Belangrijkste handelspartners van Georgië in 2022 blijven Turkije, China en Rusland

Tbilisi, 24 februari 2022. Georgiërs betogen tegen de Russische invasie van Oekraïne

Hoewel de Verenigde Staten en de 27 lidstaten van de Europese Unie stevige sancties handhaven tegen Rusland omwille van de invasie van Oekraïne, lijken op het terrein de sancties een omgekeerd effect te hebben. Er wordt gewoon naar nieuwe handelspartners gezocht èn gevonden elders in de wereld.

In augustus 2008 viel Rusland Georgië binnen en annexeerde twee provincies, Abchazië en Tskhinvali (Zuid-Ossetië). De reden? Net zoals Oekraïne wil ook Georgië toetreden tot de Europese Unie en tot het militaire bondgenootschap NAVO en dat is tegen de zin van Rusland dat de NAVO in haar achtertuin beschouwt als een bedreiging van de binnenlandse veiligheid..

Na de inval op 24 februari 2022 van het Rode Leger in Oekraïne sprak Georgië zijn steun uit voor Oekraïne. Terwijl de regering veel vluchtelingen uit Oekraïne helpt, komt veel van de hulp bij het vinden van huisvesting en werk van gewone Georgiërs.

Momenteel verblijven er momenteel meer dan 22.000 vluchtelingen uit Oekraïne in het land, wat erg veel is voor een lage-loonland zoals Georgië met ca. 3,72 miljoen inwoners. Georgië kent een Bruto Binnenlands Product (BBP) van ca. $16 miljard. Vergelijk met België: $ 522 miljard!

De financiële draagkracht van Georgië blijft dus erg beperkt en dus wordt er uitgekeken naar de klassieke handelspartners en dan staan Turkije, China èn Rusland bovenaan de lijst die samen de Top 3 vormen.

Turkije ($ 766,3 miljoen), China ($ 614,7 miljoen) en Rusland ($ 559,7 miljoen) zijn de belangrijkste handelspartners van Georgië in de totale externe handelsomzet in januari-april 2022, blijkt uit voorlopige gegevens van het National Statistics Office of Georgia. 

De belangrijkste handelspartners van Georgië in januari-april 2022 waren China ($ 290,4 miljoen), Azerbeidzjan ($ 168,4 miljoen) en Rusland ($ 156,4 miljoen), terwijl de belangrijkste handelspartners naar invoer Turkije ($ 637,8 miljoen), Rusland ($ 403,3 miljoen) en China ($ 324,3 miljoen).

De top drie van exportartikelen was als volgt:

  • Koperertsen en concentraten – $ 363,3 miljoen (22,9% van de totale export)
  • Ferrolegeringen – $ 195,4 miljoen (12,3%)
  • Auto’s – $ 132 miljoen (8,3%)

De belangrijkste importgoederen waren de volgende:

  • Aardolie en aardolie – $ 337,1 miljoen (9,2% van de totale invoer)
  • Auto’s – $ 319,7 miljoen (8,7%)
  • Koperertsen en concentraten – $ 266 miljoen (7,3%)

Over het geheel genomen bedroeg de Georgische externe handelsomzet $ 5,25 miljard in januari-april 2022, een stijging van 33,4 procent jaar-op-jaar, zei Geostat.

Rusland herstelt de olie-export

Rusland herstelt de olie-export, het is onmogelijk om te praten over een crisis in de industrie, zei de Russische vice-premier Alexander Novak donderdag.

Alexander Novak

We staan ​​voortdurend in contact met onze olie- en gasmaatschappijen en we zien geen ernstige problemen die erop zouden kunnen wijzen dat onze sector in een soort van crisis verkeert. Ja, we hebben een zekere schok moeten incasseren waardoor we nieuwe evenwichtspunten konden vinden en de nieuwe exportmogelijkheden, waaronder het ombuigen van energiebronnen naar nieuwe markten, het creëren van nieuwe toeleveringsketens. We zijn op zoek naar nieuwe partners en lossen daarnaast financieringsproblemen op – de problemen waarmee de industrie te maken heeft als gevolg van sancties“, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat Rusland de olieproductie in mei verhoogde met 200.000-300.000 vaten per dag (bpd) na de daling in april. In juni zet het herstel van de productie door, zegt Novak. “In maart-april zagen we als gevolg van de schok een lichte daling van de productie en olieraffinage – ongeveer 10-14%”, zei hij.

“In mei zijn we al begonnen aan het herstel en we zien dat de productie al toeneemt. In april hebben we de productie met ongeveer 1 mln bpd verlaagd en in mei hebben we deze al met 200.000-300.000 bpd verhoogd. En we verwachten dat het herstel ook doorzet in juni”, voegde Novak eraan toe.

Volgens de prognose van het ministerie van Economische Ontwikkeling zal de Russische olie-export in 2022 met 1,2% afnemen tot 228,3 mln ton, na 231 mln ton in 2021 en tot 224,8 mln ton in 2023. In 2024-2025 zal de export naar verwachting groeien tot respectievelijk 228,1 miljoen ton en 229,5 miljoen ton.

Bronnen:

  • naar een artikelTurkey, China, Russia top trading partners of Georgia in January-April 2022” van 19 mei 2022 op de site van Agenda.ge
  • naar een artikel van Giorgi Lomsadze “Georgians come to the aid of Ukrainian refugees” van 27 april 2022 op de site van Eurasianet
  • naar een artikelRussia restores oil export volumes — Novak” van 19 mei 2022 op de site van het Russische Persagentschap TASS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.