De EU en de regering-Biden zwichten voor de eisen van de Iraanse mullahs

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi (L) ontmoet de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian in Teheran op 5 maart 2022. (Foto door Atta Kenare/AFP via Getty Images)

De regering-Biden en de Europese Unie doen hun best om het Iraanse regime te sussen om een ​​nucleair akkoord nieuw leven in te blazen dat de heersende mullahs van Iran extra miljarden dollars aan inkomsten zal opleveren, de legitimiteit van het regime op het wereldtoneel zal versterken en daadwerkelijk zal openen de weg voor Iran om over een nucleair arsenaal te beschikken.

De EU liet onlangs haar eigen bom vallen toen ze ongegeneerd zei dat ze een nieuwe nucleaire deal wilde zodat EU-landen olie van Iran konden kopen – een van de slechts vier landen op de lijst van staatssponsors van terrorisme van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (de andere drie zijn Cuba , Syrië en Noord-Korea). 

Josep Borrell, de vertegenwoordiger van buitenlandse zaken van de EU, zei onlangs :

“Wij Europeanen zullen zeer profiteren van deze [nucleaire] deal, de situatie is nu veranderd. Voor ons was het iets… ‘nou, we hebben het niet nodig’, [maar] nu zou het heel interessant zijn voor ons om een ​​andere leverancier [van ruwe olie] te hebben.”

De EU geeft in feite toe dat zij de nucleaire deal met de heersende geestelijken van Iran beziet vanuit het perspectief van economische kansen. Dat mag niet het doel zijn van de nucleaire besprekingen. In plaats daarvan zouden de Europese leiders moeten streven naar een sterke deal die zal voorkomen dat het Iraanse regime kernwapens verwerft, vooral – zoals ze inmiddels van Rusland hadden moeten vernemen – omdat die kernwapens binnenkort misschien op hun land worden gericht.

Door haar wanhoop om olie te kopen aan het licht te brengen, geeft de EU bovendien de heersende geestelijken van Iran de macht om de overhand te krijgen in de nucleaire besprekingen en nog meer concessies te doen om de nucleaire deal nieuw leven in te blazen. Wanhoop betekent voor het Iraanse regime zwakte.

De recente verklaring van Borrell heeft het Iraanse regime ook vastbeslotener gemaakt om vast te houden aan zijn belangrijkste eis: het verwijderen van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en de Quds Force van de lijsten van terroristische organisaties. De aanwijzing van de IRGC als een buitenlandse terroristische organisatie heeft niets te maken met het nucleaire programma van Iran, maar houdt verband met de terreuractiviteiten van de IRGC en de Quds Force over de hele wereld.

Nu lijkt de EU echter toe te geven aan de eis van de Iraanse leiders. De EU suggereerde onlangs dat het een compromis voorstelt om de IRGC van de terreurlijst te schrappen als een laatste poging om de nucleaire deal nieuw leven in te blazen. “Op een bepaald moment,” merkte Borrell deze week op, “zal ik moeten zeggen dat ik als coördinator [van de gesprekken in Wenen] dit voorstel formeel op tafel leg… het enige mogelijke evenwichtspunt zou dit zijn. “

Als het gaat om de positie van de VS, lijkt de regering-Biden daarentegen op zoek te zijn naar een prestatie op het gebied van het buitenlands beleid of een diplomatieke overwinning te midden van de crisis. geconfronteerd met kritiek over de aanpak van de Oekraïne-crisis , China , Rusland, Afghanistan en Iran . Volgens de laatste peiling van Quinnipiac keurt een meerderheid van het Amerikaanse volk de manier af waarop de regering Biden met het buitenlands beleid omgaat.

De EU wil Iraanse ruwe olie invoeren ipv olie uit Rusland

Om de mullahs van Iran te sussen, knijpen de EU en de regering-Biden ook een oogje dicht voor het schenden van de sancties tegen Iran door China. China heeft zijn olie- invoer uit Iran gestaag opgevoerd tot op dit moment bijna 1 miljoen vaten per dag, en de wereldwijde olieprijzen zijn gestegen. 

Naar verluidt exporteert het Iraanse regime meer dan 1,5 miljoen vaten per dag. De heersende mullahs van Iran exporteren ongeveer 80% van de olie die ze voor de sancties gebruikten. De inkomsten van Iran zijn sterk afhankelijk van de olie-export; de verkoop van olie is goed voor meer dan 50% van de exportinkomsten van het regime.

De EU moet zich bovendien nog aansluiten bij de VS bij het opleggen van sancties aan het Iraanse regime. In feite handelen Europese landen nog steeds met Teheran, ondanks de Amerikaanse sancties. Teheran Times meldde :

“De waarde van de handel tussen Iran en de Europese Unie bereikte in 2021 4,863 miljard euro, een groei van negen procent vergeleken met het voorgaande jaar…. Volgens de gegevens vrijgegeven door de Kamer van Koophandel, Industrie, Mijnen en Landbouw van Teheran (TCCIMA), heeft Iran gedurende de genoemde negen maanden voor € 554 miljoen aan grondstoffen naar de unie geëxporteerd, terwijl het goederen importeerde met een waarde van € 2,7 miljard”.

Het lijkt duidelijk dat de nucleaire deal nooit bedoeld was om het roofzuchtige regime van Iran ervan te weerhouden kernwapens te verkrijgen. Voor de EU gaat de nucleaire deal over handel, geld verdienen en olie kopen van ’s werelds grootste staatssponsor van terrorisme; voor de regering-Biden gaat het om een ​​”diplomatieke overwinning”. 

In ruil daarvoor zullen de heersende mullahs een legale weg hebben om de wereld te chanteren, met behulp van kernwapens en raketten, om het Iraanse regime miljarden te sturen voor hun terreur- en militiegroepen om iedereen te kwellen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dr. Majid Rafizadeh “The EU and the Biden Administration Give in to Iran’s Mullahs” van 14 mei 2022 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “De EU en de regering-Biden zwichten voor de eisen van de Iraanse mullahs

  1. De boel ligt alwéér stil en intussen zijn de Amerikanen bezig om met Israel te oefenen voor?????????

    De arrogante Westerlingen kennen de mentaliteit van de Iraniers nog steeds niet. Slimme mensen met een super koopmans mentaliteit. Mensen die eeuwig de tijd hebben om precies dat te krijgen wat ze willen.

    In tegenstelling tot het altijd in haast zijnde Westen, kennen de Iraniers de suffe mentaliteit van het westen en kijken er dwars door hen heen. Ze weten wat ze denken & willen (een ‘deal tegen elke prijs) en weten dus dat een dreiginkje hier, een duwtje daar en het hele brabbelende Westerse kaartenhuis valt in mekaar!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.