Hezbollah-chef erkent verlies van parlementaire meerderheid in Libanon

Hezbollah’s secretaris-generaal Hassan Nasrallah barstte op dinsdag 13 september 2018 in tranen uit voor duizenden mensen terwijl hij een toespraak hield tijdens een jaarlijkse Ashura-ceremonie [beeldbron: Ynet]

De leider van de door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon erkende woensdag dat zijn partij en haar bondgenoten hun parlementaire meerderheid bij verkiezingen hadden verloren, maar zei dat geen enkele groep die meerderheid had verkregen, in zijn eerste televisietoespraak sinds de verkiezingen van zondag.

“In tegenstelling tot de situatie in het parlement in 2018, kan geen enkele politieke groep aanspraak maken op een meerderheid”, zei Sayyed Hassan Nasrallah.

Hezbollah en zijn bondgenoten scoorden 62 zetels tijdens peilingen op zondag, volgens een telling van Reuters, waarbij ze een meerderheid verloren die ze in 2018 hadden behaald, toen zij en hun bondgenoten 71 zetels wonnen.

Hezbollah en zijn bondgenoot Amal behielden alle sjiitische zetels in het parlement. Maar enkele van de oudste bondgenoten, waaronder soennieten, druzen en christelijke politici, verloren die van hen.

De verkiezingen zagen winst van de anti-Hezbollah Libanese Strijdkrachten-partij en meer dan een dozijn hervormingsgezinde nieuwkomers, evenals een paar onafhankelijken.

Hezbollahleider Hassan Nasrallah droomt ervan om de wereld te veroveren met geweld en terreuraanslagen

De resultaten zijn een klap voor Hezbollah, hoewel Nasrallah de resultaten “een zeer grote overwinning” noemde. Nasrallah riep op tot “samenwerking” tussen politieke groeperingen, inclusief nieuwkomers, en zei dat het alternatief “chaos en vacuüm” zou zijn.

Door de resultaten is het parlement opgesplitst in verschillende kampen, die geen van allen een meerderheid hebben, waardoor het vooruitzicht op politieke verlamming en spanningen is ontstaan ​​die de broodnodige hervormingen zouden kunnen vertragen om Libanon uit zijn economische rampspoed te krijgen.

Bronnen:

  • naar een artikelHezbollah Chief Acknowledges Loss of Lebanon Parliamentary Majority” van 18 mei 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.