Iran: Kolonel van de Revolutionaire Gardes geliquideerd in Teheran

Teheran, 22 mei 2022. Kolonel Hassan Sayyad Khodaei van de Iraanse Revolutionaire Garde werd door twee mannen vanop een motorfiets met vijf kogels afgemaakt

Een hooggeplaatst lid van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde werd zondag buiten zijn huis in Teheran gedood door niet-geïdentificeerde gewapende mannen op een motorfiets, meldde de Iraanse staatstelevisie, die slechts weinig details over de aanval gaf.

Kolonel Hassan Sayyad Khodaei “werd vermoord tijdens een vuurwapenaanval uitgevoerd door twee motorrijders in de Mohahedin-e Eslam-straat in Teheran”, zei IRNA. “De twee aanvallers schoten Khodaei (Khodayari) vijf keer in zijn auto in het hart van de hoofdstad,” aldus staatsmedia.

Rapporten identificeerden hem als een ‘verdediger van het heiligdom’, een verwijzing naar Iraniërs die de operaties van Teheran in Syrië en Irak uitvoeren binnen de elite Quds Force van de Guard die toezicht houdt op operaties in het buitenland.

Gevraagd om commentaar te geven op de berichten over de moord, zei de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz: “Ik ga hier niet op in.” Benaderd door Israël’s Channel 12-nieuws toen hij deelnam aan de Celebration Israel Parade in New York City, zei Gantz: “de staat Israël is erg sterk. Ik ga niet in op alle verschillende rapporten die op allerlei plaatsen verschijnen.”

Hoewel de Garde slechts weinig details gaf over de aanval die op klaarlichte dag plaatsvond in het hart van de Iraanse hoofdstad, wijt de groep de moord op ‘wereldwijde arrogantie’, typisch code voor de Verenigde Staten en Israël.

Die beschuldiging, evenals de stijl van de brutale aanval, verhoogde de mogelijkheid van een verband met andere motormoorden die eerder aan Israël in Iran werden toegeschreven, zoals die gericht op de nucleaire wetenschappers van het land.

De twee aanvallers schoten kolonel Hassan Sayyad Khodaei vijf keer neer in zijn ongepantserde, door Iran gemaakte Kia Pride, zeiden staatsmedia, vlak bij een streng beveiligde straat naar het Iraanse parlement.

Teheran, 22 mei 2022. Kolonel Hassan Sayyad Khodaei van de Iraanse Revolutionaire Garde werd door twee mannen vanop een motorfiets met vijf kogels afgemaakt

Geen onbekende voor Israël

Er was weinig openbare informatie over Khodaei, aangezien Quds-officieren vaak schimmige figuren zijn die geheime militaire missies uitvoeren ter ondersteuning van Hezbollah, de Libanese terreurgroep en andere milities in Syrië, Irak en elders.

Maar volgens Channel 13-nieuws was Mansour Rasouli een van de agenten onder Sayyad Khodaei ’s leiding. In april werd gemeld dat Rasouli, naar verluidt lid van de IRGC, tijdens een verhoor in zijn huis in Iran aan Mossad-agenten had toegegeven dat hij was gestuurd om een ​​Israëlische diplomaat in Turkije en een Amerikaanse generaal die gestationeerd was in Duitsland als doelwit te nemen en een journalist in Frankrijk.

Channel 12 meldde dat Sayyad Khodaei ook achter een poging zat – onlangs ontdekt door de Shin Bet – door Iraanse agenten om Israëlische academici, zakenmensen en voormalige defensiefunctionarissen naar het buitenland te lokken en hen mogelijk te ontvoeren. Dat rapport zei ook dat hij achter een vermeend complot zat om vijf Israëli’s op Cyprus te doden.

Channel 12 zei ook dat Sayyad Khodaei onlangs was teruggekeerd uit Syrië, waar hij diende onder de voormalige commandant van de Quds Force van de IRGC en de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die zelf werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in Irak in januari 2020.

Generaal Qassem Soleimani (links) en kolonel Sayyad Khodaei (rechts), bevelhebbers van de Iraanse Revolutionaire Gardes

Bronnen:

  • naar een artikelSenior Iran Revolutionary Guards member said assassinated in Tehran” en een artikelSlain Iranian officer said to have planned attacks against Israelis, Jews worldwide” van 22 mei 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.