Frankrijk onderzoekt nu toch antisemitisch motief van moordenaar die Joodse man van het balkon gooide

Lyon, Frankrijk, 17 mei 2022. De 89-jarige Joodse man René Hadjadj werd naar zijn dood geduwd vanaf de 17e verdieping van een flatgebouw in Lyon, Frankrijk

De openbare aanklager in de Franse stad Lyon maakte vrijdag bekend dat hij zou onderzoeken of de brutale moord op een oudere joodse man was ingegeven door antisemitisme, een week nadat de lokale politie de mogelijkheid in hun eigen onderzoek had afgewezen .

De 89-jarige René Hadjaj werd op 17 mei 2022 door zijn buurman, de 51-jarige moslim Rachid Khechiche, van het balkon geduwd op de 17e verdieping van het appartementencomplex waar hij woonde in de wijk Duchère in Lyon. 

Zijn lot deed denken aan de moord in april 2017 op Sarah Halimi, een joodse vrouw die in haar appartement in Parijs werd geslagen en gemarteld door een islamitische indringer, die haar vervolgens uit haar raam op de derde verdieping wierp.

In een verklaring op vrijdag zei de officier van justitie van Lyon, Nicolas Jacquet, dat hij, nadat hij was gewaarschuwd voor berichten op sociale media die zijn geschreven door de beschuldigde moordenaar van Hadjaj, had besloten om “de verwijzing naar de onderzoeksrechters uit te breiden naar de verzwarende omstandigheid van een handeling die om redenen is gepleegd. van het slachtoffer behorend tot een specifieke etnische groep, natie, ras of religie.

Jacquet legde uit dat hoewel het eerste politieonderzoek de moord als een antisemitische daad had uitgesloten, tot ongenoegen van de Frans-Joodse gemeenschap , “geen onderzoekshypothese” was genegeerd.

“Het gerechtelijk onderzoek naar de telling van opzettelijke doodslag op grond van het feit dat het slachtoffer tot een specifieke etnische groep, natie, ras of religie behoort, wordt daarom nu voortgezet”, herhaalde hij.

Een cartoon uit het Franse satire magazine Charlie Hebdo (bron)

De beschuldigde moordenaar van Hadjaj is de 51-jarige moslim Rachid Khechiche, die regelmatig bezoek kreeg van Hadjaj in zijn huis in het appartementencomplex waar ze allebei woonden.

Lokale nieuwszender Le Progrès , die voor het eerst berichtte over de moord op Hadjaj, onthulde dat Khechiche antisemitische websites en sociale media-feeds bezocht. Op zijn Twitter-feed, gevolgd door 65 mensen, beschreef Khechiche zichzelf als iemand die “in Frankrijk werd geboren uit ouders van Algerijnse afkomst, gevoed met sociaal communisme in de scholen van de Republiek, sociale centra en revalidatieverenigingen.” Hij ondertekende haar profiel met de Franse uitdrukking “y’en a marre” – “we zijn het zat”.

De krant zei dat Khechiche gefixeerd was op de “Sayanim” – een antisemitische samenzweringstheorie die beweert dat de Mossad, de geheime dienst van Israël, prominente Joden in de diaspora gebruikt als haar agenten, met als doel de uitingen van solidariteit met de Palestijnen aan banden te leggen.

Onder de personen waarop Khechiche op sociale media het doelwit was, was de Frans-Joodse advocaat Gilles-William Goldnadel, wiens cliënten onder meer de familie van Sarah Halimi zijn. Goldnadel werd door Khechiche in een tweet bijna twee jaar geleden bestempeld als een “verrader van Frankrijk”.

Op vrijdag zei Goldnadel op Twitter dat Khechiche “me aan mijn afkomst had herinnerd op de manier van de islamisten”. Hij voegde eraan toe: “de antisemitische waarheid is nu niet langer verborgen. Ik laat niet los.”

De opkomst van gewelddadig antisemitisme in Frankrijk in de afgelopen 20 jaar heeft geleid tot verschillende incidenten waarbij Joden gevangen werden gehouden en in hun eigen huis werden geslagen door antisemitische indringers. 

Een jaar na de moord op Sarah Halimi werd de 85-jarige  Mireille Knoll , een overlevende van de Holocaust, neergestoken en verbrand door twee mannen, van wie ze één al sinds haar kindertijd kende, terwijl in september 2017 drie leden van de  familie Pinto  werden onderworpen aan een wrede aanval en overval door een antisemitische bende die in hun huis in Parijs inbrak.

Eerder dit jaar was de Joodse gemeenschap in Parijs verbijsterd door de dood van de 31-jarige Jérémy Cohen, die dodelijk werd geraakt door een rijdende tram in de Parijse voorstad Bobigny toen hij op de vlucht was voor een bendeaanval. Cohens moeder  drong later aan op “voorzichtigheid”  bij het toeschrijven van een antisemitisch motief achter de aanval op haar zoon, wiens keppeltje, dat hem als een jood had kunnen identificeren, ter plaatse werd ontdekt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “French Prosecutor Will Examine Antisemitic Motive in Brutal Murder of Elderly Jewish Man After All” van 27 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelOctogénaire défenestré à Lyon : la piste antisémite envisagée” van 27 mei 2022 op de site van France Info
  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “90-year-old Jewish man allegedly pushed to his death in Lyon, France” van 20 mei 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel “Assassinat de René Hadjaj à Lyon : Meyer Habib demande plus de détails, le BNVCA refuse d’attendre et se porte parti civil” van 22 mei 2022 op de site van Infos-Israel News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.