Antisemitisch vandalisme is een ware bedreiging voor de Joodse gemeenschap

Kristalnacht 9/10 november 1938. De ‘gebroken ramen-theorie’ leert dat ‘als een raam in een gebouw kapot is en niet gerepareerd wordt, alle andere ramen spoedig zullen worden gebroken”

Van de 2.717 antisemitische incidenten die de ADL vorig jaar meldde, waren er 853 vandalisme.

We willen misschien opgelucht ademhalen als we weten dat ongeveer een derde van de haatdragende aanvallen op Joden geen fysieke aanval waren – maar we zouden er helemaal naast zitten om de ernst en de gevolgen van door haat gemotiveerde belediging te minimaliseren. In feite voorspelt de opkomst van antisemitische graffiti waarschijnlijk de opkomst van meer ernstige en gewelddadige persoonlijke aanvallen.

De “gebroken ramen-theorie” leert dat “als een raam in een gebouw kapot is en niet gerepareerd wordt, alle andere ramen spoedig zullen worden gebroken … een niet-gerepareerd gebroken raam is een signaal dat het niemand iets kan schelen, en dus breken meer ramen kost niets.”

Met andere woorden, zodra we zelfgenoegzaam worden over elke vorm van haatmisdrijven, worden alle vormen van haatmisdrijven steeds acceptabeler. En zoals het verleden ons heeft laten zien, zal herhaalde en ongecontroleerde antisemitische graffiti uiteindelijk leiden tot de devaluatie van het Joodse leven.

Ik stel ook dat de opkomst van vandalisme om twee redenen het tempo en de ernst van gewelddadige, zelfs dodelijke aanvallen versnelt.

Ten eerste gedijen radicaal links en radicaal rechts allebei in een sfeer van eenmansactie. Dus als je een antisemitische boodschap in je notitieboekje hebt gekrabbeld, heeft iemand anders het op een gebouw geschilderd, en dan moet iemand anders – zoals ze in Williamsburg doen – ‘sla een Jood’ spelen. 

Natuurlijk kennen we de volgende stap – kijk maar naar de schietpartijen in Pittsburgh en Buffalo. In beide gevallen schreven de moordenaars uitgebreid over hoe anderen met dezelfde geest niet ver genoeg waren gegaan in hun hatelijke achtervolging.

Ten tweede moeten we, verwijzend naar de ‘gebroken ramen-theorie’, kijken naar sociale normen en conventies. Het is maar al te duidelijk dat velen haat in hun hart koesteren, maar gewoon te bang zijn – bewust of onbewust – om sociale orthodoxie te schenden. 

Antisemitisch vandalisme scheurt die beschermingslaag weg en schrijft – vrij letterlijk – in gedurfde kleuren dat jodenhaat is toegestaan. Eenmaal bevrijd van deze basisbeperkingen en sociale conventies, zullen de haters worden aangemoedigd om verdere – en ergere – actie te ondernemen.

In tegenstelling tot sommige gebieden die zijn bestudeerd door auteurs van “gebroken raam”, laten Joden deze grove beschadiging niet standhouden. Hatelijke graffiti wordt schoongemaakt of bedekt zodra het verschijnt, en degenen in machtsposities zijn er snel bij om dergelijke acties aan te wijzen en aan de kaak te stellen. Maar deze acties blijven komen en dreigen onze reacties te overweldigen.

We kunnen niet toestaan ​​dat onze leiders bepalen wat aanvaardbare of onaanvaardbare vormen van antisemitisme zijn. Elke daad van antisemitisme is gevaarlijk, en antisemitisch vandalisme zal niet lang beperkt blijven tot vandalisme. Ik moedig onze gemeenschap aan om na te denken over de ware gevolgen van een gebroken raam – van een antisemitische verontreiniging van eigendom – en van hoe licht we zulke dingen opvatten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Craig Dershowitz “Antisemitic Vandalism Is a True Threat to the Jewish Community” van 23 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Antisemitisch vandalisme is een ware bedreiging voor de Joodse gemeenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.