Israël op weg naar de 75ste verjaardag van de heroprichting en restauratie van de Joodse staat

Geïmproviseerde straatvieringen in Jeruzalem nadat Israël in 1948 de onafhankelijkheid had uitgeroepen

Op 14 mei 1948, vandaag precies 74 jaar geleden, werd de staat Israël uitgeroepen. Het was toen nog best even spannend of dat wel door kon gaan…

Ze’ev Sherf werd door David Ben-Goerion uitgekozen om de officiële onafhankelijkheidsverklaring naar het Tel Aviv Museum te brengen, waar het om 16.00 uur voorgelezen zou worden. Er is alleen één probleem: het is bijna shabbat, dus rijden er bijna geen taxi’s meer.

De tijd dringt. Sherf besluit een automobilist aan te houden. Hij legt hem de ernst van de situatie uit. De bestuurder neemt de boodschap serieus en rijdt Sherf met hoge snelheid door Tel Aviv. Iets té snel, want een motoragent dwingt de auto tot stoppen.

Als de agent een boete begint uit te schrijven, snauwt Sherf hem vanaf de achterbank toe: ‘Die bekeuring is niet geldig, de Britten hebben de stad al verlaten. Er is geen overheid meer die deze wet voorschrijft, en als u ons nog langer ophoudt zal er voorlopig ook geen overheid komen. Ik heb hier namelijk de onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël.’

Stomverbaasd laat de agent het tweetal hun route naar het Tel Aviv Museum vervolgen. Om exact één minuut voor vier stapt Sherf de zaal binnen en overhandigt de verklaring aan Ben-Goerion. De ceremonie kan beginnen.

Precies 31 minuten duurt de formaliteit waar het Joodse volk bijna 2000 jaar op heeft gewacht. Met 650 historische woorden verklaart David Ben-Goerion de Joodse staat onafhankelijk. Dat klonk ongeveer als volgt:

‘Het Land van Israël was de geboorteplaats van het Joodse volk. Hier werd onze spirituele, religieuze en politieke identiteit gevormd. Hier creëerden wij een staat, brachten wij culturele waarden van nationale en universele betekenis voort en schonken wij aan de wereld het eeuwige Boek der boeken. Wij doen een beroep op het Joodse volk in heel de diaspora om de Joden in Erez Israël te ondersteunen in hun taken van immigratie en opbouw, en in de grote strijd voor de realisatie van onze eeuwenoude droom – de verlossing van Israël. Wij stellen ons vertrouwen daarbij op de Rots van Israël.’

Bronnen:

  • naar een bericht op de Linkedin pagina Businessclub Bouwen met Israël
  • naar een artikel van Reuven Rivlin en Shimon Peres “Memories of presidents: Israel’s first ever Independence Day” van 23 april 2015 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.