Kan Human Rights Watch na Ken Roth nog worden gerepareerd?

Jose Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch Americas, houdt een rapport omhoog omtrent “Apartheid Israel” terwijl hij de media toespreekt in Bogota [beeldbron Reuters]

De voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), Ken Roth, maakte onlangs bekend dat hij na 29 jaar de organisatie gaat verlaten. 

Bijna drie decennia lang leidde hij HRW ver van haar grondbeginselen, gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, aangenomen in de schaduw van de Holocaust. 

In plaats daarvan wordt de HRW groep vaak beschouwd als een politieke organisatie met een zeer selectieve agenda en een obsessie met Israël. 

Het herstellen van hun verloren geloofwaardigheid, als dit kan worden gedaan, zal een grote inspanning vergen die vele jaren zal vergen. 

HRW, oorspronkelijk Helsinki Watch genoemd, werd in 1978 opgericht als een onafhankelijke organisatie om mensenrechtenschendingen in gesloten samenlevingen, met name de Sovjet-Unie, China en andere dictaturen, te monitoren en erover te rapporteren. De NGO kreeg snel invloed als een geloofwaardige bron en werd uiteindelijk de in de VS gevestigde tegenhanger van Amnesty International in Londen.

Sinds het einde van de Koude Oorlog in 1989 heeft Roth HRW getransformeerd in een voorvechter van “mondiaal links” en de postkolonialistische ideologie die het democratische Westen en het kapitalisme de schuld geeft van de problemen in de wereld, terwijl hij de “slachtoffers” ontslaat van mensenrechtenverantwoordelijkheden. Nadat ze zich bij deze politieke beweging had aangesloten, werd HRW omarmd in de VN en door gelijkgestemde academici en politieke beïnvloeders.   

Omar Shakir (midden) en Kenneth Roth (rechts), uitvoerend directeur van Human Rights Watch (HRW) op Ben-Gurion International Airport, nabij Tel Aviv, 25 november 2019. Omar Shakir, werd de toegang tot Israël is ontzegd vanwege zijn samenwerking met de BDS-beweging [beeldbron: Reuters/Ammar Awad]

De korte, pro-forma kritiek op dictaturen ging door, maar Roth en HRW kregen aandacht en financiering door de door Amerika geleide conflicten met terreurregimes in Afghanistan en Irak te veroordelen, daarbij verwijzend naar sterk verdraaide versies van het internationaal recht en de mensenrechten. Naast andere absurditeiten was Roth zeer luidruchtig in zijn aanval op het besluit van de regering-Obama om Osama Bin Laden te vermoorden, en beweerde dat de aartsterrorist had moeten worden gearresteerd en berecht. 

Roth toonde ook een sterke vijandschap jegens Israël, waarbij hij zich herhaaldelijk voegde bij de schrille stemmen die een einde eisten aan de Amerikaanse steun en valse beschuldigingen van “oorlogsmisdaden” en “misdaden tegen de menselijkheid” herhaalde.   

HRW stond, in overleg met Amnesty International en Palestijnse groepen, centraal in het nieuw leven inblazen van de door de Sovjet-Unie geleide poging om het zionisme gelijk te stellen aan de apartheid in Zuid-Afrika. 

In 2001 was HRW een van de leiders van het schaamteloos antisemitische NGO-forum van de VN-conferentie in Durban, zogenaamd om het einde van de Zuid-Afrikaanse apartheid te vieren. In zijn reactie op critici, ook vanuit HRW, verklaarde hij dat “Israëlische racistische praktijken een geschikt onderwerp zijn.” 

Om deze agenda te ondersteunen, vulde Roth de divisie Midden-Oosten en Noord-Afrika van HRW met mensen die meededen aan de onevenredige aanval op Israël, met alleen symbolische publicaties over Syrië, Libië, Iran en andere autoritaire regimes. 

Roth lobbyde bij de VN-Mensenrechtenraad om eenzijdige “onderzoeken” te creëren en drong er bij het Internationaal Strafhof op aan om verzonnen versies van het internationaal recht aan te nemen om tegen Israël te gebruiken, waaronder een fictieve versie van apartheid. 

Hij gebruikte de term ‘primitief’ in de context van de joodse religie en traditie (2006), en beschuldigde joden van antisemitisme. HRW’s “rapport” van april 2021 waarin wordt beweerd dat Israël “de grens naar apartheid heeft overschreden”, is een herhaling van deze 20-jarige campagne. 

Deze activiteiten werden opgemerkt door Robert Bernstein, de oprichter van HRW, en hoewel hij met pensioen was, was hij fel gekant tegen de richting die Roth de organisatie insloeg, met name in het demoniseren van Israël. (Volledige openbaarmaking: ik heb deze kwesties besproken tijdens vergaderingen met Bernstein die in 2004 begonnen.) In 2009 nam Bernstein de ongekende en pijnlijke stap om HRW aan de kaak te stellen in een column in de New York Times en in een reeks toespraken, en veel van HRW’s donoren beëindigden hun steun.

Roth is echter een zeer bekwame fondsenwerver en nadat hij $ 100 miljoen van George Soros had gekregen, voegde hij andere geheime donoren toe, zoals een Saoedische miljardair wiens “bijdrage” uit 2012 (waarvan het bestaan ​​jarenlang werd ontkend) pas in 2020 werd onthuld . 

Het is een grote uitdaging om een ​​gekwalificeerde opvolger te vinden die toegewijd is aan universele mensenrechten en die niet inherent vijandig staat tegenover het Westen en Israël, en die niet zal verkopen aan corrupte donoren. 

Als dit lukt, kan het moeilijke proces van het herstellen van de schade en het herstellen van de geloofwaardigheid en universaliteit van de mensenrechtenprincipes die de oprichters van HRW voor ogen hadden, beginnen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gerald M. Steinberg “After Ken Roth, Can Human Rights Watch Be Repaired?” van 18 mei 2022 op de site van The Jewish Journal
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Kan Human Rights Watch na Ken Roth nog worden gerepareerd?

  1. Repareren kan altijd, maar de barsten blijf je altijd zien

    Wat deze organisatie écht nodig heeft is een grote schoonmaak met het uitmesten van de kasten met de oude en niet functionele spullen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.