De nazi-miljardairs die een fortuin verdienden tijdens de Holocaust

Adolf Hitler (1889 – 1945), de Duitse dictator bewondert een model van de Volkswagen-kever, toen nog KdF-wagen genoemd. Hitler is hier samen met de ontwerper Ferdinand Porsche (links), en rechts Korpsführer Huehnlein, Dr. Ley, Schmeer en Werlin (Foto door Hoffmann/Getty Images)

Wat valt er nog te zeggen over de nazi’s? Ze verloren zo’n 77 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog, hun land was bezet en hun leiders waren dood of zaten in gevangenkampen, wachtend om berecht en veroordeeld te worden. 

Het Duitsland dat uit de ruïnes is voortgekomen, heeft over het algemeen het voortouw genomen in het afrekenen met zijn verleden, door boete te doen voor de epische misdaden van het Derde Rijk door maatregelen te nemen, waaronder het betalen van herstelbetalingen aan Joodse overlevenden. 

Drie generaties historici hebben de schuld van het land afgewogen. Welke aspecten van de duistere geschiedenis van Duitsland moeten nog worden belicht, en waarom nu? Financiële onderzoeksjournalist David de Jong geeft een duidelijk antwoord in Nazi Miljardairs , een snel, uitstekend leesbaar en goed onderbouwd boek over de Duitse zakendynastieën die floreerden sinds Hitlers regering zonder ooit hun wandaden volledig te verantwoorden. 

Een werk uit 1985, German Big Business and the Rise of Hitler van wijlen Yale University professor Henry Ashby Turner Jr., is lange tijd de standaardtekst geweest over Hitlers vroege relaties met leiders van de Duitse industrie. Volgens Turner hebben deze mannen niet veel gedaan om Hitler te helpen kanselier te worden in januari 1933.

Dit veranderde echter snel toen Hitler en Hermann Göring persoonlijk de zakenelite bijeenriepen en massale campagnebijdragen afdwongen voor de verkiezingen van maart 1933 die de macht van de Führer versterkten.

In nazi-miljardairs, De Jong draagt ​​het verhaal vanaf die tijd en onderzoekt bekende Duitse bedrijven zoals de automaker Porsche en voedselfabrikant Dr. Oetker en hoe zij profiteerden van de daaropvolgende oorlog en ‘nazi-miljardairs’ werden. Hij vindt dat nog te veel bestaande bedrijven in aanmerking komen voor die titel, iets wat hem persoonlijk dwars zit vanwege zijn Nederlandse opvoeding en joodse afkomst. 

De Jong vertelt verhalen over hebzucht, opportunisme en ontkenning. Een zakenman die door Hitler en Göring in februari 1933 werd ontboden, was Günther Quandt; beschreven door De Jong als ‘een textielproducent die wapenmagnaat werd’, verdiende Quandt geen eind aan het leveren van uniformen aan het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog.

In de jaren twintig trouwde hij met een jongere vrouw, Magda Ritschel . Hun verbintenis duurde acht jaar en bracht één zoon voort, waarna Magda trouwde met nazi-propagandist Joseph Goebbels , met Hitler als getuige. 

Voor Quandt zorgde dit voor een ambivalente relatie met de nieuwe leiders van Duitsland. Maar zaken waren het allerbelangrijkste voor hem, en hij schikte zich door lid te worden van de nazi-partij. 

Hij voegde tijdens de oorlog zijn rijkdom toe door joodse bedrijven op te slokken, evenals door Belgische, Poolse, Kroatische en Griekse industrieën in gevangenschap, en profiteerde van dwangarbeid van de nazi’s. De erfgenamen van Quandt zijn tegenwoordig enorm rijk en controleren onder meer 47 procent van BMW.  

Na de oorlog portretteerde Quandt zichzelf met succes als slachtoffer, gedwongen om samen te werken met Goebbels vanwege familiebanden. Hij ontsnapte aan de straf en zijn fortuin bleef grotendeels intact. 

