Israëli’s zich in de verovering van de Oude Stad , die een terugkeer bracht naar plaatsen die centraal stonden in de Joodse geschiedenis en het Joodse erfgoed. Het besluit van de Eshkol-regering om de Israëlische jurisdictie over het voormalige Jordaanse Jeruzalem uit te breiden, kreeg bijna muur-tot-muur publieke steun. En in juli 1980 codificeerde de Knesset formeel de verenigde status van Jeruzalem als de soevereine hoofdstad van Israël.

Zoals te verwachten was, hekelden de Verenigde Naties deze Israëlische stappen. Resolutie 478 van de Veiligheidsraad veroordeelde “in de meest krachtige bewoordingen de totstandkoming door Israël van de basiswet op Jeruzalem.”

Het was niet alleen de automatische anti-Israëlische VN-meerderheid die de acties van Israël veroordeelde; de regeringen van bevriende landen weigerden toen, zoals ze nu doen, de Israëlische soevereiniteit over de hele stad te erkennen, zoals werd herhaald in de recente persdiscussie over het geplande bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël.

Er werd gemeld dat het voorlopige programma van de president een rondreis door Oost-Jeruzalem omvat en dat de Amerikanen erop hebben aangedrongen dat het bezoek daar plaatsvindt zonder de aanwezigheid van Israëlische functionarissen – een dergelijke begeleiding impliceert erkenning van de soevereiniteit van Israël.

Ik had een soortgelijke ervaring toen ik als ambassadeur van Israël in het VK diende. Tijdens het bezoek van prins William in 2018, het eerste officiële bezoek aan de Joodse staat door een hooggeplaatste Britse koninklijke familie, werd de Israëlische kant beleefd maar krachtig verzocht de hertog van Cambridge niet te vergezellen op zijn rondreis door de oude stad van Jeruzalem.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 maken de minister van Defensie, Moshe Dayan, de stafchef van het leger Yitzhak Rabin, generaal Revaham Zeevi en generaal Narkis, hun entree in de Oude Stad van Jeruzalem

Hoewel de Britten bereid waren het belang van de Westelijke Muur voor Joden over de hele wereld te erkennen, en terecht de opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest, Ephraim Mirvis, uitnodigden om bij de toekomstige monarch aan de Muur te zijn, weigerden ze niettemin aanwezige vertegenwoordigers te hebben. van de Israëlische staat. Voor het VK wordt alles over de Groene Lijn beschouwd als “bezet Palestijns gebied”.

Bovendien uitte Londen, ondanks de “speciale relatie” van Groot-Brittannië met de VS, publiekelijk zijn verzet tegen de erkenning van Jeruzalem in 2017 door Washington als de hoofdstad van Israël.

Soms vergeten: de historische beslissing van president Donald Trump sloot een mogelijke toekomstige herindeling van de stad niet uit. 

Maar niettegenstaande deze belangrijke kwalificatie, verwierpen de Britten de Amerikaanse stap nog steeds, net als het Palestijnse leiderschap, zij het in scherpere en strijdlustigere bewoordingen die een crisis veroorzaakten in de betrekkingen tussen Washington en Ramallah die duurde tot het einde van het presidentschap van Trump.

DE PALESTIJNSE leiding beschouwt heel het voormalige Jordaans Jeruzalem, inclusief de Westelijke Muur, als gebied dat illegaal door Israël is bezet en eist erkenning van Oost-Jeruzalem als hoofdstad , terwijl ze beweren dat de status van West-Jeruzalem een ​​kwestie is van permanente vredesbesprekingen. En hoewel de Palestijnen een theoretische bereidheid hebben getoond om West-Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te accepteren, zijn dergelijke voorstellen nooit acceptabel gebleken wanneer het probleem zich voordeed tijdens daadwerkelijke onderhandelingen – de Israëlische premiers Ehud Barak en Ehud Olmert kwamen met concrete ideeën om de stad te herverdelen.

Om haar standpunt te staven, beweert de Palestijnse leiding dat de Palestijnen van Jeruzalem eensgezind zijn in het eisen van een einde aan de heerschappij van Israël. Maar hoewel algemeen aanvaard over de hele wereld, wordt dit verhaal niet weerspiegeld in een reeks publieke opinie-enquêtes van Palestijnse Jeruzalemieten.

In december 2021 bracht het Palestine News Network (SHFA) een peiling uit waaruit bleek dat maar liefst 93% van de Palestijnen in Jeruzalem de voorkeur geeft aan Israëlisch boven Palestijns bestuur.

Deze resultaten waren aanzienlijk hoger dan een eerdere enquête die werd uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Publieke Opinie in Bethlehem, gepubliceerd in augustus 2015, waaruit bleek dat 52% van de Palestijnen in Jeruzalem zou kiezen voor “Israëlisch burgerschap met gelijke rechten”, terwijl slechts 42% zou willen burgers worden van een toekomstige Palestijnse staat.

Willen Palestijnen naar Jeruzalem verhuizen?

Een peiling van november 2011 door dezelfde organisatie ontdekte dat maar liefst 42% van de Palestijnen in Jeruzalem zou willen verhuizen naar Israël als hun huidige buurt onderdeel zou worden van een Palestijnse staat.

Gezien het feit dat de hegemonische politieke omgeving onder de Palestijnen de openlijke uiting van dergelijke opvattingen zou ontmoedigen, spreken deze resultaten over een schromelijk ondergerapporteerde realiteit. Hoewel ze geenszins Israëlische patriotten zijn, zien de Palestijnen van Jeruzalem – net als de Arabische Israëli’s – de voordelen van het leven in een succesvolle, pluralistische democratie met een westerse levensstandaard en sociale voorzieningen, boven die van het autoritaire, corrupte en armere Palestijnse alternatief.

In tegenstelling tot het veel gepropageerde verhaal, zouden de meeste Palestijnse Jeruzalemieten er niettemin voor kiezen om onder Israëlische jurisdictie te blijven, hoewel ze 55 jaar vanaf de eenwording van de stad niet publiekelijk vierden. Natuurlijk zijn degenen die opkomen voor de Palestijnse rechten niet verplicht rekening te houden met de standpunten van de Palestijnen van Jeruzalem.

Fijne Jeruzalemdag!

Bronnen:

  • naar een artikel van Mark Regev “Do Palestinians prefer united Jerusalem under Israeli rule?” van 26 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.