Rechtbank oordeelt: Joden mogen gebed opzeggen en buigen op de Tempelberg

Enkele dozijnen Israëliërs bezochten onder bescheiden politiebewaking de afgelopen dagen het complex van de Al Aqsa moskee op de Tempelberg, naar aanleiding van het Joodse feest van Chanoeka, december 2017 [beeldbron: Maan News Agency]

De rechtbank van Jeruzalem heeft zondag geoordeeld dat Joden het ‘Shema’-gebed mogen bidden en buigen tijdens bezoeken aan de Tempelberg.

De ongebruikelijke uitspraak van het Hof werd gedaan na een beroep tegen de arrestatie van drie tienerjongens die tijdens een bezoek aan de Tempelberg bogen en “Shema Yisrael” reciteerden.

De tieners werden vorige week door de politie gearresteerd en kregen een straatverbod van 15 dagen van de Oude Stad, omdat ze bogen en baden in de Tempelberg. De politie stelt in de aanvraag voor de beperkende voorwaarden dat haar optreden kan leiden tot een schending van de openbare orde.

De tieners gingen in beroep tegen het bevel en de magistratenrechter Zion Saharai van Jeruzalem beval het einde van de beperkende voorwaarden die de politie hen had opgelegd.

Saharai schreef in zijn uitspraak: “Naar mijn mening is het niet mogelijk om te zeggen dat buigen en het reciteren van Shema een redelijk vermoeden heeft van gedrag dat kan leiden tot een schending van de vrede, zoals vereist door de wet. Het is moeilijk voor te stellen dat een situatie in dat het roepen van ‘Shema Yisra’el’ op de Tempelberg een strafbaar feit zou zijn van een handeling die zou kunnen leiden tot een schending van de vrede.”

De rechter citeerde de woorden van politiecommissaris Kobi Shabtai tijdens de maand Ramadan, waarin hij zei: “De Tempelberg is open. De Israëlische politie staat alle inwoners van het land en de gebieden die komen bidden op de Tempelberg toe om te bestijgen en de aanbidding van religie te observeren.”

Advocaat Nati Rom, die het beroep aantekende, reageerde op de uitspraak van de rechtbank en zei:

“We zijn erg blij met de beslissing. De tijd is gekomen voor de Israëlische politie om relschoppers en mensen die misdaden plegen in Jeruzalem te gaan handhaven en arresteren, en om de inwoners van de stad te beschermen en te stoppen met het omgaan met esoterische problemen, terwijl de religieuze vrijheid van de joden op de Tempelberg schaamteloos wordt geschonden.

“De Israëlische politie weet dat dit geen strafbaar feit is, dus ze proberen allerlei verschillende en vreemde overtredingen tegen degenen die de Tempelberg beklimmen. We zijn blij met de duidelijke uitspraak van de rechtbank en het wordt tijd dat de politie stopt met het lastigvallen van Joodse mensen die de Tempelberg beklimmen.”

Joden bezoeken de Tempelberg en bekijken de Al Aqsa Moskee, een voormalige christen byzantijnse kerk

Jordanië heeft al gereageerd op het besluit van de Israëlische rechtbank. Ambassadeur Haitham Abu al-Bean, woordvoerder van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een verklaring zondagavond dat de resolutie ongeldig was en geen rechtsgevolg had in overeenstemming met het internationaal recht.

Hij zei dat “het gezag de Israëlische rechterlijke macht over de bezette Palestijnse gebieden in 1967, inclusief Oost-Jeruzalem, niet erkent en dat het een flagrante schending is van internationale resoluties over Jeruzalem, inclusief resoluties van de veiligheidsraad die allemaal de noodzaak benadrukken om de status van de heilige stad te behouden.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ido Ben Porat “Court rules: Jews can say Shema Yisrael and bow on the Temple Mount” van 23 mei 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelIsraeli court questions ban on Jewish prayer on Temple Mount” van 22 mei 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.