Verpletterende overwinning van Hamas in verkiezingen voor ‘studentenraad’ aan Birzeit Universiteit

De studentenraad aan de Universiteit van Birzeit, nabij Ramallah in Samaria. Van L. naar R.: de Palestijnse Volkspartij (PPP), Al Aqsa Brigades (Al Fatah), Al Qassam Brigades (Hamas) en de Abu Ali Mustafa Brigades (PFLP) [beeldbron: +972]

De Palestijnen hebben opnieuw laten zien dat ze de droom om Israël te vernietigen en te vervangen door een islamitische staat die wordt gefinancierd door Iran en zijn terroristische volmachten, waaronder Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en Hezbollah, niet hebben opgegeven.

Op 18 mei behaalde Hamas, op de Amerikaanse lijst van buitenlandse terroristische organisaties, en die niet gelooft in het bestaansrecht van Israël, een verpletterende overwinning bij de verkiezingen voor de studentenraad aan de Birzeit University, een van de belangrijkste Palestijnse academische instellingen in de Westoever.

Het aan Hamas gelieerde islamitische blok won 28 van de 51 zetels in de raad; daarentegen kreeg de lijst van Fatah, de regerende Fatah-factie onder leiding van de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, slechts 18 zetels.

Een derde lijst is van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een andere Palestijnse Buitenlandse Terroristische Organisatie die niet gelooft in het bestaansrecht van Israël, won vijf zetels.

Dit betekent dat de studentenraad nu wordt gedomineerd door aanhangers van twee terroristische groeperingen, die beide sterk gekant zijn tegen elk vredesproces met Israël en waarvan de leden betrokken zijn geweest bij honderden terreuraanslagen tegen Israëli’s.

De Hamas-lijst kreeg 5068 stemmen, terwijl de PFLP-lijst 888 stemmen kreeg. De Fatah-lijst kreeg 3.379 stemmen.

In totaal brachten 9782 studenten hun stem uit bij de verkiezingen van de 12.521 kiesgerechtigden, wat neerkomt op een opkomst van 78,1%.

De resultaten van de verkiezingen in Birzeit, dat zichzelf omschrijft als “Palestina’s leidende academische instelling”, kwam niet als een verrassing voor degenen die bekend zijn met de groeiende anti-Israëlische sentimenten onder de Palestijnen.

Publieke opiniepeilingen die het afgelopen jaar zijn gepubliceerd, hebben een dramatische stijging van de populariteit van Hamas onder het Palestijnse publiek aangetoond. De peilingen hebben aangetoond dat een meerderheid van de Palestijnen de “gewapende strijd” (een eufemisme voor terreuraanslagen) tegen Israël steunt.

Hamas beschouwt de resultaten van zijn verpletterende overwinning bij de verkiezingen voor de studentenraad van de Birzeit University als een blijk van vertrouwen in zijn beleid om dodelijke terroristische aanslagen tegen Israël na te streven. Afgebeeld: Hamas-aanhangers vieren de overwinning op de Birzeit University, in de buurt van Ramallah, op 19 mei 2022. (Foto door Abbas Momani/AFP via Getty Images)

De meest recente peiling , uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoeksonderzoek tussen 16 en 20 maart, gaf aan dat een meerderheid van de Palestijnen vindt dat Hamas meer verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden dan Fatah van Mahmoud Abbas. Bovendien bleek uit de resultaten van de peiling dat de meeste Palestijnen zouden stemmen op Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Aan de andere kant, volgens de peiling, wil meer dan 70% van de Palestijnen dat Abbas aftreedt. Net als de resultaten van de verkiezingen voor de studentenraad, blijkt uit de peilingen dat een meerderheid van de Palestijnen het vertrouwen in Abbas, de leiding van de Palestijnse Autoriteit en de regerende Fatah-factie heeft verloren.

Deze Palestijnen hebben klaarblijkelijk genoeg van de ongebreidelde corruptie en het slechte bestuur van het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit. Bovendien verklaren deze Palestijnen, die Abbas niet langer steunen, dat ze geen belang hebben bij enig vredesproces met Israël.

Zoals uit de laatste peiling bleek, is 70% van de Palestijnen tegen een onvoorwaardelijke terugkeer naar vredesonderhandelingen met Israël. Nog eens 58% was tegen de tweestatenoplossing.

Tegen deze achtergrond is het gemakkelijk te begrijpen waarom Abbas besloot de presidents- en parlementsverkiezingen die in mei en juli 2021 hadden moeten plaatsvinden, af te blazen.

Abbas beweerde dat hij de verkiezingen had geannuleerd omdat Israël de Arabische inwoners van Jeruzalem niet toestond aan de stemming deel te nemen. Israël, het is het vermelden waard, heeft nooit gezegd dat het de Arabieren uit Jeruzalem zou verbieden hun stem uit te brengen. Elke Arabier die wilde stemmen, had vrij kunnen reizen naar een nabijgelegen stemcentrum op de Westelijke Jordaanoever. Israël verbiedt de Arabische inwoners van Jeruzalem, die in het bezit zijn van door Israël uitgegeven identiteitskaarten, niet om de Westelijke Jordaanoever te betreden.

De waarheid is dat Abbas de verkiezingen afzegde omdat hij bang was dat Hamas zijn Fatah-factie zou verslaan bij de parlementsverkiezingen, zoals die in 2006 plaatsvonden. Toen won Hamas een meerderheid van de zetels van het Palestijnse parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad, een machtsstrijd met de Fatah-factie van Abbas op gang brengen. 

