De boeken van SS-leider Heinrich Himmler in de Nationale Bibliotheek van Israël

Zelfs een massamoordenaar kan een persoonlijke bibliotheek hebben. Sommige boeken uit de privécollectie van Heinrich Himmler, die zijn handtekening bevatten, zijn tegenwoordig te vinden in de Nationale Bibliotheek van Israël. Hoe zijn ze hier gekomen?

Shlomo Shunami, een voormalig senior medewerker van de Nationale Bibliotheek van Israël, wijdde zijn leven aan het lokaliseren van Joodse bibliotheken die na de Holocaust verspreid over Europa bleven, en het brengen van deze boeken naar Israël. Gedurende tientallen jaren slaagde hij erin honderdduizenden boeken over te dragen aan de Joodse Staat, waarvan vele in de Nationale Bibliotheek van Israël belandden.

In een interview uit 1977 vertelde Shunami dat er onder de boeken die uit Duitsland waren gekomen enkele boeken waren uit de privécollectie van niemand minder dan het hoofd van de SS, Heinrich Himmler, een van de machtigste figuren in het naziregime.

Ik ging op pad om ze te vinden.

Grootmoefti van Jeruzalem Amin al-Husseini (links) in maart 1943 op visite in Berlijn en handenschuddend met Heinrich Himmler, de kippenboer die het schopte tot Reichsführer van de Schutzstaffel (SS) [beeldbron: The Librarians]

Himmler was een getalenteerde administrateur die met succes vele complexe regerings- en politiesystemen bestuurde terwijl hij terreur neerstortte op de burgers van Duitsland en de rest van Europa. Hij was, meer dan wie ook, verantwoordelijk voor de deportatie van de joden naar getto’s in Oost-Europa, de oprichting van concentratie- en vernietigingskampen en de moord op zes miljoen joden en miljoenen anderen. 

In tegenstelling tot andere hooggeplaatste nazi’s, zoals Joseph Goebbels, had Himmler geen uitgebreide academische achtergrond. Toch besteedde hij veel tijd aan het ontwikkelen van dubieuze raciale en pseudo-wetenschappelijke theorieën die bedoeld waren om de veronderstelde superioriteit van het Arische ras en de minderwaardigheid van andere volkeren te ‘bewijzen’. Het is gemakkelijk voor te stellen dat hij omringd is door boeken over geschiedenis, folklore en wetenschap, geschreven door Duitse en andere geleerden.

Adolf Hitler schreef een autobiografisch manifest Mein Kampf. Het werk beschrijft het proces waardoor Hitler antisemitisch werd en schetst zijn politieke ideologie en toekomstplannen voor Duitsland. Deel 1 van Mein Kampf werd gepubliceerd in 1925 en deel 2 in 1926.

De persoonlijke bibliotheek van Adolf Hitler, die na de oorlog werd ontdekt, werd overgebracht naar de Library of Congress in Washington, DC. De bibliotheek van de antisemitische krant Der Stürmer is ondergebracht bij de Yeshiva University Library in New York. Maar wat is er ooit met Himmlers boeken gebeurd?

Himmler was erg geïnteresseerd in mystiek en het bovennatuurlijke, en veel van zijn boeken gingen over deze onderwerpen. Sommige van deze boeken, gezamenlijk de ‘heksenbibliotheek’ genoemd, werden een paar jaar geleden in Tsjechië ontdekt.

Maar hoe zit het met het meer traditionele, klassieke antisemitische materiaal dat hij hoogstwaarschijnlijk bezat?

Het toeval wil dat deze intrigerende vraag is opgelost. Na jaren zoeken stuitte ik op een boek uit Himmlers persoonlijke bibliotheek in de collectie van de Nationale Bibliotheek van Israël.

Het boek Der Aufstieg der Juden van de journalist Ferdinand Fried is een historische beschrijving van het Joodse volk vanaf de verwoesting van de Tweede Tempel tot de Romeinse tijd. Fried sloot zich aan bij de SS en werd binnen de organisatie gepromoveerd door Himmler zelf. Bovendien bevat het exemplaar van Frieds boek in de Nationale Bibliotheek zijn eigen toewijding aan Himmler, die Fried beschreef als zijn loyale partner in hun gezamenlijke strijd.

