Duitse antisemitismemonitor: aanslagen in Berlijn namen toe in 2021, inclusief gevallen van ‘extreem geweld’

Het aantal antisemitische incidenten in de hoofdstad van Duitsland bleef vorig jaar toenemen, voor het eerst inclusief een record van twee gevallen van “extreem geweld”, volgens een dinsdag gepubliceerd rapport.

In 2021 werden in Berlijn in totaal 1.052 antisemitische incidenten – gemiddeld drie incidenten per dag – gedocumenteerd, volgens een rapport van RIAS, een in Berlijn gevestigd controle-instituut, dat zaken probeert op te sporen die onder de criminele drempel vallen. Het aantal is vergelijkbaar met 1.019 gevallen in 2020 en 886 incidenten in 2019.

“Het stijgende aantal antisemitische incidenten toont heel duidelijk aan dat antisemitisme steeds agressiever wordt”, aldus Samuel Salzborn, de commissaris voor antisemitisme van de stad.

Voor het eerst sinds 2015 zei de organisatie twee gevallen van “extreem geweld” te hebben geregistreerd, beschreven als fysieke aanvallen die kunnen leiden tot verlies van mensenlevens of die ernstig lichamelijk letsel opleveren, en het gebruik van vuurwapens. Bij een van de incidenten, in oktober, werd een man die op een trottoir liep op brute wijze geslagen door een groep van drie aanvallers, waarbij hij ernstig gewond raakte, nadat hij hun eis om ‘Vrij Palestina’ te zeggen had afgewezen.

Bij een ander incident in augustus werd een kogel met een geweer of pistool door een raam in de ontvangstruimte van een Joods gemeenschapscentrum in Berlijn geschoten. Niemand raakte gewond.

In totaal documenteerde RIAS Berlin vorig jaar 22 antisemitische aanvallen, waaronder fysieke aanvallen, afranselingen in de ondergrondse metro, spugen op straat en aanvallen met traangas. In veertien gevallen waren de slachtoffers joods en werden ze als zodanig aangesproken. De monitoringgroep registreerde ook 43 gevallen van materiële schade, 28 bedreigingen, 895 incidenten van schadelijk gedrag en 62 antisemitische massabrieven.

“Antisemitische aanvallen zijn geen alledaags fenomeen in Berlijn”, schreven de auteurs. “Desalniettemin geven ze vorm aan het dagelijkse leven van de joden in Berlijn.”

Van de 1.052 antisemitische incidenten vorig jaar was iets meer dan de helft (545) gericht tegen instellingen en ongeveer een vijfde tegen individuen. In totaal werden 292 mensen rechtstreeks getroffen door de incidenten, van wie ongeveer driekwart Joods of Israëlisch was.

Het geweld tussen Israël en Hamas in mei vorig jaar zorgde voor een piek in het anti-joodse sentiment, toen in totaal 225 antisemitische incidenten werden geregistreerd – meer dan in enige andere kalendermaand sinds RIAS Berlin in 2015 begon met het documenteren van antisemitische incidenten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “German Antisemitism Monitor: Berlin Attacks Rose in 2021, Included Cases of ‘Extreme Violence’” van 24 mei 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelAntisemitische Vorfälle in Berlin 2021” van 24 mei 2022 op de site van RIAS Berlin – Meldestelle beim Verein für demokratische Kultur

Een gedachte over “Duitse antisemitismemonitor: aanslagen in Berlijn namen toe in 2021, inclusief gevallen van ‘extreem geweld’

  1. Het zovéélste rapport over bekende feiten!
    Jammer dat er nooit één rapport met ‘werkende oplossingen komt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.