Israël: 2.100 jaar oude boerderij gevonden nabij Nahal Arbel in Galilea

2100 jaar oude boerderij uit het Hellenistische tijdperk opgegraven in de buurt van Nahal Arbel in de regio Galilea in het noorden van Israël

Wat was de aanleiding voor een gezin om hun boerderij 2100 jaar geleden in het oosten van Galilea op te pikken en te verlaten?

Een ongekende boerderij uit het Hellenistische tijdperk die tijdens recente opgravingen is blootgelegd – bevroren in de tijd – biedt een onschatbaar inzicht in het dagelijkse leven van de Hasmonese periode, zei archeoloog dr. Amani Abu-Hamid van de Israel Antiquities Authority woensdag.

Precies wat ervoor zorgde dat de familie van nog onbekende oorsprong haar kostbare bezittingen inpakte en snel vluchtte – bewijs achter latend bij Horbat Asad van hun dagelijkse bezigheden door stapels weefgetouwgewichten en andere huishoudelijke artefacten, waaronder grote schepen en ijzeren landbouwwerktuigen – is voer voor meer onderzoek , zei Abu Hamid.

“We hadden veel geluk toen we een tijdcapsule ontdekten, bevroren in de tijd, waarin de vondsten bleven waar ze waren achtergelaten door de bewoners van de site, en het lijkt erop dat ze haastig vertrokken met het oog op een dreigend gevaar, mogelijk de dreiging van een militaire aanval”, zei ze.

Abu-Hamid is de directeur van een bergingsopgraving die plaatsvindt naast Nahal Arbel voorafgaand aan een Northern Carrier-project van 910 miljoen NIS, uitgevoerd door het Mekorot-waterbedrijf, gericht op het pompen van ontzout water uit de Middellandse Zee in de Zee van Galilea om de landbouw te helpen en huizen.

Tot nu toe waren er geen overblijfselen uit deze periode in Galilea, zei Abu-Hamid. “Het is een zeer belangrijke en waardevolle site om ons te leren over de verspreiding van het Hasmonese rijk en het dagelijkse leven in de Hellenistische periode”, zei ze, verwijzend naar historische bronnen die stellen dat het Judese Hasmonese koninkrijk zich uitbreidde naar Galilea.

De opgraving bracht munten aan het licht die, wanneer ze worden schoongemaakt, een meer specifieke datering aan de site kunnen geven. De plaats was verlaten, zei ze. Gevallen stenen bewaarden de artefacten en slechts delen van de stenen van de structuur werden verwijderd.

Ook werden tijdens de opgravingen overblijfselen gevonden van een vrij omvangrijke landbouwnederzetting gevonden uit de 10de eeuw v.Chr. aka de IJzertijd,” zei ze. Naast weefgetouwgewichten en kookpotten, ontdekte haar team organische monsters, die worden verzonden voor koolstof-14-datering, zei ze. De eerste datering werd gemaakt door middel van keramische typologie.

We weten nog niet welke volkeren een van de twee nederzettingsniveaus op de site bevolkten, zei Abu-Hamid. “Alles toont aan dat beide periodes agrarisch waren”, zei ze. Met het overwicht van weefgetouwgewichten, neemt ze aan dat ze kudden schapen en geiten hielden.

Over wat de toekomst van de site zal zijn, zei Abu-Hamid, evalueren de IAA en Mekorot op dit moment alle mogelijkheden om te beslissen wat te doen nadat alle documentatie van vondsten is afgerond.

Directeur-generaal van de Israel Antiquities Authority Eli Eskosido zei in een persbericht: “De Israel Antiquities Authority en Mekorot werken samen om de boerderij te behouden, op de locatie zelf of in de directe omgeving.”

In 1852 werd in Arbel een synagoge uit de 4de tot de 6de eeuw na Chr. ontdekt waarna verschillende opgravingen plaatsvonden [beeldbron: ]

Bronnen:

  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Stilled life: Why did farmers flee a homestead in the Galilee 2,100 years ago?” van 25 mei 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIsrael: 2,100-year-old farmstead found in Galilee” van 25 mei 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.