Er is veel veranderd in het Midden-Oosten sinds het laatste bezoek van Biden

Jeruzalem, 9 maart 2016. Vice-president Joe Biden en premier Binyamin Netanyahu geven samen een persconferentie in het kantoor van de Israëlische premier

De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting dit jaar Israël bezoeken en mogelijk ook andere gebieden in de regio. In maart 2016 bezocht Biden Israël toen hij vice-president was. In de tussenliggende jaren is er veel veranderd. Het is de moeite waard om te kijken naar hoe Biden naar een veranderende regio komt en welke uitdagingen en kansen hij hier heeft.

Voor de betrekkingen tussen Israël en de VS en de regio in het algemeen is een van de grootste verschuivingen de  Abraham-akkoorden. Toen Biden voor het laatst kwam, was Israël meer geïsoleerd. 

In die tijd had Israël, met premier Benjamin Netanyahu aan het hoofd, koude betrekkingen met Jordanië, althans in het openbaar, en de betrekkingen met Egypte waren minnelijk, maar er waren geen openbare bezoeken. Later zou Netanyahu naar Oman reizen en zou er een opening zijn met Saoedi-Arabië en de Golf.

Deze grote verandering betekent dat Biden een regio binnengaat waar Israël nieuwe banden heeft en vandaag werkt aan  nieuwe gezamenlijke marine-oefeningen  met de VS en vrienden uit de Golf, evenals groeiende banden met Griekenland, Cyprus en anderen in de Middellandse Zee.

De nieuwe opening van de banden tussen Israël en de Golf en de versterking van de bilaterale en multilaterale betrekkingen in de regio betekenen dat Biden tot een Israël komt dat minder gevoelig is voor de contrasten van het soms ook diplomatiek geïsoleerd zijn in de regio.

In het verleden hadden Amerikaanse regeringen dit schijnbare isolement gebruikt om Israël ertoe aan te zetten concessies te doen, en het betekende ook dat ze vaak naar Israël kwamen met berichten uit andere landen.

Israël vertrouwde ook op de VS om vijandige VN-resoluties te blokkeren en om zijn reddingslijn te zijn voor zaken als militair materieel en de belangrijke MOU die om de tien jaar wordt ondertekend ter financiering van de aankoop door Israël van apparatuur van miljarden dollars, zoals F-35’s.

Vandaag is daar een deel van veranderd. Terwijl de Joodse staat nog steeds te kampen heeft met een zware strijd bij de VN, is de wereld meer gefocust op de Russische misdaden in Oekraïne. Dat betekent niet dat er geen controverses zijn. 

De Israëlische regering kan vallen en er zullen nieuwe verkiezingen volgen. Jeruzalem kampt met problemen met Hamas in Gaza en een golf van terreuraanslagen, waarvan vele gericht waren op de wetteloosheid in Jenin die leidde tot de dood van een journalist op 11 mei.

Een andere belangrijke verandering in de regio is de verschuiving van de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme die de VS voerden naar de nieuwe macht van staten. Regionale machten zoals Turkije en Iran domineren de regio vandaag. 

Het Syrische regime heeft de Syrische rebellen grotendeels verslagen. Machtige leiders in de Golf en Egypte zijn aan de orde van de dag, in plaats van terroristische groeperingen zoals ISIS die chaos zaaien.

Dit betekent dat Israël en de VS praktische discussies kunnen voeren over  de banden tussen Israël en Turkije  en over de dreiging die Iran vormt vanuit Syrië, Irak en Jemen. Iran heeft zijn drone- en raketbedreigingen verhoogd, wat betekent dat Israël de dreiging moet confronteren dat nieuwe technologie tegen de Joodse staat wordt gebruikt. 

Tegelijkertijd is Israël ook een technologische krachtpatser, die oorlogvoering hervormt met nieuwe cyber- en AI-technologieën. Deze dubbele realiteit – het toenemende gebruik van technologie om Israël en de VS in de regio te bedreigen, en de technische samenwerking tussen de twee langdurige bondgenoten – heeft grote gevolgen.

