Vijf redenen waarom het regime van Hamas de Palestijnen in Gaza laat lijden

Armoe sta bij onder het islamistische regime van Hamas in Gaza

De levenskwaliteit van de Palestijnen in Gaza is sterk verslechterd sinds het door Iran gesteunde Hamas de controle over het gebied overnam tijdens een bloedige staatsgreep tegen de door al-Fatah geleide Palestijnse Autoriteit (PA) in juni 2007.

Hamas – die als een terroristische organisatie staat geboekt door de Europese Unie, de Verenigde Staten, Israël, Canada en Australië – en dat haar volk de meest fundamentele rechten onthoudt, heeft een regime gecreëerd dat haar eigen burgers bedreigt en in gevaar brengt.

Intussen houdt Hamas sinds de Hamasoorlog van 2014 – aka Operation Protective Edge – de stoffelijke resten vast van twee gesneuvelde soldaten van de IDF, Lt. Hadar Goldin en 1e Sgt. Oron Shaul, alsmede twee gevangen Israëlische burgers, Avera Mengistu en Hisham al-Sayed, en weigert aan het Internationale Rode Kruis toe te staan om hen te bezoeken, wat in strijd is met het Verdrag van Genève.

Hieronder volgen de vijf belangrijkste oorzaken waarom de mensen in Gaza lijden onder het regime van Hamas, periode 2007-2010.

 • 1. Het verlies van Palestijnse levens en eigendommen als gevolg van het continu bestoken van Israël met mortieren en raketten

De jarenlange campagne van Hamas van het bestoken van Israël met raketten, missiles en mortieraanvallen heeft er toe geleid dat Israël Operation Cast Lead lanceerde, een defensieve militaire operatie in Gaza die liep van december 2008 tot januari 2009 waarbij meer dan 1.300 Palestijnen werden gedood.

Bovendien, werden meer dan 2.600 gebouwen, evenals wegen en andere infrastructuur vernietigd of ernstig beschadigd. Ondanks de inspanningen van de Israel Defense Forces (IDF) om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken, maakte Hamas de operatie extra gevaarlijk voor de Palestijnse bevolking door op grote schaal burgers te gebruiken als menselijk schild.

Uit bewijsmateriaal op video, getuigenverklaringen en uit Israëlische geheime rapporten, blijkt dat Hamas systematisch wapens opsloeg in moskeeën, ziekenhuizen gebruikte als commando hoofdposten en aldus in het algemeen haar burgerbevolking voortdurend blootstelde aan het gevaar.

Daar tegenover strooide het IDF massaal pamfletten uit en liet boodschappen verspreiden in het Arabisch op de mobiele telefoons van de burgers van Gaza om erop aan te dringen hun huizen te verlaten daar waar die zich op het strijdtoneel bevonden . De defensieve operatie heeft het aantal aanslagen met 90 procent doen dalen met raketten, missiles en mortieraanvallen op Israël vanuit de Gazastrook.

De voortdurende pogingen van Hamas om wapens binnen te smokkelen in het gebied en haar weigering om sergeant Gilad Shalit vrij te laten hebben Israël ertoe gebracht om ook de blokkade rondom Gaza te handhaven, terwijl het toch ook steeds humanitaire hulp de strook binnenlaat.

Echter, de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe kondigde op 20 juni aan dat hij de beperkingen op Gaza zou verminderen en dat alle civiele goederen zullen worden toegestaan, hoewel er beperkingen blijven gehandhaafd op producten voor tweeërlei gebruik die zouden kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden.

 • 2. De gewelddadige overname van Gaza en de vervolging van politieke tegenstanders.

Tijdens de omverwerping van al-Fatah – de politieke partij van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit – door Hamas in juni 2007 werden meer dan 150 Palestijnen gedood en minstens 700 gewond.

Gruweldaden die door Hamas werden gepleegd zoals het tegenstanders vanaf daken naar beneden gooien, het hen voor het leven verminken door hen door de knieën te schieten en door het belegeren van ziekenhuizen.

In de maanden die volgden na de overwinning van Hamas, bleven haar strijders geweld gebruiken om al-Fatah te onderdrukken. Hamas gevoerd haar wreedheid nog op jegens al-Fatah tijdens en na het einde van Operation Cast Lead, door het executeren en martelen van Fatah-activisten die beschuldigd werden van samenwerking met Israël.

Hamas heeft onlangs een aanbod van Abas afgewezen om een plan te bespreken om een einde te maken aan het aanhoudend geweld tussen de beide rivaliserende partijen. De rivaliteit tussen Hamas en al-Fatah leidde ook tot een stroomstoring in Gaza, omdat geen enkele groep de elektriciteitsrekeningen wilde betalen.

“Als Israël niet moest gelegen zijn tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, zouden Fatah en Hamas hoogstwaarschijnlijk hun zelfmoordterroristen op elkaar afsturen en elkaar belegeren met raketten en mortiergranaten,” schreef Khaled Abu Toameh, correspondent in The Jerusalem Post.

Zomerkampen in Gaza waar jongeren tot 16 jaar wapens leren hanteren. Die kampen worden afzonderlijk georganiseerd door de rivaliserende terreurgroepen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ)
 • 3. De indoctrinatie door Hamas met een gewelddadige ideologie van kinderen door middel van haar netwerk van zomerkampen.

