Voor het eerst vuurt Rusland een S-300 raket af op Israëlische jet boven Syrië

Russische lanceerinstallatie met S-300 anti-aircraft missiles

Russische troepen openden het vuur op Israëlische jets met geavanceerde S-300 luchtafweerraketten toen ze vorige week naar verluidt doelen in het noordwesten van Syrië aanvielen, meldde Channel 13-nieuws maandag.

Die aanval op Israëlische militaire vliegtuigen, zou kunnen wijzen op een significante verschuiving in de houding van Moskou ten opzichte van Israël.

Volgens het bronrapport vond het incident plaats op vrijdag toen de Israëlische luchtmacht verschillende doelen bombardeerde in de buurt van de stad Masyaf in het noordwesten van Syrië.

Bij de vermeende luchtaanval kwamen vrijdagavond zeker vijf mensen om het leven en raakten zeven anderen gewond, aldus het Syrische staatspersbureau. Andere media in het land zeiden dat er zes werden gedood, allemaal bemanningsleden van een Pantsir-luchtverdedigingssysteem die probeerden de Israëlische raketten neer te halen.

Het rapport zei dat het Syrische leger tientallen luchtafweerraketten heeft afgevuurd die grotendeels ondoeltreffend zijn geweest bij het stoppen van de honderden Israëlische aanvallen op Syrië in de afgelopen jaren.

Maar deze keer openden de S-300-batterijen ook het vuur toen de straaljagers het gebied verlieten en vormden uiteindelijk geen echte bedreiging voor de IAF-jagers, aldus het rapport, en merkte op dat de S-300-batterijen van Syrië worden bediend door het Russische leger en kunnen niet vuren zonder hun goedkeuring.

Het rapport zei ook dat de S-300-radar er niet in slaagde om de Israëlische jets te vergrendelen.

Indien bevestigd, zou dit de eerste keer zijn dat een dergelijk incident heeft plaatsgevonden en een zorgwekkende ontwikkeling voor Israël dat honderden luchtaanvallen heeft uitgevoerd in Syrië in de loop van de burgeroorlog van het land, gericht op wat het zegt zijn wapenleveringen op weg naar Libanon’s Iran -gesteunde terreurgroep Hezbollah

Israël erkent of bespreekt dergelijke operaties zelden en er was geen bevestiging van de inval of de lancering van de S-300 door de IDF.

Het Masyaf-gebied zou worden gebruikt als basis voor Iraanse troepen en pro-Iraanse milities en is de afgelopen jaren herhaaldelijk het doelwit geweest van aanvallen die aan Israël worden toegeschreven. Op satellietbeelden die na de staking werden genomen, bleek dat een ondergrondse faciliteit volledig was verwoest.

Het rapport komt te midden van een verslechtering van de banden tussen Israël en Rusland over de invasie van Oekraïne. Israël heeft geprobeerd een dunne lijn tussen Moskou en Kiev te bewandelen, maar is recentelijk kritischer geworden over Rusland toen er bewijzen naar voren kwamen van Russische gruweldaden en groeiende antisemitische retoriek van Russische leiders.

Rusland, een nauwe bondgenoot van de Syrische Bashar Assad, heeft soldaten in Syrië gestationeerd en is actief. Naast het leveren van luchtverdediging aan Syrië, onderhoudt Moskou ook ultramoderne S-400-luchtverdedigingssystemen om zijn eigen middelen in Syrië te beschermen, maar heeft deze nooit tegen Israëlische vliegtuigen gekeerd.

Zonder het incident specifiek te noemen, zei minister van Defensie Benny Gantz maandag dat Israël niet zou worden afgeschrikt en beloofde hij te voorkomen dat Iran “geavanceerde vermogens” overdraagt ​​aan andere entiteiten in Syrië zoals bv. aan de Libanese terreurgroep Hezbollah.

“De staat Israël zal blijven optreden tegen elke vijand die haar bedreigt, en de overdracht van geavanceerde capaciteiten van Iran die de burgers van Israël in gevaar brengen en de stabiliteit van de hele regio schaden”, zei Gantz tijdens een bezoek aan het noordelijke leger. Opdracht.

Hezbollah-chef Hassan Nasrallah op reclameborden in Libanon

Israël beschuldigt Iran al lang van het overdragen van geavanceerde munitie aan de Libanese Hezbollah-terreurgroep, via Syrië.

In de afgelopen jaren hebben Israël en Rusland een zogenaamde deconflictie-hotline opgericht om te voorkomen dat de partijen verstrikt raken en per ongeluk in botsing komen over Syrië.

Tijdens hun ontmoeting in Sochi vorig jaar kwamen premier Naftali Bennett en de Russische president Vladimir Poetin overeen dat de twee landen het mechanisme zouden blijven implementeren.

Bennett zei destijds dat de relatie van Israël met Rusland “strategisch” van aard is en wees op het belang van het “intieme gesprek” met het Russische leger.

Voormalig premier Benjamin Netanyahu ontmoette Poetin meerdere keren om de kwestie te bespreken en beweerde dat hun persoonlijke relatie de belangrijkste factor was om het mechanisme in stand te houden.

Het Channel 13-rapport zei dat het niet meteen duidelijk was of het afvuren van de S-300-raket een eenmalige gebeurtenis was of dat het een Russisch signaal aan Israël was dat ze hun beleid aan het veranderen waren.

Screenshot van video die de levering van Russische S-300 luchtverdedigingsraketten aan Syrië toont (YouTube)

In 2018 heeft Rusland het geavanceerde S-300- luchtverdedigingssysteem kosteloos aan het Syrische leger geleverd en drie bataljons met elk acht draagraketten aan het Assad-regime overgedragen, ondanks zware bezwaren van Israël en de VS.

De levering van het S-300-systeem door Rusland aan Syrië volgde op het neerhalen van een Russisch spionagevliegtuig door Syrische troepen die reageerden op een Israëlische aanval op het Syrische luchtruim. Rusland geeft Israël de schuld van het incident, waarbij 15 Russische bemanningsleden om het leven kwamen.

Israël en zijn bondgenoten hebben jarenlang gelobbyd bij Rusland om Syrië en andere regionale spelers het S-300-systeem niet te geven, met het argument dat dit het vermogen van Israël zou beperken om bedreigingen te neutraliseren, ook door Hezbollah.

Bronnen:

  • naar een artikelIn first, Russian military said to fire S-300 missiles at Israeli jets over Syria” van 17 mei 2022 en een artikelRussia completes delivery of S-300 air defense system to Syria” van 2 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.