Anderhalf jaar nadat Fried de opdracht had geschreven, ondertekende Himmler zijn naam bovenaan de pagina in grote letters in groene inkt, met de datum 28.12.38, waarschijnlijk de datum waarop hij klaar was met het lezen van het boek.

Ik heb veel van de schatten van de bibliotheek in mijn handen gehad, maar de gedachte dat 84 jaar geleden de met bloed doordrenkte handen van de architect van de Holocaust ook dit boek vasthielden, was op zijn zachtst gezegd huiveringwekkend.

Dit boek leidde me naar een andere titel uit de bibliotheek van Himmler. Dit keer was het het boek Schriften für das deutsche Volk , van de oriëntalist en antisemitische bijbelgeleerde Paul de Lagarde, over het onderwerp overheid en politiek. Himmler had zijn naam bovenaan de titelpagina van het boek gezet.

Het volgende boek dat ik vond was Die Vererbung der Geistigen Begabung , dat handelt over erfelijkheid en ras en hun impact op karakter en intelligentie. Himmler ondertekende zijn naam zoals gewoonlijk, met de datum 22.1.39.

Twee andere boeken die ik bij die gelegenheid ontdekte, behoorden niet tot zijn persoonlijke bibliotheek, maar werden door Himmler naar het filiaal van de nazi-beweging in de stad Haifa gestuurd. Ja, zoiets bestond inderdaad!

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er minder dan 2500 Duitse burgers in Mandaat Palestina, de meesten in de Tempelierskolonies. De Tempeliers (niet te verwarren met de middeleeuwse Tempeliers) waren een religieuze groepering met wortels in de piëtistische beweging van de Lutherse kerk in Duitsland, waarvan de leden halverwege de 19e eeuw naar het Ottomaanse Palestina emigreerden. 

Karl Ruff, een in Haifa geboren architect uit Templer-ouders, richtte de Palestijnse tak van de nazi-partij op. Nazi-groepen werden opgericht in de tempelkolonies van Haifa, Jaffa, Jeruzalem en Sarona (Tel Aviv), en tegen het einde van 1933 hadden ze 121 leden. De Palestijnse tak bleef groeien en leden werden aangemoedigd om door de straten van de stad te marcheren in nazi-kleding, met vlaggen versierd met de swastika. 

Om de leden van de gemeente aan te moedigen, stuurde de nazi-beweging in Duitsland pamfletten, boeken en zelfs goedkope radio’s om naar propaganda-uitzendingen vanuit Berlijn te luisteren. Tegen het uitbreken van de oorlog werd een deel van de mannen opgeroepen voor het Duitse leger en keerde terug naar Europa. De rest van de Duitsers in het land werden gevangengenomen of gedeporteerd door de Britse verplichte autoriteiten (lees meer hier).

Onder de boeken die de nazi-bibliotheek in Haifa bereikten, waren de boeken die door Himmler zelf waren gestuurd. Uiteindelijk ontmantelden de Britten de organisatie in Haifa en vonden de boeken hun weg naar de Nationale Bibliotheek in Jeruzalem. 

Tot nu toe heb ik er slechts twee gevonden. De eerste, Bauernbrauch im Jahreslauf, beschrijft het landleven, de natuur, de gebruiken en de folklore van Duitsland. Het tweede boek, Die Schutzstaffel als antibolschewistische Kampforganisation , is Himmlers eigen boek over de geschiedenis van het Duitse volk, de oprichting van de SS en de raciale en mentale kwaliteiten die van haar leden worden verlangd.

Beide boeken openen met een korte opdracht aan de nazi-groep in Haifa vanaf 9 november 1937. Beide bevatten ook de persoonlijke handtekening van Himmler en zijn rang, Reichsführer-SS.

Ik sloot de boeken van Himmler zorgvuldig, bracht ze terug naar de opslagruimte voor zeldzame boeken van de Nationale Bibliotheek en ging op zoek naar handdesinfecterend middel…

Bronnen:

  • naar een artikel van Daniel Lipson “Heinrich Himmler’s Books at the National Library of Israel” van 25 mei 2022 op de site van The Librarians Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.