Het geschil bereikte zijn hoogtepunt in juli 2007, toen Hamas een bloedige en gewelddadige staatsgreep pleegde, waarbij de Palestijnse Autoriteit omver werd geworpen en uit de Gazastrook werd verdreven.

De resultaten van de verkiezingen voor de Birzeit Universiteit bewijzen dat de vrees van Abbas niet ongegrond was. Als hij erop had aangedrongen door te gaan met de presidents- en parlementsverkiezingen, zou zijn Fatah-factie hoogstwaarschijnlijk opnieuw een vernederende nederlaag hebben geleden. Het is ook zeer waarschijnlijk dat Hamas de controle over het voorzitterschap en het parlement van de Palestijnse Autoriteit zou hebben overgenomen.

Hamas, van zijn kant, kondigde aan dat het de resultaten van de universiteitsverkiezingen ziet als een blijk van vertrouwen in zijn beleid om dodelijke terroristische aanslagen tegen Israël na te streven. “Deze duidelijke overwinning is opnieuw een bevestiging van de volksopstand rond de optie van verzet”, zei Hamas in een verklaring na de verkiezingen. Wanneer Hamas het heeft over het ‘verzet’, verwijst het naar terroristische aanslagen tegen Israël, waaronder het afvuren van raketten op Israëlische steden en dorpen, schietpartijen, steekpartijen en ‘operaties’ met het rammen van auto’s.

De studenten die voor Hamas hebben gestemd, identificeren zich volledig met het verbond van de terroristische groepering , waarin staat dat “Israël zal bestaan ​​en zal blijven bestaan ​​totdat de islam het zal vernietigen, net zoals het anderen daarvoor heeft uitgewist.”

Artikel 11 van het convenant luidt:

“De islamitische verzetsbeweging gelooft dat het land Palestina een islamitische Waqf is, gewijd aan toekomstige generaties tot de Dag des Oordeels. Het, of een deel ervan, mag niet worden verspild; het of een deel ervan mag niet worden opgegeven. Noch een enkel Arabisch graafschap, noch alle Arabische landen, noch enige koning of president, noch alle koningen en presidenten, noch enige organisatie, noch allemaal, of ze nu Palestijns of Arabisch zijn, heeft het recht om dat te doen.”

De studenten die op de PFLP stemden, deden dat omdat ze het platform van de terroristische groepering steunen, dat oproept tot de “bevrijding van alle Palestijnse landen” door middel van verschillende methoden en middelen, waaronder de “gewapende strijd”. Het PFLP stelt dat het “alle vormen van politieke, ideologische, economische, vreedzame en gewelddadige strijd voert, inclusief de gewapende strijd, om het hele Palestijnse land te bevrijden.” Net als Hamas zegt de PFLP ook dat haar belangrijkste doel is om heel Palestina te bevrijden, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee.

De groeiende populariteit van Hamas, PFLP en andere terroristische groeperingen onder de Palestijnen is het directe gevolg van de massale ophitsing tegen Israël door Palestijnse politieke en religieuze leiders, evenals mediakanalen. Palestijnen zijn door hun leiders en media zo geradicaliseerd dat ze niets willen horen over een vredesproces met Israël. In feite willen ze Israël van de kaart zien verdwijnen, zoals de resultaten van de studentenraadsverkiezingen en de peilingen duidelijk illustreren.

De resultaten van de Birzeit University-verkiezingen en de peilingen staan ​​in schril contrast met de opvattingen van de regering-Biden over het Israëlisch-Palestijnse conflict. In het afgelopen jaar hebben functionarissen van de regering van Biden herhaaldelijk verklaard dat ze zich inzetten voor de “tweestatenoplossing”, terwijl ze de brede steun onder de Palestijnen voor de uitroeiing van Israël volledig negeren.

De overwinning van Hamas in de studentenraad van de universiteit zou alarmbellen moeten doen rinkelen in de regering van Biden, met name het ministerie van Buitenlandse Zaken, met betrekking tot de ware bedoelingen van de Palestijnen. Hun enige verplichting is om een ​​staat te hebben die Israël zou vervangen, niet een die vreedzaam naast Israël zou bestaan. Daarom is het onzinnig om Israël onder druk te zetten om territoriale (of niet-territoriale) concessies te doen aan de Palestijnen, die openlijk verkondigen dat ze een Palestijnse staat willen stichten op de ruïnes van Israël en de lichamen van dode Joden.

Bronnen:

 • naar een artikel van Bassam Tawil “Palestinians: A Vote to Destroy Israel” van 24 mei 2022 op de site van The Gatestone Institute
 • naar een artikel van Aaron Boxerman “Hamas wins landslide victory in student elections at flagship Birzeit University” van 18 mei 2022 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas wins Birzeit University student council elections” van 19 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Verpletterende overwinning van Hamas in verkiezingen voor ‘studentenraad’ aan Birzeit Universiteit

 1. En het nieuw is?

  De Gazaanse kindertjes worden vanaf de kraamkamer via de scholen, zomerkampen en TV compleet gehersenspoeld voor deze ‘overwinning.

  Gaza word geregeerd door een bende terroristen & hun supporters…..al jaren.

  Zolang de mensen zichzelf niet bevrijden van dit juk, maar i.p. daarvan zich blijven bezighouden met de vernietiging van Israel, zal er niets veranderen.

  De leiders zullen blijven baden in luxe en de “burgers” in armoede.

  De rest van de wereld, behalve een paar linkse ignoranten en media propagandisten (die nog stééds denken hier een carriere mee op te bouwen) én Moslim fanaten, houd men zich allang niet meer bezig met “de palestijnen, hun gejammer & haatboodschappen.

  Er zijn genoeg échte problemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.