Arabisch-Israëlische christen wil mythen over Joodse staat ontkrachten

Jonathan Elkhoury, een internationale spreker, columnist en projectmanager voor de NGO Reservists on Duty

Een Arabisch-Israëlische christen heeft het tot zijn missie gemaakt om mythes over de christelijke minderheid in Israël te ontkrachten. 

We willen universiteitsstudenten informeren over de minderheden van Israël en anti-Israëlische activiteiten tegengaan op campussen die de minderheden van Israël gebruiken om Israël aan te vallen en zeggen dat we geen volledige rechten hebben“, zegt Jonathan Elkhoury, een internationale spreker, columnist en projectmanager voor de NGO Reservists on Duty.

De Christen-Arabier Jonathan Elkhoury werd geboren in het zuiden van Libanon en kwam met zijn familie naar Israël nadat Israël zich in 2000 uit het gebied had teruggetrokken. Hij zei dat totdat Israël zich terugtrok, ze een goede relatie hadden met de IDF, maar dat nadat de PLO en later Hezbollah het gebied hadden overgenomen, de bewoners ervaarden hoe ze werden gebruikt als menselijke schilden.

Israël opende zijn grenzen voor ons … het is een democratie die minderheidsgroepen beschermt“, zei hij, eraan toevoegend dat hij namens minderheidsgroepen in het Midden-Oosten sprak. “In Israël floreren de christenen, maar in de rest van het Midden-Oosten worden christenen vervolgd en vermoord,” zei Elkhoury.

Elkhoury sprak onlangs met Robert Walker over de podcast van Honest Reporting, “The Honest Report”.

Yasmin Mazawi, een 20-jarige Arabisch-Israëlische christen vrouw, die zich vrijwillig inzet als hospik bij Magan David Adom als onderdeel van haar dienstplicht, werd gekozen om een ​​fakkel aan te steken tijdens de ceremonie van de Onafhankelijkheidsdag op 29 april 2020 namens Sherut Leumi (Nationale Dienst) 

Vijf jaar geleden vormde Elkhoury een groep Israëlische minderheden – moslims, christenen, druzen en bedoeïenen – die geïnteresseerd waren in meer betrokkenheid bij de samenleving, waaronder het dienen in de Israëlische strijdkrachten en andere vormen van nationale dienst. 

Wat hij ontdekte was dat hoewel er een aantal Arabische Israëlische diplomaten waren, er maar weinig gemiddelde Arabische burgers waren die spraken over het leven in Israël. Zijn inspanningen hebben daar verandering in gebracht. “Nu hebben we er zoveel die wachten om te gaan praten”, zei hij tegen Walker.

Wanneer de groep op campussen is, worden ze vaak geconfronteerd met een combinatie of verrassing en zelfs vijandigheid door anti-Israëlische activisten, beschreef Elkhoury. Hij zei dat veel anti-Israëlische activisten het basisrecht van Israël om te bestaan ​​niet erkennen en wanneer minderheden op hun campussen verschijnen om de Joodse staat te verdedigen, “schudt dit hun hele leven en geloof door elkaar… Deze mensen – we halen het kleed van onder hun voeten weg. ”

Soms, zei hij, werden leden geschopt en bespuugd omdat deze activisten hun kant van het verhaal niet wilden accepteren. “Ze zien mij en mijn ideeën als een bedreiging voor wat ze proberen te promoten”, zei hij.

Yoseph Haddad, een bekende Israëlische Grieks-Orthodox Christen Arabier uit Haïfa, die zich inzet voor betere relaties tussen de minderheidsgroepen in Israël

Volgens Elkhoury vormen christenen 2% van de Israëlische bevolking, ongeveer 160.000 mensen. De meerderheid woont in het noorden van Israël, Jeruzalem en Nazareth. 

“En als we het over integratie willen hebben, dan is de christelijke samenleving een van de meest succesvolle minderheden. We hebben dokters, advocaten, rechters. We zijn overal in Israël. Er is geen glazen plafond dat we niet kunnen doorbreken.”

Hij voegde eraan toe dat een derde van de christelijke tieners in dienst treedt bij de nationale politie. “Het toont vooruitgang”, concludeerde Elkhoury. “We nemen het voortouw… en zijn goede burgers die willen dat ons land succes heeft.”

Christenen vormen 7% van de Arabische bevolking van Israël en 76,7% van de christenen in Israël is Arabisch. De grootste Arabische christelijke bevolkingscentra in Israël zijn Nazareth (21.400), Haifa (16.500) en Jeruzalem (12.900). Van de niet-Arabische christenen woonde de meerderheid in de regio van Tel Aviv.

Bronnen:

  • naar een artikelArab Israeli Christian aims to debunk myths about Jewish state” van 22 april 2022 en een artikel van Ilanit Chernick “Reservists on Duty give testimonies at EU for the first time – Four combat soldiers told their personal stories while serving in the IDF” van 27 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.