Elke zomer, organiseert Hamas kinderkampen, waarin wordt aangezet tot haat jegens Israël en de Joden. In 2009 hield Hamas zo 700 kampen open voor 120.000 Palestijnse kinderen.

In de militair-aandoende kampen leren kinderen hoe ze wapens moeten hanteren, worden gedrild in het marcheren, leren anti-zionistische en anti-Amerikaanse liederen en verheerlijken het martelaarschap. De meeste slachtoffers onder jonge Palestijnen zijn het gevolg zijn van hun directe deelname aan het geweld tegen Israël.

Hamas en andere extremistische groepen hebben de vluchtelingenorganisatie UNRWA – de bijzondere VN-hulporganisatie enkel voor Palestijnen – van de Verenigde Naties ervan beschuldigd dat zij de Palestijnse jongeren corrumperen bij de exploitatie van seculiere zomerkampen, waar sport en lessen in mensenrechten worden gegeven.

Een woordvoerder van Hamas zei dat in de kampen van de UNRWA “een “barbaarse aanval op onze kinderen wordt gedaan… met het doel om hen geestelijk corrupt te maken met drugs en met andere zaken.”

In mei en in juni 2010 vernielden gewapende jihadistische groepen twee zomerkampen van de UNRWA in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. Een woordvoerder van al-Fatah beschuldigde Hamas één van die aanvallen te hebben gepleegd. Klik hier en hier om meer informatie over de recente aanvallen op de UNRWA zomerkampen te lezen.

Vrouwen op het strand van Gaza. Terwijl de mannen half naakt rondlopen, moeten de vrouwen zich inpakken met halve tapijten alsof sinds kort een nieuwe ijstijd is aangebroken
 • 4. Handhaving door Hamas van een strikte islamistische moraal en de onderdrukking van vrouwen.

Volledig in overeenstemming met haar wortels als een fundamentalistische religieuze beweging gebaseerd op de Moslim Broederschap, heeft Hamas geleidelijk de sharia opgelegd (islamitische religieuze wet) aan de Gazanen, ondanks eerdere verklaringen van de leiders van de groep dat het dat niet zou doen.

Als onderdeel van haar ‘goede zeden’-campagne, heeft Hamas de afgelopen maanden een vrouwelijke Palestijnse journalist gearresteerd voor het lachen in het openbaar en voor het niet dragen van een hoofdbedekking. Hamas verbiedt vrouwen voor het rijden met motorfietsen en heeft mannen verboden werkzaamheden uit te voeren in kapperszaken voor vrouwen.

Hamas stuurt ‘zedenpatrouilles’ op pad die auto’s moeten controleren of er zich geen alleenstaande vrouwen  in bevinden in het gezelschap met mannen waarmee ze geen verwantschap hebben. Hamas heeft een aantal Internet-café ’s gesloten alsmede bioscopen en bars die door jongeren worden bezocht in de Gazastrook. In contrast kent de stad Ramallah in de door de PA-geregeerde Westelijke Jordaanoever een groeiend uitgaansleven.

Hamas blokkeert een maand lang honderden vrachtwagens met voeding en humanitaire hulp voor Gaza aan de grensovergang van Kerem Shalom
 • 5. Herhaalde pogingen van Hamas om te beletten dat humanitaire hulp haar burgers zou bereiken.

Hoewel Israël sinds januari 2009 meer dan een miljoen ton voedsel en andere voorraden aan de Gazastrook heeft geleverd, heeft Hamas de grensovergangen tussen Israël en Gaza overvallen, met inbegrip van de doorsteek ter hoogte van Kerem Shalom, waar ongeveer 200 vrachtwagens met hulpgoederen wekelijks de Gazastrook binnenkomen. In 2009 werd tijdelijk alle steun door de UNRWA aan Gaza opgeschort omdat gewapende politieagenten van Hamas dekens en voedsel roofden die bestemd waren voor het Palestijnse volk.

Meer recent heeft Israël de hulpgoederen aangeboden, die door een illegaal Gaza-gebonden flottielje werd onderschept op 31 mei, maar Hamas weigerde de scheepslading binnen te laten en liet de zending een volle maand wachten aan de grens met Gaza. Onder die hulpgoederen bevonden zich 20 vrachtwagenladingen met medische apparatuur, kleding, dekens en speelgoed.

Bronnen:

 • naar een artikel van Jennifer Laszlo Mizrahi “Palestinian Suffering in Gaza at the Hands of Hamas: 5 Reasons” van 16 juli 2010 op de site van The Israel Project (TIP)

Een gedachte over “Vijf redenen waarom het regime van Hamas de Palestijnen in Gaza laat lijden

 1. Terwijl de oud “premier” van Gaza, Hanyeh & familie een luxe leventje leiden in broederstaat Qatar, verzuipen de mensen in Gaza in hun eigen drek & bloed.

  Ook de kinderen/families vzan de huidige leiders mankeert het aan niets. Luxe scholen (in het buitenland) en vakanties in 5* Hotels zijn hun lot.

  De burgers van Hamastan, de gehersenspoelde idioten, zijn het die gedwongen worden te vechten voor hun droom, het niet bestaande vaderland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.