Het Amerikaanse besluit om de focus te verleggen van het Midden-Oosten naar het confronteren van rivalen zoals Rusland en China, betekent dat landen in de regio een nieuwe weg zoeken om het alleen te doen zonder de constante aanwezigheid van de VS. Deze deal is echter niet helemaal gesloten. 

Met groepen als Central Command heeft Washington nog steeds veel troepen in de regio – en  de betrekkingen van Israël met CENTCOM  en zijn marinecomponent NAVCENT worden van groeiend belang. Terwijl de VS een aantal troepen terugtrekt, kan het meer vertrouwen op Israël, de VAE en andere vrienden en bondgenoten.

Dit is belangrijk voor Biden omdat hij mogelijk met problemen thuis naar de regio komt, waaronder inflatie en problemen met de toeleveringsketen. De VS kunnen niet op Israël vertrouwen om toeleveringsketens te vervullen, maar het kan vertrouwen op Israëlische technologie en innovaties op het gebied van voedselzekerheid en andere gebieden. 

Israël en de VAE hebben enkele projecten in deze arena en de VS kunnen profiteren van handelsovereenkomsten, scheepvaart en luchtvervoer die de Emiraten met het Westen verbinden en vandaag Israël, de VAE en Bahrein verbinden.

Als het gaat om de  Israëlisch-Palestijnse kwestie , komt de Amerikaanse president met een diepgaande kennis. Maar dergelijke kennis betekent soms dat Amerikaanse leiders hun opvattingen over het conflict op hun manier vastzetten, dus het is onduidelijk of Biden nieuwe ideeën over vrede zal hebben.

De laatste Amerikaanse regering bracht een vredesplan uit dat grotendeels geen vooruitgang zag. De regering-Obama werkte ook aan vrede en kwam nergens. De regering-Biden lijkt minder enthousiast over het opnieuw uitvinden van het vredeswiel. Dit kan betekenen dat Biden niet probeert in dit probleem te duiken en verbrand wordt zoals eerdere regeringen.

Aan de andere kant betekent de lage hoop op vrede of een vredesakkoord dat alles wat hij kan doen goed kan aflopen. Lage, sluimerende spanningen met de Palestijnen en de aanhoudende terreuraanslagen, evenals bezorgdheid over een opflakkering van Hamas, betekenen dat de president in een crisis terecht zou kunnen komen of zou kunnen zien dat de terroristische groepering zijn reis gebruikt om de spanningen op te voeren.

Wat de bredere regio betreft, heeft de regering-Biden opties om te proberen de banden tussen Jordanië en Israël te versterken, te werken aan een  maritieme overeenkomst tussen Israël en Libanon , en ook te werken aan het versterken van delen van Irak en Syrië, met name de Koerdische gebieden waar de VS heeft invloed.

Dit is geen gemakkelijke taak. Libanon wordt gekaapt door Hezbollah  en Irak wordt gekaapt door de door Iran gesteunde sjiitische milities. Washington zal daar een zware strijd hebben, maar dit is van belang voor Israël omdat Iran het vanuit Irak bedreigt. De VS moeten ook aandacht besteden aan wat er gebeurt in hun Tanf-garnizoen in Syrië nabij de Jordaanse grens.

Deze problemen lijken misschien niet urgent, maar de regering-Biden zal overwegen wat te doen met de Amerikaanse positie in Oost-Syrië. Dit zijn belangrijke kwesties die verschillen van 2016, want toen begon Amerika zich pas te bemoeien met Oost-Syrië en Tanf.

Bronnen:

  • naar een artikel van by Seth J. Frantzman “Much Has Changed in the Middle East Since Biden’s Last Visit” van 11 mei 2022 op de site van The Middle East Forum (MFE)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.