Syrië zegt dat drie soldaten zijn gedood bij Israëlische raketaanvallen nabij Damascus

Op vrijdagavond 20 mei 2022 zou Israël wapenopslagplaatsen hebben bestookt in de omgeving van Damascus, Syrië

Drie Syrische soldaten werden gedood nadat het Israëlische leger vrijdagavond doelen had geraakt met grond-grondraketten in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus, meldden de officiële Syrische staatsmedia.

Het was de tweede vermeende Israëlische aanval in Syrië in een week tijd, nadat afgelopen vrijdag luchtaanvallen waren gericht op een gebouw in de noordwestelijke Masyaf-regio van het land.

Een Twitter-account dat Israëlische militaire activiteiten in Syrië volgt, claimde de aanvallen op sites in de buitenwijk Sayyidah Zaynab, ten zuiden van Damascus. Het Syrische FM-radiostation Sham zei dat er als gevolg van de aanvallen brand was ontstaan ​​in de buurt van Damascus International Airport, ten zuidoosten van de stad. De claims konden niet onmiddellijk onafhankelijk worden geverifieerd.

De aanvallen kwamen uren nadat de Arabischtalige woordvoerder van de IDF de schoonzoon van de vermoorde commandant Qassem Soleimani van de Iraanse Revolutionaire Garde, Qassem Soleimani, beschuldigde van het smokkelen van wapens vanuit Iran naar zijn Libanese proxy Hezbollah met behulp van civiele vluchten via Syrië.

Avichay Adraee beschuldigde Iran en Hezbollah van het “in gevaar brengen van burgers” door de wapens via burgervluchten naar de internationale luchthaven van Damascus te smokkelen om “het geheim te bewaren”.

De staatszender SANA zei dat de meeste raketten, gelanceerd vanaf de Golanhoogten, waren onderschept. Het ging niet meteen in op de schade aan de getroffen sites.

Volgens lokale media zouden de drie omgekomen soldaten bemanningsleden zijn van een luchtverdedigingssysteem.

Het Syrische leger beweert binnenkomende raketten neer te schieten na bijna elke vermeende Israëlische aanval, een bewering die Israëlische militaire functionarissen en civiele defensieanalisten grotendeels afdoen als loze opschepperij.

SANA heeft een video vrijgegeven waarin wordt beweerd dat een luchtverdedigingsraket door de nachtelijke hemel schiet:

Er was geen onmiddellijk commentaar van de Israel Defense Forces, die normaal gesproken geen commentaar geven op individuele aanvallen.

Israël heeft de afgelopen tien jaar honderden vluchten uitgevoerd boven Syrië, voornamelijk om pogingen van Iraanse troepen om wapens over te dragen of voet aan de grond te krijgen, te dwarsbomen.

Bij de luchtaanvallen van afgelopen vrijdag zijn volgens mediaberichten zes Syrische soldaten omgekomen, allemaal bemanningsleden van een luchtverdedigingssysteem.

Israëlische aanvallen gaan door in het Syrische luchtruim, dat grotendeels wordt gecontroleerd door Rusland, ook al zijn de banden met Moskou de afgelopen weken verslechterd. Israël staat op gespannen voet met Rusland, aangezien het Oekraïne steeds meer steunt, terwijl het de bewegingsvrijheid in het Syrische luchtruim tracht te behouden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Syria says 3 soldiers killed in Israeli missile strikes near Damascus” van 21 mei 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelMilitary escalation | Israeli missiles hit Iranian militias positions killing three Air-Defence officers” van 20 mei 2022 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)
  • een artikel op deze blogSyrië zegt dat bij Israëlische aanval op Hama vijf doden en zeven gewonden vielen” van 14 mei 2022 en een artikelVoor het eerst vuurt Rusland een S-300 raket af op Israëlische jet boven Syrië” van 17 mei 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.