Palestijnse tienerterrorist doodgeschoten in vuurgevecht met de IDF in Jenin

Zwaar bewapende schutters van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad) dragen het lijk van Amjad al-Fayyed naar zijn laatste rustplaats

Een Palestijnse tiener is zaterdag vroeg door Israëlische troepen doodgeschoten tijdens gevechten tijdens een inval in de buurt van Jenin op de Westelijke Jordaanoever, zei het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse terreurgroep Islamic Jihad zei dat hij lid was.

De Israel Defense Forces zeiden in een latere verklaring dat Israëlische troepen het vuur openden als reactie op geweld tijdens operaties in Kafr Dan. Hebreeuwse media meldden dat de tiener werd neergeschoten tijdens vuurgevechten tussen soldaten en Palestijnse schutters.

Arabische media tonen enkel beelden van een 10-jarige Amjad al-Fayyed

“Een 17-jarige jongen werd gedood en een 18-jarige raakte ernstig gewond door de kogels van de Israëlische bezetting tijdens zijn agressie op Jenin”, aldus een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid van de PA. Het ministerie identificeerde de dode tiener als Amjad al-Fayyed.

Een “onschuldige tiener”? Foto’s die momenteel op sociale media circuleren vertellen een ander verhaal. Hieronder een affiche van een zwaar bewapende Amjad al-Fayyed zoals werd verdeeld door de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad) zie logo rechtsboven, en de hoofdband.

In een latere verklaring zei de IDF dat verdachten het vuur openden op troepen, evenals explosieven en molotovcocktails gooiden.

“Tijdens een IDF-operatie gisteravond in de buurt van Kafr Dan, gooiden een aantal verdachten molotovcocktails en explosieven en schoten ze vanuit een passerend voertuig naar [Israëlische] troepen. Troepen schoten op de verdachten en er werd een treffer vastgesteld. Er zijn geen Israëlische slachtoffers”, staat in de verklaring.

Het vluchtelingenkamp Jenin heeft gediend als een brandpunt te midden van recente spanningen na een golf van terreuraanslagen in Israël en de Westelijke Jordaanoever, waarbij 19 mensen zijn omgekomen. Talloze Palestijnen zijn ook gedood, voornamelijk in botsingen met Israëlische troepen.

Dertien Palestijnen raakten vorige week gewond tijdens een operatie van Israëlische troepen in het kamp waarin het Israëlische commando Sgt. Maj. Noam Raz , werd gedood.

Een van de gewonde Palestijnen, Daoud Zubeidi, de broer van de beruchte terreurleider en ontsnapte uit de Gilboa-gevangenis Zakaria Zubeidi, stierf later aan de verwondingen die hij opliep tijdens een vuurgevecht met Israëlische soldaten.

Een journalist van Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, werd eerder deze maand gedood terwijl zij verslag deed van een andere Israëlische operatie in het kamp. Het is nog niet duidelijk of ze werd gedood door Israëlisch of Palestijns geweervuur. Palestijnen hebben Israël de schuld gegeven en hebben geweigerd mee te werken aan een Israëlisch onderzoek naar het incident.

Terwijl haar begrafenis zich ontvouwde, bestormde de Israëlische politie het terrein van een ziekenhuis in Jeruzalem terwijl het lichaam van de vermoorde journalist werd vervoerd voor begrafenis, wat leidde tot internationaal protest.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinian teen shot dead in clash with IDF during operation in Jenin” van 21 mei 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel17-year-old Palestinian killed in clashes with IDF forces in Jenin” van 21 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelIsraeli Forces Kill Palestinian Teen Militant During Clash, Group Says” van 21 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.