Oekraïense rabbijnen bereiden hun terugkeer voor naar Joodse gemeenschappen

Oekraïense Rabbijnen en afgezanten van Chabad bereiden in New York hun terugkeer voor naar hun geboorteland

Een groep van zo’n 155 rabbijnen en afgezanten van de Oekraïense gemeenschap heeft besloten geleidelijk naar Oekraïne terug te keren om de Joodse gemeenschappen en instellingen van het door oorlog verscheurde land te helpen overleven.

De beslissing werd vorige week genomen tijdens een speciale bijeenkomst in New York.

De rabbijnen, van wie velen werden gered na de Russische invasie van Oekraïne eind februari, voerden een diepgaand onderzoek uit van de inspanningen om honderdduizenden Oekraïense joden te redden en in veiligheid te brengen; welzijnsinspanningen voor Oekraïense vluchtelingen over de hele wereld; en de voortdurende inspanningen van Chabad-rabbijnen en afgezanten om een ​​basis te leggen voor voortdurende activiteiten op het terrein en van veraf.

Het hoogtepunt van de bijeenkomst was het besluit om de Joodse instellingen in Oekraïne te heropenen en om gemeenschapsrabbijnen en Chabad-personeel terug te sturen naar hun steden en dorpen. Er zijn momenteel zo’n 155 rabbijnen die zo’n 30 Joodse gemeenschappen in Oekraïne dienen.

Synagoge in Marioepol, Oekraïne. In juli 2020 werd de synagoge aangevallen door een man die gewapend met een bijl de synoge aanviel aan de vooravond van een van de heiligste dagen van de Joodse kalender, Tisha B’Av, die de vernietiging van de tempels in Jeruzalem markeert [beeldbron: WJC]

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de meeste rabbijnen geholpen hun thuissteden te ontvluchten vanwege de gevechten in de buurt. Ze bleven hun gemeenschappen vanuit het buitenland leiden en stuurden voedsel en medische benodigdheden naar de achtergebleven joden. In sommige plaatsen, zoals Odessa of Cherson, bleven rabbijnen bij de lokale gemeenschappen.

Sommige Joodse gemeenschappen in Oekraïne hebben zwaar geleden onder de oorlog, zoals die in de havenstad Mariupol. Er zijn echter veel joden gebleven, ofwel relatief jonge leden van de gemeenschap in de dienstplichtige leeftijd, ofwel ouderen die vanwege hun beperkte mobiliteit moeilijk konden vluchten.

De synagoge in het zwaar belaagde Donetsk, Oekraïne, waar raketten te horen waren terwijl Rosj Hasjana-aanbidders binnen baden in september 2014.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hanan Greenwood “Ukrainian rabbis prepare to return to communities” van 23 mei 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.