Nederland speurt naar door nazi’s geplunderde kunstwerken in overheidsgebouwen en musea

Nederland onderzoekt of er door de nazi’s geroofde kunstwerken uit de Tweede Wereldoorlog in zijn nationale bezit zijn, waaronder overheidsgebouwen, volgens een rapport van maandag van het Nederlandstalige RTL Nieuws.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat alle werken in de Nederlands Kunstbezit-collectie onderzoeken die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden vanuit Duitsland naar het land zijn teruggebracht, waaronder schilderijen die zich nu in musea, de Eerste Kamer, Tweede Kamer, ambassades en andere overheidsgebouwen bevinden. Voor het onderzoek, dat naar verwachting zo’n vier jaar gaat duren, is een team ingesteld.

De Nederlandse regering begon vorig jaar met een soortgelijk onderzoek en het huidige onderzoek begon nadat er vragen opdoken over het schilderij “Vissersboten voor de kust” van de Nederlandse schilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), dat al tientallen jaren in het Nederlandse parlement hangt.

Voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet had het schilderij ‘Vissersboten aan de kust” van Hendrik Mesdag op haar werkkamer hangen [beeldbron: © ANP / Jaco Klamer]

De voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, ​​zei dat zodra ze ontdekte dat de nazi’s het schilderij mogelijk hebben gestolen van een joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog, ze het kunstwerk liet verwijderen. “Toen ik dat las, zei ik meteen dat het zo snel mogelijk onderzocht moest worden. Het is mijn morele verantwoordelijkheid hieraan mee te werken”, zegt Bergkamp tegen RTL Nieuws.

De Nederlands Kunstbezit-collectie omvat 3.500 kunstwerken, zegt Dolf Muller van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tegen de Nederlandse omroep Hij voegde eraan toe: “Als de onderzoekers geroofde kunst in de Nederlandse collectie ontdekken, zullen ze er alles aan doen om de oorspronkelijke eigenaar te vinden.”

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse regering volgens RTL Nieuws bijna duizend door de nazi’s geplunderde kunstwerken teruggegeven aan hun oorspronkelijke eigenaren, voornamelijk joodse families. 

Nederland heeft vorige week twee schilderijen teruggegeven aan een joods gezin waarvan werd ontdekt dat het door nazi-troepen was gestolen. Jacob Kohnstamm, voorzitter van de restitutiecommissie die claims over geroofde kunst beoordeelt, merkte op: “de prijs van de twee werken is minder dan 500 euro ($ 536), maar de emotionele waarde is onbeschrijfelijk.”

  • Hermann Goering en Adolph Hitler, de twee grootste kunstdieven van het Derde Rijk, keuren enkele werken op wat waarschijnlijk de tentoonstelling ‘Entärtete Kunst‘ (ontaarde kunst) is. In 1934 besloot Adolf Hitler dat er geen ruimte was voor moderne kunst in het Derde Rijk. Kunstenaars werden gedwongen om te stoppen in avant-garde stijl te werken en musea werden geplunderd. Om het volk het morele verval van de moderne kunst te laten zien, organiseerden de nazi’s in 1937 in München een grote tentoonstelling met ‘entartete’ (ontaarde) kunst. De entartete kunst tentoonstelling was de meest bezochte moderne kunsttentoonstelling ooit, maar leidde ook tot de vernieling van duizenden kunstwerken [beeldbron: Corbis]

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “The Netherlands Searches Art Collection for Nazi-Looted Works in Government Buildings, Museums” van 24 mei 2022 en een een artikel “Netherlands Review Body Urges More ‘Humanity and Goodwill’ Toward Heirs of Art Works Looted by Nazis” van 8 december 2020 op de site van The Algemeinerop de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Nederland geeft van joden geroofde kunst terug” van 29 juni 2021 op de site van Joods.nl
  • naar een artikel “Meer roofkunst terug naar rechthebbenden” van 25 juni 2021 op de site van Rijksoverheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.