Joods Museum van Griekenland toont Joodse aanwezigheid sinds 4de eeuw v.Chr.

Een nieuwe tentoonstelling in het Joods Museum van Griekenland bevestigt voor het eerst dat de Joodse aanwezigheid in het land dateert uit het einde van de vierde eeuw voor Christus.

De tijdelijke tentoonstelling toont oude inscripties die door het museum zijn ontdekt en die bewijzen dat de Joodse oorsprong in Griekenland eeuwen teruggaat, en markeert volgens het museum “een van de oudste geregistreerde religieuze en culturele nederzettingen in Europa”.

Stone Paths – Stories Set in Stone: Jewish Inscriptions in Greece” is deze week geopend en blijft tot februari 2023 open voor het publiek. Het wordt mede-georganiseerd door het Epigrafisch Museum in Athene. Een totaal van 10 inscripties zijn te zien in het Joods Museum en ongeveer 30 meer te zien in het Epigrafisch Museum.

De voorzitter van het Joods Museum, Makis Matsas, zei: “De tentoonstelling heeft een zeer belangrijke waarde omdat het enerzijds het bestaan ​​en de aanwezigheid van Joden in Griekenland documenteert sinds het einde van de vierde eeuw v. Griekenland als een van de oudste Joodse gemeenschappen in Europa, maar tegelijkertijd met de nadruk op het multiculturele verleden van ons thuisland, Griekenland.”

Een van de Griekse inscripties die naar Joden verwijst, dateert van tussen 300 en 250 v.Chr. en verwijst volgens AFP naar een bevrijde slaaf uit Judea. Het werd ontdekt in het heiligdom Amphiareion van Oropos in de buurt van Athene.

“De Joodse gemeenschap is een integraal onderdeel van de Griekse identiteit, een feit dat al eeuwenlang te vaak wordt ontkend”, vertelde de Griekse opperrabbijn Gabriel Negrin aan  AFP tijdens de openingsceremonie van de tentoonstelling. “Deze geschiedenis moet worden doorgegeven aan toekomstige generaties om onwetendheid en vooroordelen te bestrijden.”

Bronnen:

  • naar een artikelMuseum exhibit dates Jewish presence in Greece to fourth century BCE” van 20 mei 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel“Stone Paths – Stories Set in Stone: Jewish Inscriptions in Greece”” van 28 april 2022 op de site van The Jewish Museum of Greece

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.