Bij de begrafenis van Quandt in 1954 prees een directeur van Deutsche Bank hem voor “nooit slaafs onderworpen aan de aanmatigende staat.” In 1941 had dezelfde man hem geprezen omdat hij een Wehrwirtschaftsführer was geworden — een vooraanstaande leverancier van munitie die in Duitsland en Hitler geloofde. 

Misschien wel de bekendste van De Jongs onderwerpen is Ferdinand Porsche, de briljante autodidactische ingenieur geboren in 1875 die echt een pionier was in de autowereld. In 1933 stuurde Porsche Hitler een kruiperig telegram dat leidde tot een enthousiaste samenwerking tussen de twee. 

Zowel Porsche als zijn zoon Ferry werden vrijwillig lid van de SS, evenals van de nazi-partij. Ze verdedigden het idee van een personenauto, of ‘ Volkswagen ‘, die Porsche zou gaan bouwen. In 1938 leidde Hitler de baanbrekende werkzaamheden voor een gigantische fabriek in Wolfsburg, die tot op de dag van vandaag de thuisbasis is van de Volkswagen-groep.

De behoefte aan militaire productie kwam tussenbeide voordat veel VW’s konden worden geproduceerd, en Porsche schakelde over op het maken van jeeps en tanks voor Hitler – beide enorm winstgevende ondernemingen, deels dankzij slavenarbeid uit SS-concentratiekampen. 

Onderweg verloor Porsche de joodse medeoprichter van het bedrijf, autocoureur en ondernemer Adolf Rosenberger, en kocht zijn aandelen op voor een fractie van hun waarde. Porsche en zoon werden beiden gearresteerd voor oorlogsmisdaden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Ferry werd binnen zes maanden vrijgelaten en kon zich wijden aan het redden van de activa van het bedrijf (en het veiligstellen van de vrijlating van zijn vader na slechts 20 maanden). Hij creëerde het moderne merk Porsche in 1948, dat vandaag de dag verbonden is met de Volkswagen-groep.

Door deze en andere verhalen actueel te houden, reflecteert De Jong op de pogingen van zijn proefpersonen om het verleden aan te pakken. Na een reeks Duitse onthullingen, te beginnen met de documentaire The Silence of the Quandts (2007), hebben de families Quandt, Oetker en Porsche allemaal historische studies van hun bedrijf laten uitvoeren. 

Maar, zoals De Jong opmerkt, de Quandts omzeilden moeilijke vragen en creëerden in plaats daarvan een stichting die zich toelegde op het anodyne doel van ‘goed zakelijk leiderschap’. De Porsche-fabriek in Stuttgart heeft tegenwoordig een plaquette die de bijdragen van slavenarbeid erkent. Maar het bedrijf heeft zijn ‘arisering’ in de jaren dertig nooit volledig aangepakt.

Erger nog, zo suggereert De Jong, zijn de Fincks, heimelijke afstammelingen van bankiers in oorlogstijd die substantiële bijdragen hebben geleverd aan conservatieve en extreemrechtse doelen zoals Alternative für Deutschland, een snelgroeiende anti-immigranten politieke partij die als neonazi wordt bestempeld. 

Hij betreurt dat “terwijl de … herinnering aan het Derde Rijk vervaagt, een steeds meer mainstream en brutaler reactionair rechts de progressieve idealen van het naoorlogse Duitsland brutaliseert.” Een manier om de trend te vertragen, meent De Jong, is om de wandaden van nazi-miljardairs te luchten, zoals hij heeft gedaan
in dit waardige boek. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Nicholas Reynolds “‘Nazi billionaires’ review: greed, opportunism and denial” van 20 april 2022 op de site van History.net
  • naar een artikel van Adrian Hennigan “The Nazi Billionaires Who Made a Fortune During the Holocaust” van 21 april 2022 op de site van Haaretz
  • naar een artikel “Nazimiljardairs – Door David de Jong” van 4 mei 2022 op de site van Joods.nl
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “De nazi-miljardairs die een fortuin verdienden tijdens de Holocaust

  1. De Nazi miljonairs & hun nazaten met hun hedendaagse mondiale invloed…….van koekenbakker Dr. Oetker tot de chique Mercedes/BMW/Porche imperia.

    Als we het over een échte Lobby hebben, dan is dit er een!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.